Berita Terkini

15 jam yang lalu: Pengawal keselamatan ditahan bantu siasatan lelaki dipukul hingga mati 15 jam yang lalu: Maybank perkenal ciri nyahaktif akses segera, tangani penipuan dalam talian 15 jam yang lalu: Sukan SEA: Erry, Hafiz taruhan pingat di Kemboja 15 jam yang lalu: India: Menteri Kesihatan Odisha maut ditembak 16 jam yang lalu: Kurang 10 peratus syarikat culas bayar SST, negara rugi hampir RM150 juta - Kastam

IKUTI KAMI


Banjir: KPT Salur RM2 Juta, Nasihat IPT Terkesan Anjalkan PdP

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Dec 2022 7:06AM

KPT mengambil tindakan merangkumi penyelarasan gerakan kesukarelawanan, pembukaan Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Bencana, mobilisasi aset, operasi bilik gerakan dan penyampaian pelbagai bentuk bantuan - Gambar Fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) meluluskan serta-merta peruntukan sebanyak RM2 juta bagi membantu menyediakan bantuan dan kebajikan warganya.

Ia membabitkan jabatan dan agensi di bawah kementian itu, selain universiti awam (UA), politeknik serta kolej komuniti.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, melalui Briged Sukarelawan institusi pengajian tinggi (IPT) sehingga semalam, seramai 7,741 sukarelawan daripada 726 staf dan 7,015 pelajar dari seluruh negara digerakkan bagi mengedarkan bantuan kotak makanan, pakaian, wang tunai, peranti dan kit kebersihan.

“Susulan banjir Monsun Timur Laut, saya ingin kongsikan status semasa dan pelan tindakan yang sudah dan sedang diambil pihak KPT.

“Secara amnya, KPT mengambil tindakan merangkumi penyelarasan gerakan kesukarelawanan, pembukaan Pusat Pemindahan Sementara (PPS) Bencana, mobilisasi aset, operasi bilik gerakan dan penyampaian pelbagai bentuk bantuan.

“Satu Bilik Gerakan Banjir di peringkat KPT diaktifkan bermula 18 November lalu yang beroperasi 24 jam sehari. Lima saluran talian telefon dan satu emel dibuka bagi memudahkan orang ramai mengemukakan sebarang aduan kecemasan (rujuk lampiran). Bilik Gerakan Peringkat UA turut dibuka dan dikendalikan universiti masing-masing,” katanya menerusi hantaran di Facebook.

Beliau berkata, pihak KPT juga menggerakkan pasukan khas bagi menawarkan khidmat sokongan psikologi kepada mangsa.

“Dari segi logistik, sejumlah 61 bas/coaster, 38 SUB/4WD, 37 van, 17 lori dan 3 bot dilibatkan. Briged Sukarelawan IPT turut menyediakan 80 waterjet, 21 waterpump dan 15 generator bagi membantu serta mempermudah kerja pemulihan di kawasan terkesan.

“Terdapat tiga fasiliti di bawah KPT didaftarkan sebagai PPS, iaitu Kolej Komuniti Bentong, Pahang; Politeknik Mersing, Johor dan Politeknik Kok Lanas, Kelantan,” katanya.

Mohamed Khaled berkata, sehingga semalam, seramai 5,404 warga KPT dan pelajar IPT terkesan, merangkumi 5,268 pelajar dan 136 staf.

“(Mereka) antaranya daripada Universiti Teknologi MARA (UiTM) Kampus Machang, Universiti Malaysia Kelantan (UMK), Universiti Malaysia Terengganu (UMT), Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) dan Politeknik Hulu Terengganu (PHT),” katanya.

Selain itu, beliau berkata, pihak universiti, politeknik dan kolei komuniti yang terjejas dinasihat memberikan keanjalan aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) sama ada secara dalam talian, mod asynchronous atau hibrid.

Jelasnya, pihak IPT itu juga dinasihat menangguhkan PdP mengikut tahap keseriusan bencana dihadapi di kawasan masing-masing.

Malah, katanya, Jawatankuasa Pengurusan Banjir Peringkat KPT akan terus memantau keadaan di kawasan berkenaan.

“Pelajar dan kakitangan IPT yang terkesan akibat banjir dinasihatkan agar sentiasa berwaspada, menjaga keselamatan diri serta mematuhi arahan pihak berkuasa dari semasa ke semasa.

“Saya menyeru sema pihak di seluruh negara untuk bersama-sama mendoakan agar warga KPT/pelajar IPT dan orang awam yang terkesan, selamat serta dipermudah segala urusan mereka,” katanya. – Getaran, 21 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Pendidikan 13 jam yang lalu

Pengajian Percuma Buat Pelajar Generasi Pertama Keluarga Miskin

2

Semasa 13 jam yang lalu

Pengusaha Kuih Baulu Bimbang Sukar Dapat Bekalan Sabut Jika Hujan Berterusan

3

Semasa 13 jam yang lalu

12 Ekor Kucing 'Harta' Pertama Diselamatkan Ketika Banjir

4

Pendidikan 15 jam yang lalu

Jawatankuasa Kaji Semula Dasar Pendidikan Tinggi Nasional Ditubuh Segera - Khaled

Sorotan

1

Penambakan Tanah Batu Puteh, Singapura Setuju Dengar Hujah Malaysia

2

Jaminan Makanan Untuk Singapura Tak Bermakna Hanya Eksport Ke Sana - Anwar

3

Pelantikan Nurul Izzah Ada Unsur Nepotisme Dan Langgar Prinsip Reformasi - CME

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Mangsa Banjir Di Sabah Menurun, Johor Meningkat, Pahang Kekal

Semasa 23 jam yang lalu

Penularan ASF: ‘Ia Bukan Virus Zoonotik, Tidak Berupaya Menjangkiti Manusia’ - Pakar

oleh Fitri Nizam

Semasa 16 jam yang lalu

Orkid Hibrid Baharu Dinamakan Sempena PM Dan Isteri

oleh Azril Annuar

Semasa 1 hari yang lalu

Gantung, Pecat Ahli Perbuatan Bacul, Bukti Kepimpinan UMNO Diktator - MIC Johor

oleh Aiman Sadiq