Berita Terkini

1 jam yang lalu: Turkiye, Indonesia, Malaysia antara 20 pengeksport ekonomi halal terbaik 1 jam yang lalu: JPS keluar notis kesiapsiagaan banjir kilat di 3 negeri di Pulau Pinang, Perak dan Johor 1 jam yang lalu: Komponen sistem PIES disambar petir punca gangguan LRT Kelana Jaya 1 jam yang lalu: Dua lelaki termasuk warga emas cedera selepas tabung NGV meletup di Johor 1 jam yang lalu: Jenayah indeks menurun 19.3 peratus, jenayah komersial meningkat 15.3 peratus pada 2021

IKUTI KAMI


Ambil Peluang Tambah Baik Ekonomi Keluarga Daripada Inisiatif Kerajaan - Ismail Sabri

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 12 Nov 2022 3:54PM

Ismail Sabri beramah mesra bersama mahasiswa yang hadir pada Majlis Perasmian Karnival Anak Muda Gegor Bera di Dewan Konvensyen Bera hari ini. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BERA - Kesan daripada penularan COVID-19 bukan alasan untuk Keluarga Malaysia khususnya kumpulan B40 mengalah, sebaliknya wajar mengambil peluang untuk menambah baik ekonomi keluarga menerusi pelbagai inisiatif yang disediakan kerajaan.

Perdana Menteri Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata kerajaan melalui Kementerian Sumber Manusia juga sentiasa mengambil langkah memastikan kebajikan pekerja dan majikan termasuk dalam ekonomi baharu seperti gig (sementara).

Sebagai contoh, kata beliau, pada 2020 hanya segelintir pekerja gig dilindungi, kini lebih 260,000 orang mendapat perlindungan menerusi Skim Keselamatan Sosial Pekerjaan Sendiri (SKSPS) Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO) ditambah dengan bantuan kerajaan yang turut menyumbang kepada caruman mereka.

“RMK12 (Rancangan Malaysia Ke-12) turut memberi tumpuan khas kepada pengembangan ekonomi gig (ekonomi jangka pendek)  sebagai salah satu dimensi ekonomi baharu yang perlu diberi perhatian.

“Di bawah Sistem Insurans Pekerjaan ditawarkan Perkeso, seramai 188,526 Keluarga Malaysia telah menerima manfaat faedah kewangan berjumlah RM1 bilion bagi membantu mereka yang terkesan meneruskan kehidupan harian,” kata beliau.

Perdana Menteri berkata demikian dalam ucapan perasmian Karnival Anak Muda Gegor Bera di Dewan Konvensyen Bera di sini hari ini.

Turut hadir Timbalan Menteri Belia dan Sukan Datuk Seri Ti Lian Ker, Pengerusi Lembaga PERKESO Datuk Seri Subahan Kamal dan Ketua Pegawai Eksekutif Perkeso Datuk Seri Dr Mohammed Azman Aziz Mohammed.

Ismail Sabri berkata program PENJANA HRD Corp pula berjaya memberikan latihan semula kepada hampir 100,000 Keluarga Malaysia daripada pelbagai latar belakang, dengan peruntukan RM500 juta sepanjang 2020 hingga 2021.

Selain itu, beliau berkata impak positif daripada program JaminKerja-Insentif Penggajian yang dilaksanakan oleh PERKESO juga diteruskan dalam Bajet 2023.

“Berdasarkan statistik PERKESO, sehingga 28 Oktober lepas jumlah permohonan JaminKerja yang diterima adalah 65,774 pekerja dengan penglibatan 8,513 majikan.

“Kajian tahap penerimaan rakyat terhadap kerajaan dan dasar Keluarga Malaysia yang dilaksanakan Ilham Centre baru-baru ini, mendapati 82.5 peratus rakyat mahu program JaminKerja diteruskan di masa hadapan,” kata beliau.

Mengenai karnival itu, Ismail Sabri berkata program tersebut boleh dijadikan acara tahunan dan menjadi platform kepada belia khususnya di Bera, untuk meneroka peluang pekerjaan dan meningkatkan sosioekonomi mereka.

Selain itu, penganjuran karnival yang antara lain melibatkan acara e-sukan, juga selari dengan usaha kerajaan yang komited membangunkan pembangunan sukan tersebut menerusi peruntukan RM13 juta dalam Bajet 2023.

Karnival yang berlangsung selama sehari itu antara lain menawarkan pelbagai pengisian khusus untuk anak muda seperti pertandingan e-sukan menerusi Santai Esports dan program JaminKerja yang menawarkan lebih 1,500 peluang pekerjaan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Politik 5 hari yang lalu

Ismail Sabri Ucap Tahniah Kepada Anwar, Hargai Sokongan Keluarga Malaysia

2

Politik 1 minggu yang lalu

Komitmen Kerajaan Bangunkan Kawasan Luar Bandar Tidak Pernah Pudar

3

Politik 2 minggu yang lalu

PAS Patut Lebih Dominan Dalam PN, Ada Pandangan Sendiri - Ismail Sabri

4

Politik 2 minggu yang lalu

Ismail Sabri Beri Komitmen Selesaikan Perkara Tertunggak Dalam MA63 Secara Berperingkat

Sorotan

1

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Indra, Zii Jia Berpisah

3

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

Disyorkan untuk anda

Semasa 15 jam yang lalu

Hentikan Budaya ‘Balas Dendam’ Dengan Menukar, Menghentikan Pegawai Kanan Kerajaan

oleh Izwan Ramlan

Politik 1 hari yang lalu

Pembentukan Kerajaan Negeri Bersama PH Demi Kestabilan - MB Pahang

Semasa 1 jam yang lalu

Banjir: 2 PPS Dibuka Di Daerah Sepang Malam Tadi

Semasa 19 jam yang lalu

Dakwaan Swasta Miliki Semua Tanah Perkuburan Awam Di Kuala Selangor Fitnah

oleh Aiman Sadiq