Berita Terkini

7 jam yang lalu: Iskandar Malaysia catat pelaburan komited terkumpul bernilai RM368 bilion 7 jam yang lalu: Tiada kompromi terhadap pihak beri rawatan gigi tanpa doktor bertauliah - Khairy 7 jam yang lalu: Pemulihan bekalan air di Kuantan capai 50 peratus - PAIP 7 jam yang lalu: KPDNHEP digesa ambil tindakan peniaga jual minyak masak melebihi harga siling 9 jam yang lalu: Timbalan Perdana Menteri Qatar adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Khamis

IKUTI KAMI


Penipuan Kewangan Makin Berleluasa: Tengku Zafrul, MP Digesa Jangan ‘Membisu’

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 26 Jul 2022 2:38PM

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz digesa tidak ‘membisu’ berhubung penipuan kewangan dalam talian yang semakin berleluasa.

Lebih menyedihkan, Penasihat Kumpulan Sokongan Mangsa-Mangsa Penipuan Kewangan Online, Lee Chean Chung berkata, kebanyakan individu yang ditipu menemui jalan buntu dalam mendapatkan bantuan.

Menurut beliau, dari tahun 2020 hingga Mei 2022, 68 peratus daripada jumlah kes jenayah komersil membabitkan penipuan online (dalam talian) dan jangkaan kerugiannya sebanyak RM3.54 bilion, iaitu kehilangan RM4.07 juta sehari secara purata.

“Malangnya, dalam kebanyakan kes, walaupun peralihan wang dijalankan tanpa kesedaran dan kebenaran mangsa, mereka tidak diberikan layanan adil oleh bank-bank komersial. 

“Usaha Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Bank Negara Malaysia (BNM) tidak mencapai matlamat, selain jelas kelihatan kes penipuan kewangan terus meningkat secara mendadak,” katanya menerusi kenyataan, hari ini.

Menerusi kenyataan sama, kumpulan tersebut hadir di hadapan bangunan Dewan Rakyat bagi menyerahkan memorandum kepada Ahli Parlimen agar suara mereka didengari pihak pembuat dasar serta eksekutif, khususnya Zafrul.

Chean Chung (dua kanan) menyerahkan memorandum kepada pegawai Parlimen supaya tuntutan mereka berhubung isu penipuan kewangan dalam talian diteliti semua Ahli Parlimen, sekali gus nasib mangsa dibela di hadapan Parlimen, hari ini
Chean Chung (dua kanan) menyerahkan memorandum kepada pegawai Parlimen supaya tuntutan mereka berhubung isu penipuan kewangan dalam talian diteliti semua Ahli Parlimen, sekali gus nasib mangsa dibela di hadapan Parlimen, hari ini

Mengulas lanjut, Chean Chung memaklumkan memorandum itu mengandungi empat tuntutan untuk dipandang secara teliti dan serius oleh setiap pemimpin kerana ia sudah sampai ke tahap membimbangkan, disebabkan ‘sindiket’ tersebut dioperasikan mereka yang berkemahiran tinggi serta berpengalaman.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Semambu itu menegaskan, BNM perlu menguatkuasakan tanggungjawab bank komersial atas kes transaksi tanpa kebenaran, iaitu pelanggan tidak boleh dipertanggungjawabkan sekiranya ia berlaku selepas mereka memaklumkan kepada institusi perbankan mengenai kehilangan, kecurian atau penggunaan kad mereka tanpa kebenaran.

“Melainkan institusi perbankan dapat membuktikan pelanggan sudah melakukan penipuan (has acted fraudulently), cuai dalam menjaga maklumat mereka atau kelemahan dalam proses atau sistem institusi perbankan atau faktor di luar kawalan pelanggan.

“Pada masa sama, mewajibkan bank komersial (termasuk bank digital dan e-wallet) untuk menubuhkan unit bantuan penipuan kewangan dengan indeks prestasi utama (KPI) yang ketat ke atas pengendalian aduan pelanggan, tempoh respons dan bantuan sepanjang siasatan. 

“Perhubungan dengan pengadu adalah amat penting kerana mereka tidak dapat menghubungi pihak yang dapat membantu mereka selaras dengan kenyataan daripada pihak BNM, memudahcarakan mekanisme dan tempoh pampasan supaya bank komersial juga mengambil tanggungjawab sepadan dengan pulangan mereka,” katanya.

Chean Chung (dua kanan) bersama antara peserta kumpulan yang hadir di hadapan Parlimen hari ini untuk menggesa Zafrul bertindak terhadap isu penipuan kewangan dalam talian memandangkan ia semakin berleluasa
Chean Chung (dua kanan) bersama antara peserta kumpulan yang hadir di hadapan Parlimen hari ini untuk menggesa Zafrul bertindak terhadap isu penipuan kewangan dalam talian memandangkan ia semakin berleluasa

Bagi bank komersial, Chean Chung berkata, pihak terbabit perlu bersedia mengambil tanggungjawab seperti apa diumumkan Bank OCBC Singapura pada 30 Jan 2022, iaitu bersetuju membayar ganti rugi ‘kemurahan hati’ sebanyak RM44.4 juta kepada 790 pelanggannya yang menjadi mangsa penipuan online melalui aktiviti memancing data.

Selain itu, menurut beliau, bank komersial boleh melaksanakan Kod Industri seperti diamalkan institusi perbankan di Britain (UK).

“PDRM dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) perlu berbincang dengan Peguam Negara (AG) untuk menyemak semula kesesuaian akta mengikut keperluan semasa supaya pihak polis dapat menjalankan siasatan dengan lebih cekap, sekali gus pengguna dapat dilindungi lebih menyeluruh.

“Tidak menggunakan Akta Kesalahan Minor 1955 (Minor Offences Act) untuk mendakwa pemilik akaun keldai kerana kesalahan hanya memperuntukkan denda sebanyak RM1,000. Akta lain yang lebih berat seperti Akta Kanun Jenayah Seksyen 424 harus digunapakai dalam siasatan/pendakwaan.

“Bekerjasama dengan BNM untuk menyenarai hitam pemilik akaun keldai dan keperluan mempercepatkan siasatan kes mangsa penipuan,” katanya.

Lantaran itu, Chean Chung yang juga Ahli Majlis Pimpinan Pusat (MPP) PKR menggesa Ahli Parlimen agar lebih prihatin dengan isu tersebut yang sudah kritikal.

“Tengku Zafrul wajar memberikan komitmen untuk menangani isu penipuan kewangan online yang tidak terkawal. Kerajaan seharusnya membela nasib rakyat dan bukan bank serta korporat besar,” katanya. - Getaran, 26 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Sikap Waspada, Kesedaran Tinggi ‘Perisai’ Elak Terjerat Jenayah Penipuan

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Keadaan Ainul Mardhiah Semakin Baik, ‘Tolong Jangan Percaya Scammer!’ - Ibu

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Projek MRT3 Dianggarkan RM50.2b

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Pemilihan Tengku Zafrul Mampu Hapus Stigma ‘Warlord’, Tarik Pengundi Selangor?

Sorotan

1

Kadar Sewa Di Premis Kerajaan Diarah Turun 10-20 Peratus

2

Peguam Tak Sihat, Rayuan Najib Untuk Dapatkan Dokumen Ditangguh

3

Rasai Pengalaman Jadi 'Pak Tani' Di MAHA 2022

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Laporan Audit LCS Dinyahklasifikasi, PM Jamin Siasatan Dibuat Secara Telus

oleh Sophia Ahmad

Semasa 13 jam yang lalu

DBKL Cadang Tutup Jalan TAR Setiap Ahad Budayakan Amalan Jalan Kaki

Sukan 21 jam yang lalu

Gandingan Bergson-Forestieri Buat TFC Gigit Jari Di Laman Sendiri

Semasa 1 hari yang lalu

UKSB Serah Wang Tunai Secara Bulanan Berjumlah SG$13.56 Juta Kepada Zahid - Saksi