Berita Terkini

3 minit yang lalu: Niaga hadapan FBM KLCI tinggi dalam dagangan awal 4 minit yang lalu: Lantikan penjawat awam Sarawak berdasarkan merit - Awang Tengah 5 minit yang lalu: MCMC bina menara komunikasi baharu di Padang Serai 4 jam yang lalu: Rayuan Abdul Azeez kes saman fitnah terhadap Guan Eng didengar 19 Mei 2023 4 jam yang lalu: LIAM harap kerajaan baharu lanjutkan inisiatif Baucar Perlindungan Tenang

IKUTI KAMI


Bukan Hanya Kerajaan Dominasi Kaum Melayu Terpalit Rasuah - Lam Thye

Semasa Dikemaskini 2 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Sep 2022 8:48PM

Masyarakat harus sedar hakikat bahawa potensi amalan melakukan rasuah hadir merentasi semua lapisan masyarakat, jurang jantina dan kaum - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rasuah tidak hanya terhad kepada kerajaan yang didominasi pemimpin Melayu, kerana ia turut berlaku dalam kalangan kaum lain.

Menyangkal dakwaan itu, aktivis sosial, Tan Sri Lee Lam Thye berkata, masyarakat harus sedar hakikat bahawa potensi amalan melakukan rasuah hadir merentasi semua lapisan masyarakat, jurang jantina dan kaum.

Menurutnya, orang ramai seharusnya mengetahui keburukan rasuah yang menyebabkan kenaikan kos perkhidmatan kepada rakyat, walaupun pada hakikatnya mereka adalah pembayar cukai paling setia.

Lee Lam Thye - Gambar Fail
Lee Lam Thye - Gambar Fail

"Amalan rasuah boleh berlaku dalam pelbagai bentuk. Individu menawarkan rasuah sama bersalahnya dengan orang yang menuntutnya.

"Justeru, penting untuk membawa kedua-dua pihak ke muka pengadilan kerana ia memerlukan dua pihak untuk saling bekerjasama dalam menangani isu rasuah ini," katanya hari ini. 

Terdahulu, pada majlis pelancaran buku 'Korupsi dan Kemunafikan dalam Politik Melayu; Perlunya Disegerakan Transformasi Moral Etika', Sultan Perak, Sultan Nazrin Shah bertitah, gejala rasuah menjadi antara punca rakyat tidak mendapat perkhidmatan, pengagihan kekayaan tidak seimbang dan ketirisan khazanah negara. 

Titah baginda, rasuah juga mengakibatkan pembangunan tidak lestari, pencemaran alam sekitar, membantutkan pertumbuhan ekonomi, menghilangkan minat pelabur asing, meningkatkan kos pentadbiran dan urus niaga serta mendorong berlakunya ketidakstabilan politik.

Sultan Nazrin bertitah, rasuah ialah penyakit bersifar barah dalam masyarakat, yang menjalar sedikit demi sedikit, merosakkan satu persatu organ organisasi sehingga akhirnya melumpuhkan dan membawa maut, jika dibiarkan merebak tanpa disegerakan rawatan kimoterapi.

Sultan Nazrin Shah bertitah, gejala rasuah menjadi antara punca rakyat tidak mendapat perkhidmatan, pengagihan kekayaan tidak seimbang dan ketirisan khazanah negara - Gambar Fail
Sultan Nazrin Shah bertitah, gejala rasuah menjadi antara punca rakyat tidak mendapat perkhidmatan, pengagihan kekayaan tidak seimbang dan ketirisan khazanah negara - Gambar Fail

Baginda bertitah, daripada 180 negara dinilai oleh Transparency International, Malaysia jatuh dari kedudukan ke-57 dengan skor 52 pada 2020, ke kedudukan ke-62 dan mencatat skor 48 pada tahun lepas, sekali gus diletakkan dalam kelompok yang mencapai skor di bawah 50.

Mengulas titah Sultan Nazrin, Lam Thye berkata, amaran daripada baginda mengenai ancaman rasuah terhadap negara adalah sesuatu yang sangat berani serta tepat pada masanya.

Menurut beliau, Sultan Nazrin dilihat memberi petunjuk bahawa jika trend rasuah tidak diatasi, ia mampu membawa negara ke jalan berliku dan menuju kepada kehancuran.

“Seperti yang baginda katakan, rasuah adalah satu daripada punca orang ramai dinafikan akses mereka dalam penyampaian perkhidmatan, pengagihan kekayaan yang tidak adil dan ketirisan sumber negara yang tidak dapat dipulihkan.

“Ini akan membawa kesan kepada ekonomi, kehilangan keyakinan pelabur asing, dan ketidakstabilan politik, yang menyebabkan berlakunya kegagalan,” katanya. 

Dalam perkembangan berkaitan Lam Thye berkata, terdapat keperluan buat kerajaan menerapkan nilai sejagat yang kukuh dalam diri pemimpin negara pada masa depan, selain menggunakan undang-undang terhadap mereka yang terlibat dalam amalan rasuah. 

"Kita mesti bermula di sekolah. Kita mesti mengajar anak-anak kita sejak usia muda, mengenai kepentingan dan nilai kejujuran. 

"Pada masa sama, terapkan integriti serta akibat yang boleh berlaku daripada aktiviti penipuan dan ketidakjujuran,” katanya. - Getaran, 24 September 2022

Berita Berkaitan

1

Politik 2 minggu yang lalu

PRU-15: Pengundi Pagoh Ditawar RM1,000?

2

Politik 2 minggu yang lalu

Rafizi Dakwa SPRM Serbu Pejabatnya, Kakitangan Disoal Siasat 7 Jam

3

Politik 2 minggu yang lalu

Pihak Lawan Tak Ada Isu Nak Serang PH - Mohd Sany

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Lapor SPRM Jika Ada Maklumat, Bukti Sogokan Undi Pos Di Bera - SPR

Sorotan

1

MET Malaysia Jangka Hujan Lebat Berterusan Di 8 Negeri Bermula Esok

2

'Saya Mahu Bermain Muzik Dengan Kalian Sampai Tua' - Pusakata, Payung Teduh Bergabung Kembali

3

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

Disyorkan untuk anda

Politik 4 jam yang lalu

Pemimpin Kanan BN Maklumkan Supaya Sokong PN Tubuh Kerajaan - Hang Soon

oleh Fitri Nizam

Politik 19 jam yang lalu

Ramai Koyak Saya Buat ‘Posting’, Asyraf Wajdi Terima Kecaman Netizen

oleh Aiman Sadiq

Politik 2 jam yang lalu

PH Tidak Letak Syarat Bentuk Kerajaan Negeri - Wan Rosdy

Semasa 18 jam yang lalu

Poster Tular Kenaikan Tangga Gaji PDRM Palsu - JPM

oleh Sofian Baharom