Berita Terkini

9 jam yang lalu: Seludup dadah, 9 PATI Thailand ditahan di Korea Selatan 9 jam yang lalu: Afghanistan terima bantuan tunai US$40 juta 9 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus pindaan Akta Kualiti Alam Sekeliling 9 jam yang lalu: Pemimpin parti politik komited capai sasaran 30 peratus wanita calon PRU-15 11 jam yang lalu: DUN Selangor, Negeri Sembilan dan Pulau Pinang hanya akan bubar tahun hadapan - Majlis Presiden Pakatan Harapan

IKUTI KAMI


Tak Masuk Akal, Kaji Semula Sistem Guru Besar DG52 ‘Turun Pangkat’

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 08 Sep 2022 5:18PM

Adnan Mat menggesa KPM untuk mengkaji semula sistem perjawatan guru besar gred DG52 yang didakwa akan kembali bertugas sebagai guru biasa di sekolah rendah. - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (CUEPACS) menggesa Kementerian Pendidikan (KPM) untuk mengkaji semula sistem perjawatan guru besar gred DG52 yang didakwa akan kembali bertugas sebagai guru biasa di sekolah rendah.

Presidennya, Datuk Adnan Mat berkata, ia perkara tidak masuk akal sekiranya seorang guru terpaksa melepaskan jawatan disandang untuk menjadi guru akademik biasa hanya disebabkan kenaikan gred.

Menurut beliau, terdapat keperluan isu itu diselesaikan secara menyeluruh melibatkan kesemua perjawatan pegawai di Jabatan Pendidikan Negeri serta Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) memandangkan sistem kenaikan gred DG adalah berdasarkan pengalaman (time based). 

“Kami difahamkan bahawa perkara itu telah disuarakan oleh kesatuan yang mewakili perkhidmatan perguruan kepada KPM tetapi tiada sebarang penyelesaian dilakukan oleh pihak kementerian.

“Adalah tidak wajar sekiranya guru besar dan pegawai di KPM, Jabatan Pendidikan Negeri (JPN), Pejabat Pendidikan Daerah (PPD) dan penolong kanan diarahkan untuk menjadi guru biasa semula hanya kerana mereka dinaikkan ke gred lebih tinggi,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Jelas beliau, sistem menetapkan guru besar hanya untuk gred DG48 sahaja tidak lagi boleh digunakan memandangkan sistem kenaikan gred guru ketika ini adalah berdasarkan pengalaman menggunakan formula 8:8:6:3.

Bagaimanapun, Adnan berkata, situasi akan berbeza sekiranya melibatkan masalah disiplin atau permohonan secara sukarela oleh guru besar itu untuk kembali semula ke sekolah sebagai guru biasa.

“Hal ini dianggap sebagai sekatan kepada laluan kerjaya guru dan sewajarnya KPM dapat bersama-sama dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) bagi merangka laluan kerjaya yang lebih baik kepada guru.

“Kami menggesa Menteri Pendidikan, Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin meneliti semula sistem perjawatan yang didakwa mengarahkan guru besar gred DG52 di sekolah rendah untuk kembali bertugas sebagai guru biasa semula,” katanya.

Dalam pada itu, Adnan berkata, pihaknya tidak melihat langkah menurunkan jawatan sebagai pembangunan kerjaya berikutan jawatan seseorang cikgu itu diturunkan daripada guru besar kepada guru biasa hanya disebabkan komuniti itu dinaikkan pangkat dalam perkhidmatannya sebagai pendidik.

“Dalam setiap profesion kerjaya adalah menjadi harapan untuk setiap pekerja menikmati pembangunan dalam kerjaya masing-masing.

“Sewajarnya kenaikan gred disusuli tanggungjawab serta peranan yang lebih sesuai bagi mengiktiraf pengalaman dan kemampuan guru tersebut,” katanya.

Justeru, beliau berharap KPM dapat menyelesaikan segera isu perjawatan ini bagi memastikan profesion perguruan dilihat sebagai menyokong pembangunan kerjaya guru di Malaysia.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Guru Kebangsaan Lepasan Maktab Semenanjung Malaysia, Mustafa Kamal Husin berkata, kira-kira 200 guru besar di semenanjung yang dinaikkan ke gred ke DG52 dalam tempoh dua tahun ini, buntu memikirkan nasib seolah-olah turun pangkat dengan kembali bertugas sebagai guru biasa.

Beliau berkata, arahan menjadi guru biasa dan kembali mengajar hanya kerana dinaikkan gred ke DG52 cukup mengelirukan.

“Berlakunya percanggahan antara perjawatan pengetua (sekolah menengah) yang bermula dengan gred DG52 yang layak sebagai ketua jabatan, sedangkan guru besar yang dinaikkan gred DG52 dianggap tidak layak untuk mentadbir.

“Hal ini seolah-olah menggambarkan gred DG52 berkenaan berada di posisi atau di mana guru besar bakal ‘turun’ ke jawatan guru akademik biasa (GAB) apabila berada di gred DG52,” katanya.

Mustafa berkata, pihaknya sudah menyuarakan isu berkenaan kepada KPM, namun sehingga kini tiada jalan penyelesaian dimuktamadkan.

Ujarnya, KPM akan mengalami kerugian apabila seorang guru besar mempunyai kemahiran memimpin dan mentadbir, kemudian diberi tugas asas seperti guru yang baru tamat latihan perguruan. 

“Kesatuan mahu guru besar yang terlibat dengan isu terbabit kekal pada jawatan masing-masing biarpun dinaikkan kepada gred lebih tinggi.

“Ini kerana tindakan itu mampu menjejaskan imej mereka daripada sudut pandangan masyarakat kerana berlaku perubahan daripada seorang guru besar atau ketua jabatan kepada taraf GAB,” katanya. - Getaran, 8 September 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Laksanakan Segera SSPA Baharu Demi Keperluan Semasa Penjawat Awam - CUEPACS

2

Semasa 3 minggu yang lalu

SPRM Tahan Guru Besar Wanita Kerana Salah Guna Kedudukan

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Unit Khas Tangani Buli Harus Diperkasa, Bukan ‘Penjenamaan Semula’

4

Semasa 1 bulan yang lalu

GPMS Minta Portal Aduan Buli Diguna Secara Berhemah, Elak Laporan Palsu

Sorotan

1

Apa Keperluan Adakan PRU-15 Ketika Banjir?, Kepercayaan Terhadap PM Masih Solid

2

Berani Mengaku Bersalah, Zul Ariffin Dipuji Netizen

3

Kerajaan Tak Bercadang Tawar Ganjaran Kesan Jho Low, Red Notice Sudah Memadai

Disyorkan untuk anda

Semasa 9 jam yang lalu

Dera Pembantu Rumah: ‘Jangan Ibarat ‘Ombaknya Kedengaran, Pasirnya Tak Kelihatan’ - Hannah

oleh Sofian Baharom

Politik 8 jam yang lalu

DUN Selangor, Negeri Sembilan Dan Pulau Pinang Tidak Bubar Tahun Ini - PH

Semasa 14 jam yang lalu

Alumni Masscomm UiTM Bantah Fakulti Digabung, Anggap Lemahkan Asas Komunikasi Massa

oleh Izwan Ramlan

Politik 10 jam yang lalu

PAS Gesa Ahli Ingat ‘Kepentingan Berpolitik Tidak Mengatasi Keutamaan Rakyat’

oleh Izwan Ramlan