Berita Terkini

4 jam yang lalu: Majlis Veteran Kebangsaan (MVK), distruktur semula supaya lebih realistik - Hishammuddin 4 jam yang lalu: Olimpik 2024: Aaron-Wooi Yik tidak terburu-buru sasar emas, fokus layak terlebih dahulu 4 jam yang lalu: Tiada siapa ada hak guna veto dalam isu babitkan nasib rakyat Palestin - China 4 jam yang lalu: Kertas siasatan Hakim Mohd Nazlan selesai - SPRM 4 jam yang lalu: Kerajaan lulus RM8.94 juta pertingkat akses internet di Kota Belud

IKUTI KAMI


GiatMARA Hasilkan 40 Jutawan Sejak Ditubuhkan

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 11 Sep 2022 5:48PM

Perdana Menteri berkata, selain menjadi antara pilihan utama pelajar lepasan sekolah, kadar kebolehpasaran pelatih GiatMARA juga sangat tinggi - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BERA - Seramai 40 jutawan berjaya dilahirkan dari GiatMARA sejak ditubuhkan pada 1986.

Penubuhan GiatMARA juga memberi peluang kepada lebih ramai anak muda mempelajari pelbagai bidang kemahiran.

Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, selain menjadi antara pilihan utama pelajar lepasan sekolah, kadar kebolehpasaran pelatih GiatMARA juga sangat tinggi.

"Saya nak maklumkan di sini, GiatMARA ini 80 peratus daripada yang mengambil kursus itu dapat pekerjaan, terlibat dalam bidang perniagaan. 

"Maknanya, dari segi rekod GiatMARA ini, memang bagus kerana hasil dari GiatMARA itu, apabila mereka keluar, bukan saja mereka boleh bekerja tetapi boleh menjalankan pekerjaan sendiri.

"Sejak ditubuhkan, tak silap saya 400,000 lebih telah pun dilatih dan tak silap saya ada 40 jutawan yang dihasil, dilahirkan GiatMARA," katanya ketika berucap pada program Moh Ngeteh dan Kampungku Mahir anjuran bersama GiatMARA di Kampung Kuala Triang, dekat sini, petang tadi.

Perdana Menteri berkata, kedatangan GiatMARA melalui program di kawasan kampung itu akan diperbanyakkan lagi bagi mendekati komuniti setempat.

“Penganjuran program juga dapat  memberikan maklumat berkaitan kursus disediakan GiatMARA, terutamanya kepada golongan muda,” katanya. - Getaran, 11 September 2022

Sorotan

1

Konsert Didi & Friends Bersama MPO Di DFP Janjikan Pengembaraan, Gelak Ketawa

2

Stesen Pengecasan EV Masih Rendah, Kurang Daripada 1,000 - MOSTI

3

Mahkamah Lanjut Penggantungan Sementara Pembangunan Di Hutan Simpan Bukit Cherakah

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Monopoli Tender Projek Di MBSA, 9 Individu Ditahan SPRM

Politik 1 hari yang lalu

Rafizi Lancar Petisyen Bantah PRU-15 Diadakan Musim Banjir

oleh Fitri Nizam

Semasa 3 jam yang lalu

Kertas Siasatan Hakim Mohd Nazlan Selesai - Azam

Semasa 13 jam yang lalu

Pemeteraian FTA Malaysia-Korea Selatan Penting Bagi Perkukuh Hubungan Ekonomi - Duta