Berita Terkini

5 jam yang lalu: Malaysia jadi tuan rumah Sidang Kemuncak ASEAN-GCC - Zambry 7 jam yang lalu: Nusantara punyai potensi besar untuk pelancongan Indonesia, Malaysia - Sandiaga Uno 7 jam yang lalu: Shahrir umum tidak pertahan jawatan Ketua UMNO Bahagian Johor Bahru 7 jam yang lalu: Sultan Johor berkenan berkunjung ke kediaman rasmi Perdana Menteri 7 jam yang lalu: Penggantungan keahlian tidak jejas perjalanan UMNO Johor - Mohamed Khaled

IKUTI KAMI


Program ‘Miracle Baby’ Bantu Kanak-Kanak Sakit Jantung

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Dec 2022 4:19PM

Nurul Atirah Mohamad Nasir, 9, bergambar bersama ibunya Siti Sarah Abdullah, 44, selepas menjalani pembedahan jantung ketika menghadiri program Miracle Baby di Hospital Pulau Pinang hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

GEORGE TOWN - Program Miracle Baby yang menawarkan pembedahan pada kos minimum memberi manfaat kepada kanak-kanak tempatan yang menghidap penyakit jantung berlubang dan kongenital.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah berkata program kerjasama strategik antara Kementerian Kesihatan (KKM), Universiti Tuanku Abdul Rahman (UTAR) dan Hospital Sri Sathya Sai Sanjeevani (SSSSH) India itu membolehkan perkhidmatan pembedahan jantung kanak-kanak kompleks dijalankan di Hospital Pulau Pinang (HPP) di sini, selain pemindahan kepakaran kepada KKM.

“Setiap tahun dianggarkan seramai 5,000 bayi dilahirkan dengan penyakit jantung berlubang dan kongenital di Malaysia dan kebanyakannya memerlukan rawatan pembedahan jantung dengan kepakaran kompleks dan bagi mengatasinya, KKM menjalankan Program Miracle Baby,” katanya dalam rakaman ucapan perasmian Program Miracle Baby di di HPP hari ini.

Turut hadir Pengarah Kesihatan Pulau Pinang Datuk Ma’arof Sudin, Pengerusi UTAR Tan Sri Dr Sak Cheng Lum dan Pengerusi SSSSH Dr Sreenivas Chodagam.

Beliau berkata kolaborasi itu juga bertujuan menyediakan perkhidmatan pembedahan jantung kanak-kanak kompleks yang berkualiti dan akan diteruskan sebagai bantuan kemanusiaan dan kebajikan.

“Program rintis itu telah bermula pada 28 November lepas dan sedang berlangsung selama dua minggu, sehingga hari ini seramai 12 orang pesakit termasuk tiga orang pesakit dari Sabah telah dihantar ke HPP untuk menjalani rawatan,” katanya.

Dr Noor Hisham berkata sebelum ini KKM menaja pesakit bagi pembedahan di luar negara menerusi kerjasama dengan badan bukan kerajaan tempatan dan luar negara susulan kekangan slot rawatan pembedahan di Malaysia.

“Bagi memastikan kelestarian perkhidmatan pembedahan jantung kanak-kanak di negara ini, pihak pengurusan KKM, SSSSH dan UTAR bersetuju untuk meneruskan misi kemanusiaan bagi membantu kanak-kanak kurang bernasib baik dan memerlukan rawatan pembedahan jantung melalui program Miracle Baby,”  katanya.

Beliau berkata program itu diharap dapat memangkin hasrat kementerian untuk memulakan perkhidmatan pembedahan jantung kanak-kanak dalam skala lebih besar di Hospital Seberang Jaya yang dijangka siap pada 2023.

“Kami mengalu-alukan kerjasama dengan pihak UTAR dan SSSSH dalam Program Miracle Baby ini untuk jangka masa panjang dengan menjemput pakar-pakar dari SSSSH India ke Malaysia secara berkala.

“Objektif utamanya ialah berkongsi kepakaran pembedahan jantung dengan menjalankan pembedahan untuk 15 hingga 20 orang kanak-kanak bagi setiap lawatan,”  katanya.

Sementara itu, Yap Hooi Mui, 36, berkata anak bongsunya, Iris Sim Jia Xin, 8, yang menghidap penyakit jantung berlubang, merupakan pesakit pertama menjalani pembedahan di bawah program berkenaan pada 28 November lepas.

“Selepas dibedah, anak saya semakin aktif dan saya sangat bersyukur program Miracle Baby ini diperkenalkan kerana ia membantu ibu bapa dan kanak-kanak yang menghidap penyakit jantung,” katanya kepada pemberita selepas majlis itu.

Seorang lagi pesakit jantung berlubang, Eisya Marzuki, 16, selamat menjalani pembedahan jantung di bawah program itu hujung bulan lepas.

Eisya berkata beliau tidak sabar untuk kembali ke sekolah dan menjalani kehidupan selepas proses pemulihan yang mengambil masa sekurang-kurangnya enam minggu.

“Saya ingin mengucapkan terima kasih kepada para doktor termasuk doktor dari SSSSH India yang telah merawat saya sepanjang di HPP, saya tidak sabar kembali ke sekolah bagi meneruskan sesi pembelajaran bersama rakan-rakan dan guru, namun saya perlu pastikan saya pulih dahulu,” katanya.

Ibunya Siti Norazidah Mohd Hamzah, 41, bersyukur Eisya terpilih untuk program tersebut dan hanya perlu menunggu sekitar dua bulan sahaja bagi menjalani pembedahan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 hari yang lalu

KKM Nafi 2 Pegawai Jumpa Industri Tembakau, Siasatan Awal Mendapati…

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Siasatan Sudah Dijalankan, Kedai Serbaneka Tular Diberi Notis, Amaran Keras

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Kesesakan Jabatan Kecemasan Ditangani Segera, Usaha Termasuk Naik Taraf Sistem ICT

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Tiada Pengembara China Dikesan Positif COVID-19 Sejak 10 Hari Lalu

Sorotan

1

PRN: UMNO Selangor Sudah Perhalusi Kerusi Ditandingi

2

Kemudahan Asas, Infrastruktur Daif Masih Jadi Isu Utama Di Sabah Kerana…

3

Lembaga Disiplin Hanya ‘Perhiasan’ Untuk Ahmad Zahid Kekal Berkuasa - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Mahu Bawa Suara Anak Muda, Muhammad Faiz Umum Tanding MKT UMNO

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Tiada Kelulusan Untuk Pembersihan Tanah ERCL Di Hutan Simpan - Amirudin

oleh Wartawan The Vibes

Semasa 6 jam yang lalu

Malaysia-Singapura Rangka Kerjasama Tangani Isu Penipuan Dalam Talian

Sukan 5 jam yang lalu

Zii Jia Perlu Cari Jurulatih - Rashid Sidek