Berita Terkini

4 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 4 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 4 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 4 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 4 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Pelantikan Nurul Izzah Jejas Keyakinan Rakyat Terhadap Kerajaan Perpaduan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 02 Feb 2023 9:33PM

Ahmad Yahaya berkata tindakan Anwar melantik anaknya sendiri dalam menguruskan perolehan secara tidak langsung menyebabkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan perpaduan semakin terhakis - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang memberikan tanggungjawab kepada anaknya, Nurul Izzah sebagai pengurus tender kerajaan akan menimbulkan konflik kepentingan dan menjejaskan keyakinan rakyat terhadap kerajaan perpaduan.

Justeru, Ketua Dewan Ulama PAS Pusat, Datuk Ahmad Yahaya memberi amaran kepada Perdana Menteri agar tidak melibatkan konflik kepentingan dalam aspek pengurusan perolehan kerajaan.

Beliau berkata, kerajaan khususnya Perdana Menteri seharusnya memelihara integriti sebagai sebuah kerajaan sebagaimana yang dibangunkan di bawah pemerintahan Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

“Sebelum ini, Menteri Alam Sekitar dan Air (KASA), Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man pernah menjelaskan bahawa beliau sendiri tidak pernah terlibat dalam sebarang bentuk urus tadbir perolehan di bawah KASA. Hal yang demikian dilaksanakan demi menjunjung nilai integriti dalam berkerajaan.

“Sewajarnya aspek pengurusan tender kerajaan diberikan kepada sesebuah jawatankuasa tanpa penglibatan pihak yang mempunyai kepentingan tertentu. Ia bagi memelihara integriti sesebuah kerajaan,” katanya dalam kenyataan, hari ini. 

Menurut beliau, apatah lagi aspek perolehan kerajaan sememangnya suatu ‘lubuk rasuah’ berdasarkan data daripada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM). 

“Ironinya, seseorang yang sering melaungkan slogan reformasi dan kerajaan Madani mengambil sikap tidak serius untuk mendukung prinsip integriti dalam pentadbiran," katanya. 

Mengulas lanjut, beliau berkata, tindakan Anwar melantik anaknya sendiri dalam menguruskan perolehan secara tidak langsung menyebabkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan perpaduan semakin terhakis.

“Satu demi satu langkah Perdana Menteri dan kerajaan pada hari ini tidak seiring dengan slogan yang sering dilaungkan. Malah, negara semakin mengundur ke belakang dengan cara politik lapuk.

“Oleh itu, saya menasihatkan Anwar Ibrahim supaya mempertimbangkan semula posisi pengurusan tender kerajaan tersebut. Usah tambah kerapuhan dalam kerajaan yang sedia rapuh,” katanya.

Terdahulu, Anwar menyatakan terbuka menerima teguran serta kritikan terhadap tindakannya melantik anaknya sebagai penasihat khas ekonomi dan kewangan kepada Perdana Menteri.

Beliau menjelaskan tugas Nurul Izzah yang juga bekas Ahli Parlimen Permatang Pauh itu adalah untuk memastikan ketelusan dalam pentadbiran serta memantau urusan perolehan tender kerajaan supaya teratur.

"Saya terima baik teguran. Saya jelaskan, itu berbeda dengan pengalaman yang lalu, soal upah dan ganjaran. Dia datang untuk bantu, tiada kedudukan yang dipersoalkan iaitu satu ketelusan (dalam urusan pentadbiran), akan pastikan supaya kontrak tender teratur. Itu saja.

"Bukan untuk ambil projek. Orang kritik, kalau ikhlas saya tiada masalah. Saya mahu supaya tiada amalan tidak sihat. Mereka yang kritik itu termasuk yang bagi kontrak juta-juta kepada anak dia. Yang tiada kerja pun ambil (tender), (lantik) penasihat macam-macam," katanya. – Getaran, 2 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Anwar Dijadual Mula Lawatan Rasmi Ke China Dengan Menghadiri BFA 2023 Di Hainan

2

Semasa 1 hari yang lalu

Lawatan PM Ke Arab Saudi: Wisma Putra Tampil Buat Penjelasan

3

Semasa 2 hari yang lalu

Benar Kata PM, KWSP Hanya Patut Dikeluarkan Selepas Bersara – MTUC

4

Semasa 3 hari yang lalu

Agong, Raja Permaisuri Berbuka Puasa Bersama PM, Jemaah Menteri

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 14 jam yang lalu

Henti Pelepasan Cukai Pencarum SSPN Kurang Tepat, ‘Saya Beri 3 Sebab’ - Syed Saddiq

oleh Farhana Farush

Semasa 3 jam yang lalu

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

oleh Farhana Farush

Semasa 6 jam yang lalu

JAIPK Siasat Dakwaan Ayam Tidak Disembelih Di Kuala Kangsar

oleh Aiman Sadiq

Semasa 14 jam yang lalu

Isu Pembekalan Buruh Asing, Tanah Rizab Melayu Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini