Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap dengan kelajuan sehingga 30 Mbps bantu rakyat jimat RM480 sepanjang 24 bulan tempoh kontrak - Fahmi Fadzil 1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap tawar perkhidmatan data tanpa had untuk B40, veteran, OKU & warga emas berharga RM69 sebulan mulai Mac - Fahmi Fadzil 3 jam yang lalu: PRN: Negeri Sembilan cadang bubar DUN 1 Jun ini 3 jam yang lalu: Perkeso terima 60,000 laporan kes kemalangan di tempat kerja setahun 3 jam yang lalu: Konsep Malaysia Madani boleh diperluaskan ke Peringkat ASEAN - Fahmi Fadzil

IKUTI KAMI


Kenaikan Tarif Elektrik, Kos Buruh Terlalu Membebankan - Persatuan Pengeluar Komponen Automotif

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 29 Dec 2022 11:38AM

Pengeluar komponen automotif memohon kerajaan menangguhkan pelaksanaan mengejut tarif elektrik sebanyak 566 peratus kepada 20 sen dan 27.7 sen/kWh pada 1 Januari 2023. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Pengeluar-pengeluar komponen automotif memohon kerajaan untuk menangguhkan pelaksanaan mengejut tarif elektrik sebanyak 566 peratus kepada 20 sen dan 27.7 sen/kWh pada 1 Januari 2023 daripada kadar 3 sen/kWh sekarang.

Presiden Persatuan Pembekal Perodua (P2SA) Helmi Sheikh Mahmood peningkatan ini “akan memberi impak mendalam kepada seluruh industri di negara ini, besar ataupun kecil kerana kesannya akan dirasai oleh semua”.

Helmi berkata demikian dalam satu kenyataan bersama bagi pihak Persatuan Vendor Proton (PVA), Kelab Pembekal Toyota (TSC), Kelab Pembekal Honda Malaysia (HMSC) dan Persatuan Pembuat Alat Komponen Kereta (MACPMA).

Helmi berkata pengeluar-pengeluar komponen automotif tempatan memahami objektif kerajaan untuk menghapuskan subsidi kepada industri yang menggunakan voltan sederhana dan voltan tinggi demi mengurangkan impak kos akibat peningkatan harga arang kepada sektor tenaga negara.

“Walaupun begitu, kesan tarif yang bakal diperkenalkan dan impak pindaan Akta Pekerja 1955 (Pindaan 2022) terlalu berat untuk kami pikul,” kata Helmi dalam kenyataan bersama itu.

Beliau berkata pindaan akta itu yang memberi kesan tinggi kepada kos operasi industri ini meningkatkan tahap gaji minimum sebanyak 25 peratus kepada RM1,500 daripada RM1,200 sebelum ini, dan menurunkan jumlah bekerja kepada 45 jam seminggu daripada 48 jam sebelum ini, mengakibatkan peningkatan kos lebih masa. 

“Kedua-dua faktor ini (peningkatan tarif dan pindaan Akta Pekerja 1955 (Pindaan 2022)) kos ini tidak dapat diserapkan oleh ahli-ahli kami dan kami akan terpaksa menurunkan peningkatan kos ini kepada para pelanggan.

“Ini akan memberi kesan yang negatif kepada industi automotif kerana ia akan meningkatkan harga kenderaan secara mendadak,” kata Helmi.

“Kami juga ingin berbakti demi negara dan kami memohon pihak kerajaan untuk menangguhkan perlaksanaan kenaikan tarif elektrik serta bekerjasama dengan kami demi memastikan sebarang perubahan polisi, undang-undang, insentif, tarif atau/dan initiatif lain akan memberikan kesan yang diingini,” katanya. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Kenaikan Gaji Tahunan, Bantuan Khas Kewangan Bukti Penjawat Awam Dihargai Kerajaan Perpaduan

2

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Harga Saham TNB Susut Berikutan Berita Mengenai Potensi Penstrukturan Semula Tarif

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Kenaikan Tarif Elektrik Tak Jejaskan PKS, Orang Awam, Sasar Konglomerat Gergasi - PM

4

Semasa 5 bulan yang lalu

Tangguh Akta Kerja 1955 ‘Guris Hati’ 16.5 Juta Pekerja di Malaysia

Sorotan

1

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

2

Malaysia Kecam Penindasan Berterusan Israel Ke Atas Warga Palestin

3

Penganalisis Politik Terkenal Dilantik Ketua Pengarah J-KOM, 'Saya Terima Tanggungjawab…'

Disyorkan untuk anda

Semasa 42 minit yang lalu

LHDN Dapat Penghakiman Terus Saman Cukai RM1.8 Bilion Terhadap Bapa Jho Low

Politik 1 hari yang lalu

Saya Raikan Perbezaan Pendapat - Ahmad Zahid

Semasa 1 hari yang lalu

Pembaikan Jajaran LRT Laluan Ampang Dijangka Selesai Dalam 2 Minggu

Politik 13 jam yang lalu

Akaun BERSATU Dibeku: Slogan PN BEST Sudah ‘Tercemar’, Mampu Jejas Sokongan

oleh Fitri Nizam