Berita Terkini

7 jam yang lalu: Iskandar Malaysia catat pelaburan komited terkumpul bernilai RM368 bilion 7 jam yang lalu: Tiada kompromi terhadap pihak beri rawatan gigi tanpa doktor bertauliah - Khairy 7 jam yang lalu: Pemulihan bekalan air di Kuantan capai 50 peratus - PAIP 7 jam yang lalu: KPDNHEP digesa ambil tindakan peniaga jual minyak masak melebihi harga siling 9 jam yang lalu: Timbalan Perdana Menteri Qatar adakan lawatan rasmi ke Malaysia bermula Khamis

IKUTI KAMI


Hantar Duta Segera, Selesaikan Isu Pekerja Indonesia, Jika Tidak…

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Jul 2022 8:17PM

Pembekuan sementara penghantaran semua tenaga kerja Indonesia ke Malaysia adalah sangat membimbangkan - Gambar Hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia perlu segera ke meja rundingan dengan Indonesia untuk mengoperasikan semula memorandum persefahaman (MoU) berhubung pengambilan dan perlindungan perkhidmat domestik Indonesia (PDI) ke negara ini.

Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata, isu itu bakal memberi impak besar kepada negara, termasuk krisis makanan yang akan meruncing sekiranya ia gagal dimuktamadkan.

“Jika ini berterusan, Malaysia akan menghadapi krisis makanan yang parah, pertumbuhan ekonomi terbantut, sektor eksport malap dan pelabur domestik serta asing meninggalkan Malaysia untuk destinasi pelaburan lebih kompetitif.

“Insiden ini juga menjejaskan hubungan Malaysia-Indonesia. Indonesia bukan sekadar negara tetangga yang sangat akrab. Ia adalah antara kuasa ekonomi terbesar dunia yang strategik kepada kebolehsaingan Malaysia,” katanya hari ini.

Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata bahawa pemulihan ekonomi Malaysia sangat bergantung kepada tenaga kerja asing terutama Indonesia - Gambar Fail
Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin berkata bahawa pemulihan ekonomi Malaysia sangat bergantung kepada tenaga kerja asing terutama Indonesia - Gambar Fail

Tegas beliau, kegagalan menghormati MoU yang ditandatangani di hadapan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob dan Presiden Indonesia, Joko Widodo adalah satu insiden serius.

“Keputusan Indonesia mengenakan pembekuan sementara penghantaran semua tenaga kerja Indonesia ke Malaysia adalah sangat membimbangkan. Ia mempunyai kesan sangat besar ke atas ekonomi negara dan hubungan dua hala.

“Pemulihan ekonomi Malaysia sangat bergantung kepada tenaga kerja asing terutama Indonesia. Hampir semua sektor ekonomi terjejas teruk kerana kekurangan pekerja asing. Ia telah berterusan untuk sekian lama dan sangat mengecewakan,” katanya.

Mohamed Khaled turut meluahkan kebimbangan mengenai tindakan Malaysia yang mula mempunyai kecenderungan untuk tidak menghormati perjanjian dan persefahaman antarabangsa, termasuk mengambil enteng persefahaman dimeterai.

“Begitu juga maklum balas kita bahawa Malaysia mempunyai alternatif lain untuk sumber tenaga kerja. Ia adalah kenyataan yang sangat angkuh.

“Umum mengetahui bahawa kita juga mempunyai masalah membawa masuk pekerja asing dari negara lain seperti Bangladesh,” katanya.

Ujar beliau lagi, tiada jaminan negara sumber lain akan yakin dengan Malaysia susulan isu yang berlaku membabitkan Indonesia dan Bangladesh.

“Tenaga kerja Indonesia penting kerana mempunyai persamaan budaya, agama dan nilai, menjadikan mereka lebih sesuai dan serasi dengan citra masyarakat Malaysia.

“Insiden ini meletakkan hubungan Malaysia-Indonesia pada tahap yang tidak sebaiknya,” katanya.

Pada masa sama, Khaled turut menyarankan agar Malaysia perlu segera menghantar dutanya ke Indonesia.

Katanya, ketiadaan duta ke negara jiran untuk tempoh lama amat tidak munasabah.

Kedudukan Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai duta besar Malaysia ke Indonesia masih menjadi teka-teki - Gambar Fail
Kedudukan Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman sebagai duta besar Malaysia ke Indonesia masih menjadi teka-teki - Gambar Fail

Mei lalu, Ahli Parlimen Pasir Salak, Datuk Seri Tajuddin Abdul Rahman dilantik sebagai duta besar Malaysia ke Indonesia.

Namun, kedudukannya masih lagi menjadi teka-teki kerana tiada pihak memaklumkan sama ada pelantikan tersebut dibatalkan atau sebaliknya, memandangkan namanya tiada dalam senarai lantikan.

Sebaliknya Tajuddin hanya dimaklumkan bahawa majlis penyerahan watikah itu ditangguhkan. -  Getaran, 17 Julai 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Selesaikan Segera Pembekuan Pekerja, Jalankan Kerjasama Malaysia-Indonesia

2

Semasa 1 bulan yang lalu

GLC, GLIC Perlu Lantik Wakil MTUC Dalam Lembaga Pengarah - PM

3

Kolum 1 bulan yang lalu

Malaysia Harus Segera Selesaikan Kemelut Buruh Untuk Bangkit Semula

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Kartel Buruh Asing ‘Kuasai’ Malaysia, Bangladesh Jika 25 Ejen BRA Dikuatkuasa

Sorotan

1

Kadar Sewa Di Premis Kerajaan Diarah Turun 10-20 Peratus

2

Peguam Tak Sihat, Rayuan Najib Untuk Dapatkan Dokumen Ditangguh

3

Rasai Pengalaman Jadi 'Pak Tani' Di MAHA 2022

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Papan Tanda Kubur ‘Ghaib’, Ini Rupa-Rupanya Punca…

oleh Susan Albert

Semasa 9 jam yang lalu

Skandal LCS Hanya Senjata Politik Buat PRU-15 - Dr Raduan

Semasa 7 jam yang lalu

MOTAC Tiada Kaitan Dengan Konsert Rakyat Melaka

Semasa 1 hari yang lalu

Bekalan Air Disalurkan Secara Berperingkat Pagi Rabu