Berita Terkini

6 jam yang lalu: UMNO pecat Khairy, Noh Omar manakala gantung keahlian Hishamuddin, Sharil Sufian selama enam tahun - Ahmad Maslan 6 jam yang lalu: UMNO lantik Khaled Nordin sebagai Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Johor yang baharu - Ahmad Maslan 8 jam yang lalu: UMNO pecat Noh Omar dalam pembersihan parti besar-besaran 10 jam yang lalu: AirAsia X mencatat 417,195 penumpang yang diterbangkan pada tahun kewangan 2022 10 jam yang lalu: Joe Biden ucap tahniah kepada Anwar, puji demokrasi Malaysia

IKUTI KAMI


9 Premis Dikompaun Gagal Guna Aplikasi RRIMniaga

Semasa Dikemaskini 5 hari yang lalu · Diterbitkan pada 22 Jan 2023 8:57PM

Sembilan premis perniagaan getah dikompaun menerusi beberapa operasi sejak awal tahun ini, kerana didapati gagal menggunakan aplikasi RRIMNiaga - Gambar Hiasan AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sembilan premis perniagaan getah dikompaun menerusi beberapa operasi sejak awal tahun ini, kerana didapati gagal menggunakan aplikasi RRIMNiaga.

Jurucakap Lembaga Getah Malaysia (LGM) dalam satu kenyataan memberitahu, langkah itu selaras dengan Peraturan-peraturan Lembaga Getah Malaysia (Pelesenan dan Permit) 2014 di bawah Peraturan (6)(2).

"Jika disabitkan kesalahan, pemegang lesen tersebut boleh dikenakan denda tidak melebihi RM50,000 atau dipenjarakan selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya," katanya.

Menurut jurucakap itu, peniaga getah berlesen LGM telah diwajibkan menggunakan aplikasi RRIMniaga untuk urus niaga getah dengan pengeluaran resit digital berkuatkuasa 1 Januari lalu.

“LGM sedang mempergiatkan Ops Patuh RRIMniaga tahun ini dalam usaha memastikan peniaga getah menggunakan aplikasi tersebut secara konsisten.

“Ia selaras dasar kerajaan untuk melestarikan industri getah dan mempunyai pangkalan data yang komprehensif ke arah kebolehkesanan,” katanya.

Dengan penggunaan aplikasi tersebut, ujar jurucakap itu, pelbagai bantuan kerajaan seperti Insentif Pengeluaran Getah (IPG) dan Insentif Pengeluaran Lateks (IPL) dapat disalurkan secara automatik kepada pekebun kecil getah.

"Sebarang aduan berkaitan pelanggaran peraturan dan syarat lesen atau permit yang dikeluarkan oleh LGM boleh disalurkan melalui talian 017-2915888," katanya. - Getaran, 22 Januari 2023

Berita Berkaitan

1

Semasa 28 minit yang lalu

KPM Ambil Tindakan Pemulihan Interim Bagi Aplikasi MOEIS dan idME

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Bantuan Musim Tengkujuh Berjumlah RM9.7 Juta Untuk Peneroka Tanaman Getah FELDA

3

Semasa 3 bulan yang lalu

PAC Syor MySejahtera Dimiliki Sepenuhnya Kerajaan

4

Gaya 3 bulan yang lalu

adiClub, Program Keahlian Yang Menjanjikan Pelbagai Ganjaran Kesetiaan

Sorotan

1

Rafizi Rancang Strategi Bantu Peniaga, Pengusaha Restoran Tangani Kenaikan Kos

2

Beting Patinggi Ali Milik Malaysia, Tidak Iktiraf Sebarang Tuntutan - MINDEF

3

Adakah 3 Tokoh Penting UMNO Antara Senarai Bakal Dipecat?

Disyorkan untuk anda

Semasa 17 jam yang lalu

Kes Rasuah Bung Moktar, Zizie Izette Ditetapkan Untuk Sebutan 27 Mac

Semasa 14 jam yang lalu

Yuran Program Rekalibrasi Tenaga Kerja Kekal RM1,500

Semasa 12 jam yang lalu

Dalang Utama Kes Bakar Gudang Baju Babit Kerugian RM1.5 Juta Diburu

oleh Fitri Nizam

Politik 28 minit yang lalu

Dipecat Keahlian UMNO: ‘Saya Tak Kecewa…’ - Khairy

oleh Farhana Farush