Berita Terkini

16 minit yang lalu: Kerajaan cadang kerjasama dengan pihak swasta dan GLC latih golongan muda di bawah peruntukan TVET 2022 - PM Anwar 16 minit yang lalu: Latihan TVET: Kerajaan cadang kerjasama dengan Petronas di Pengerang dan DRB Hicom di Pekan - PM Anwar 19 minit yang lalu: MIDF kekal berpendirian positif terhadap momentum jualan tinggi sektor automotif 19 minit yang lalu: Arab Saudi tuan rumah Piala Asia 2027 20 minit yang lalu: Kerajaan tidak campur tangan siasatan SPRM terhadap Bersatu - PM Anwar

IKUTI KAMI


Pasaran Buruh Meningkat, Stabil Di Landasan Pemulihan - DOSM

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Dec 2022 8:21PM

Fasa peralihan ke endemik bermula pada 1 April lalu, meningkatkan peluang kepada perniagaan untuk bangkit semula. - Abdul Razak Latif

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pasaran buruh Malaysia meningkat dengan stabil dan berada di landasan pemulihan sejak Januari lalu susulan pelbagai strategi dilaksanakan di negara ini, kata Ketua Perangkawan, Datuk Seri Mohd Uzir Mahidin.

Beliau berkata, fasa peralihan ke endemik bermula pada 1 April lalu, meningkatkan peluang kepada perniagaan untuk bangkit semula.

Menurutnya, ia seiring pelbagai inisiatif kerajaan dan bantuan kewangan kepada sektor tidak formal, bagi menangani impak COVID-19 terhadap perniagaan mereka.

“Justeru, trend menggalakkan ini akan meningkatkan bilangan peralihan guna tenaga daripada sektor tidak formal kepada formal serta pekerjaan tidak formal,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Mohd Uzir berkata, pada tahun lalu, pandemik COVID-19 terus merebak ke seluruh dunia dan memberi cabaran luar jangkaan terhadap pemulihan ekonomi global.

Jelasnya, pada separuh tahun kedua 2021, pendekatan lebih bersasar digunakan bagi menangani situasi kesihatan awam, berbanding sekatan ketat dilaksanakan tahun sebelumnya.

“Seiring langkah lain kerajaan, ekonomi Malaysia meningkat ketara berikutan operasi berterusan dalam aktiviti ekonomi dengan waktu operasi perniagaan lebih panjang, termasuk aktiviti pasar malam, pasar minggu, bazar, pasar tani, penjaja dan peniaga gerai serta kebenaran pelaksanaan aktiviti sosial dan perjalanan rentas negeri.

“Justeru, situasi ini dicerminkan oleh peningkatan dalam bilangan guna tenaga membabitkan sektor informal dan pekerjaan tidak formal di Malaysia pada tahun 2021, berbanding tahun pra-pandemik pada 2019,” katanya.

Beliau berkata, bilangan guna tenaga lebih tinggi dalam sektor informal pada tahun tersebut, sebahagiannya adalah disebabkan impak pandemik COVID-19.

Sehubungan itu, jelasnya, berlaku mobiliti buruh antara sektor dalam ekonomi bagi membolehkan mereka menampung kelangsungan hidup, terutama golongan terjejas teruk akibat pandemik, iaitu sektor pelancongan dan industri berkaitan pelancongan.

Mengulas lanjut, beliau memberitahu, jumlah pekerja tidak formal Malaysia mencapai 3.5 juta orang pada 2021 dan menyumbang kepada 23.2 peratus daripada jumlah guna tenaga negara.

Jelasnya, jumlah itu berdasarkan Laporan Survei Sektor Informal dan Pekerjaan Informal Malaysia 2021 yang membentangkan statistik guna tenaga dalam sektor informal serta pekerjaan tidak formal.

Pada masa sama, Mohd Uzir berkata, daripada jumlah pekerjaan tidak formal 3.5 juta orang itu, sebanyak 57 peratus atau dua juta orang disumbangkan dalam sektor informal, diikuti sektor formal sebanyak 42 peratus (1.5 juta orang) dan isi rumah dengan satu peratus (35,200 orang).

Di samping itu, tambahnya, bilangan pekerjaan tidak formal bagi bukan pertanian yang merangkumi sektor formal dan tidak formal serta isi rumah adalah sebanyak 2.72 juta orang.

“Pada tahun tersebut, pekerjaan tidak formal tertumpu dalam sektor formal (50.9 peratus) dengan 1.38 juta orang dan diikuti sektor informal (47.8 peratus) dengan 1.3 juta orang,” katanya. - Getaran, 30 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Banjir: Ikan Kerapu Hibrid Mati, 32 Penternak Rugi Lebih RM1 Juta

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Tangani Isu Ketidakpuasan Hati Pekerja, ‘Jeritan’ Rakyat Miskin Perlu Didengari

3

Semasa 3 bulan yang lalu

Penganggur Terus Berkurang, Kedudukan Pasaran Buruh Kekal Stabil

4

Filem & TV 4 bulan yang lalu

Filem Seram Tempatan 'Don't Look At The Demon' Berjaya Masuk Pasaran Amerika Utara - Zahidi

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Baru Saja Terima Surat Rasmi Tapi Tiada Sebab Penggantungan Dinyatakan - Hishammuddin

oleh Susan Albert

Semasa 23 jam yang lalu

Kes ‘Hasil Haram’: SPRM Beku Beberapa Akaun BERSATU

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Pengenalan Cukai Baharu Pilihan Terakhir, GST Tidak Dibincangkan - Ahmad Maslan

oleh Amar Shah Mohsen

Politik 18 jam yang lalu

Nama 2 Kementerian Dalam Kabinet Sabah Ditukar