Berita Terkini

31 minit yang lalu: KPN jamin siasatan telus kes bunuh di Tawau 31 minit yang lalu: TMJ mungkin tawar jawatan CEO JDT FC, penasihat Orang Muda Johor kepada KJ 34 minit yang lalu: Mangsa banjir di Sabah, Johor menurun, Pahang kekal 34 minit yang lalu: Amaran hujan sangat lebat berterusan tahap bahaya di Pahang, Johor hingga Isnin 34 minit yang lalu: Elak kongsi maklumat operasi SJR di aplikasi Waze - Polis

IKUTI KAMI


Kestabilan Politik Penting Untuk Malaysia Bergerak Ke Hadapan - Sultan Nazrin

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 Jan 2023 4:04PM

Baginda bertitah negara perlu mencari jalan alternatif untuk makmur, membawa pendekatan baharu seperti pekeliling, ekonomi donat atau misi, untuk membina ekonomi yang berfungsi untuk planet ini serta penduduknya - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Prasyarat paling penting bagi Malaysia pada masa ini ialah kestabilan politik untuk bergerak ke hadapan dengan berkesan, titah Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Baginda bertitah kestabilan politik akan membolehkan perancang memberi tumpuan pada jangka panjang dan melaksanakan dasar dan langkah yang perlu untuk membina keyakinan pelabur.

“Pengukuhan institusi kita adalah satu lagi keutamaan kerana ia akan memastikan pelaksanaan berkesan pelbagai dasar yang akan mendorong kita ke hadapan,” titah baginda ketika melancarkan buku ‘Malaysia's Leap Into The Future : The Building Blocks Towards Balanced Development’ di Institut Asia-Eropah Universiti Malaya di sini hari ini.

Sultan Nazrin bertitah Malaysia mempunyai asas institusi yang kukuh dalam pelbagai aspek dan perlu mempunyai iltizam politik untuk memacu institusi negara ke hadapan secara progresif.

Baginda bertitah negara perlu mencari jalan alternatif untuk makmur, membawa pendekatan baharu seperti pekeliling, ekonomi donat  atau misi, untuk membina ekonomi yang berfungsi untuk planet ini serta penduduknya.

Sultan Nazrin bertitah model pembangunan negara juga perlu benar-benar inklusif kerana pendekatan dalam bidang pendidikan dan pembangunan modal insan kepada kemiskinan dan ketidaksamarataan perlu melibatkan penyertaan semua rakyat Malaysia tanpa mengira etnik dan agama.  

“Kita semua adalah sebahagian daripada kejayaan Malaysia - pada masa kini dan masa lalu - seperti yang telah kita bina kemakmuran bersama dan untuk masa depan, apabila kita menghadapi cabaran yang kompleks bersama-sama,” titah baginda.

Menjelaskan buku itu, Sultan Nazrin bertitah fokus utamanya ialah mengenai cara-cara untuk menggalakkan perubahan struktur yang perlu bagi merancakkan dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi negara, meliputi topik daripada implikasi ciri-ciri populasi semasa dan unjuran perubahan demografi kepada pembiayaan pembangunan ekonomi.

“Ia mengambil kira transformasi yang perlu dilakukan dalam sektor pertanian untuk mengukuhkan sekuriti makanan kita dan yang diperlukan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan untuk memastikan kita mengikuti perubahan teknologi dan lain-lain,” katanya.                                                                            

Editor buku itu ialah Profesor Ekonomi Universiti Malaya Prof Dr Rajah Rasiah, mendiang Prof Dr Cheong Kee Cheok dan Tan Sri Dr Kamal Salih. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 1 hari yang lalu

'Faizal Azumu, Jangan Sibuk Urusan TPM, Fokus Isu Parti Sendiri' - Isham

2

Semasa 2 hari yang lalu

Wanita Lithuania Hilang 4 Tahun Lalu Ditemukan Di Malaysia

3

Semasa 2 hari yang lalu

2 Rakyat Malaysia Maut Selepas Bot Dinaiki Terbalik Di Krabi

4

Semasa 5 hari yang lalu

Kerajaan Fokus Laksana Tanggungjawab Walau Berdepan Kerenah Pihak Tertentu - Anwar

Sorotan

1

Khairy Bakal CEO JDT? ‘Satu Pintu Ditutup…’

2

‘Ini Bukanlah Pengakhiran, Tetapi Permulaan Baharu’ – Hishammuddin

3

Stadium Perlu Beri Manfaat Kepada Komuniti, Bukan Hanya Untuk Bola Sepak

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Dalang Utama Kes Bakar Gudang Baju Babit Kerugian RM1.5 Juta Diburu

oleh Fitri Nizam

Politik 20 jam yang lalu

Pemecatan KJ, Noh Bukan Luar Biasa, Pembersihan Total Perlu Dilakukan - Puad

oleh Sophia Ahmad

Semasa 14 jam yang lalu

Malaysia Kecam Keganasan Israel, Sifatkan Serangan Pelanggaran Jelas Undang-Undang Antarabangsa

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

Malaysia Gesa Dialog, ‘Ketaksuban, Jenayah Terhadap Islam Mesti Dihenti Segera’ – Kementerian Luar

oleh Farhana Farush