Berita Terkini

9 jam yang lalu: Rohana pulangkan AS$10 juta, aset 1MDB kepada kerajaan 9 jam yang lalu: Manfaatkan Ramadan untuk bentuk penyatuan Ummah - Ahmad Zahid 9 jam yang lalu: Hanya 6.3 peratus atau 2.1 juta rakyat ada ilmu asas pertahanan awam 9 jam yang lalu: Menteri KDN diminta pertimbang lanjut PLKS dalam 3 subsektor 11 jam yang lalu: MAHB catat pergerakan penumpang lebih tinggi pada Februari

IKUTI KAMI


Anwar: Dana Kewangan Asia Perlu Disemak Dengan ASEAN + 3

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 10 Feb 2023 12:57PM

Anwar Ibrahim - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANGKOK - Datuk Seri Anwar Ibrahim mencadangkan cadangan Dana Kewangan Asia (AMF) oleh Jepun untuk memerangi Krisis Kewangan Asia 1997, perlu disemak semula dengan Persatuan Negara Asia Tenggara (ASEAN) + 3.

Dalam ucaptama di Future ASEAN yang dianjurkan oleh Dewan Perniagaan Malaysia - Thailand hari ini, perdana menteri percaya bahawa rantau ini boleh mendapat manfaat yang besar melalui AMF.

''Kita tidak boleh mempunyai infrastruktur antarabangsa (serantau) yang ditentukan oleh satu pihak luar atau pihak lain. Kita boleh bekerjasama dengan mereka tetapi kita harus mempunyai kekuatan domestik, serantau dan Asia sendiri, tidak semestinya untuk bersaing (antara satu sama lain) sebaliknya untuk mewujudkan zon penampan.

“Bagi mereka yang mempunyai pengalaman dalam bidang itu, ia akan mendapat manfaat yang besar, ketika berdepan masalah yang meruncing ketika itu (1990-an), kami tetap mengadakan pertemuan dan mula memberi amaran antara satu sama lain mengenai imbangan pembayaran,” kata Anwar mengenang pengalaman pertamanya di Kabinet sebagai Menteri Kewangan dan Timbalan Perdana Menteri.

Tambah beliau, ketika itu, negara-negara ASEAN cenderung bersaing antara satu sama lain dan bukannya bekerjasama untuk meraih faedah ekonomi bersama.

Antara contoh yang beliau berikan ialah industri automotif, di mana Indonesia, Malaysia dan Thailand pernah bersaing untuk membina kenderaan.

Mengulas lanjut, Anwar berkata ini disebabkan oleh kebebasan yang sengit dalam dasar perlindungan kedua-dua negara pada 1990-an.

Sedangkan pendekatan yang lebih baik adalah untuk setiap negara memberi tumpuan kepada satu jenis kenderaan. Sebagai contoh, Malaysia boleh membina kereta manakala Indonesia dan Thailand masing-masing akan memberi tumpuan kepada bas dan trak.

Kali ini, Anwar mencadangkan agar setiap negara menumpu kepada kepakaran masing-masing dan menyediakan produk tersebut untuk negara tetangga yang lain.

Dalam kes Thailand, Ahli Parlimen Tambun itu berkata Malaysia pasti mendapat manfaat daripada sektor makanan, digital, pengangkutan dan tenaga yang jauh mengatasi Malaysia.

Sementara itu, Malaysia boleh menyediakan kepakarannya dalam bidang getah dan minyak sawit kepada Thailand. - The Vibes, 10 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 19 jam yang lalu

PM Saksi Pemeteraian MoU Antara Syarikat Malaysia-Arab Saudi

2

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Merafak Sembah, Ucap Tahniah Sempena Ulang Tahun Keputeraan Sultan Ibrahim

3

Semasa 2 hari yang lalu

Anwar, Isteri Selesai Umrah, ‘Mendoakan Kesejahteraan Buat Rakyat, Negara’

4

Semasa 2 hari yang lalu

Hayati Sambutan Hari Air Sedunia Dalam Usaha Pastikan Sumber Air Dijaga - Anwar

Sorotan

1

Permohonan Dana Kandungan Digital Industri Muzik 2023 Dibuka

2

Pelbagai Tokoh Sertai MARA Demi Pastikan Integriti, Tadbir Urus Dapat Ditambah Baik

3

Skim Rumah Pertamaku Wajar Diteruskan, Harap Kerajaan Bantu Rakyat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Sesi Libat Urus Perluas Sistem Pembayaran Terbuka Lebuh Raya - Salahuddin

Pendidikan 1 hari yang lalu

Program Yayasan RYTHM Sekolah Maharani Buahkan Hasil Positif Bimbing Remaja Perempuan

Semasa 21 jam yang lalu

Mangsa Banjir Di Batu Pahat 419 Orang Pagi Ini

Semasa 1 hari yang lalu

Desakan Najib Wajib Naik Kos Haji Akhirnya Tercapai

oleh Aiman Sadiq