Berita Terkini

1 jam yang lalu: Permintaan penumpang pada Oktober petanda pemulihan berterusan - IATA 1 jam yang lalu: Perjalanan Komuter percuma untuk OKU 3, 4 Disember ini 1 jam yang lalu: 'Speedy Tigers' mara ke separuh akhir Piala Negara-Negara 2022 1 jam yang lalu: Barisan Kabinet hampir dimuktamadkan, PM menghadap Agong pagi ini 1 jam yang lalu: JPS ramal kemungkinan banjir di Rompin, malam ini

IKUTI KAMI


Segerakan Kemasukan Tenaga Kerja Asing, Bantu Pulih Perniagaan - Pengusaha Perniagaan

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 04 Nov 2022 8:12PM

Beberapa pengusaha perniagaan berharap supaya proses kemasukan pekerja asing bagi membantu menaikkan semula perniagaan mereka yang terjejas susulan pandemik COVID-19, dapat disegerakan - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Beberapa pengusaha perniagaan berharap supaya proses kemasukan pekerja asing bagi membantu menaikkan semula perniagaan mereka yang terjejas susulan pandemik COVID-19, dapat disegerakan.

Presiden Persatuan Pengusaha Restoran Muslim Malaysia (PRESMA) Datuk Jawahar Ali Taib Khan berkata berikutan kekurangan tenaga kerja, hanya kira-kira 2,000 daripada keseluruhan 10,000 rangkaian restoran di bawah persatuan itu dapat beroperasi secara 24 jam.

“Kerajaan perlu faham mengapa kita membuat permintaan ini. Kami terdesak memerlukan pekerja dan pilihan yang ada hanyalah pekerja asing. Tidak timbul sebarang dakwaan bahawa kami mengutamakan pekerja asing dan menidakkan peluang kerja bagi rakyat tempatan.

“Kami telah bekerjasama dengan Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) bagi melaksanakan program Penjana Kerjaya termasuk di Negeri Sembilan tetapi sambutan amat dingin apabila hanya seorang rakyat tempatan yang mahu terima tawaran pekerjaan diberi," katanya kepada Bernama.

Gesaan sama turut disuarakan pengusaha syarikat mencuci kenderaan DM Luxury Auto Spa, Muhammad Nizamuddeen Mohd Abd Kadza, 28, yang menyifatkan isu kekurangan tenaga kerja asing telah menyukarkan perniagaannya.  

"Masalah saya sekarang ialah perniagaan tidak menentu kerana pekerja tempatan yang diambil biasanya hanya akan bertahan untuk tempoh singkat malah ada juga yang baru kerja dua hari terus berhenti kerana tidak tahan bekerja lasak dan panas menyebabkan ramai pelanggan lari.

"Sebab itu, saya memohon proses kemasukan pekerja asing dipercepat kerana hanya mereka dari Pakistan dan India sahaja yang tahan bekerja dalam bidang ini,” katanya.

Penerima bantuan Geran Khas Prihatin (GKP) Noralina Amiruddin, 46, yang menjalankan perniagaan perkhidmatan jahitan pakaian di Kompleks Pertama di sini pula berkata pengambilan pekerja asing adalah keperluan bagi memenuhi tempahan yang saban meningkat.

"Kalau ada pun yang berminat, mereka mahukan gaji yang tinggi meskipun tiada pengalaman, jadi kesudahannya hanya satu atau dua pekerja tempatan sahaja yang mampu diambil. Sebab itu, pada musim perkahwinan tahun ini bermula November hingga Disember, saya hanya berani mengambil tempahan 100 baju. 

"Berbeza ketika saya masih mempunyai tiga pekerja Indonesia sebelum COVID-19, tempahan boleh mencecah 400 hingga 500 pasang baju dan semuanya dapat disiapkan dalam tempoh dua bulan," katanya.

Majlis Pemulihan Negara (MPN) telah mengemukakan beberapa syor bagi menangani masalah ini termasuk penubuhan Jawatankuasa Tindakan Khas Berkenaan Kekurangan Tenaga Kerja dalam Perusahaan Mikro, Kecil dan Sederhana (PMKS) di bawah Kementerian Sumber Manusia bagi meneliti secara terperinci permasalahan pengambilan pekerja asing serta jalan penyelesaian dengan kadar segera. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Nurul Izzah Positif COVID-19, Mohon Maaf Tidak Dapat Sertai Majlis Kesyukuran

2

Ekonomi 1 minggu yang lalu

SME Corp Perkasa PKS Menerusi Anugerah E50

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Jangkitan COVID-19 Termasuk Varian Omicron XBB Terkawal - Khairy

4

Semasa 2 minggu yang lalu

PRU-15: Pengundi Positif COVID-19 Perlu Lapor Dalam MySejahtera, Dapatkan Garis Panduan Mengundi

Sorotan

1

Peminat Menggila! Efek Rumah Kaca Beraksi di Malaysia Selepas 12 Tahun

2

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

3

Usul Undi Percaya Keabsahan Anwar Dibentang 19 Disember Ini

Disyorkan untuk anda

Semasa 20 jam yang lalu

Bicara Kes Pengubahan Wang, Elak Cukai Rosmah Bermula 12 Mei 2023

Semasa 15 jam yang lalu

Jangan Heret Rakyat Ke Kancah Perpecahan Demi Sokongan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Che’Gu Bard Dipanggil Polis Bantu Siasatan Hantaran FB

Semasa 1 jam yang lalu

4 Cadangan Elak Rasuah, Salah Guna Kuasa Dalam Proses Tender Terbuka

oleh Aiman Sadiq