Berita Terkini

29 minit yang lalu: JDT benam PJ CITY 4-0, kukuh kedudukan teratas liga 31 minit yang lalu: Japan jadi hos kepada sidang kemuncak G-7 di Hiroshima pada 19-21 Mei, 2023 35 minit yang lalu: Pastikan kesahihan terlebih dahulu jika ditawarkan visa Furada - Idris 36 minit yang lalu: Kepentingan untuk tingkat hak pengguna syarikat penerbangan amat kritikal - Wee Ka Siong 37 minit yang lalu: Aidiladha: Terengganu beri insentif RM100 kepada penternak ruminan

IKUTI KAMI


Tambah Peruntukan Atau Jangan Sampai Rakyat Johor Desak Keluar Malaysia

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 16 Jun 2022 6:22PM

Sultan Ibrahim Iskandar - Gambar dari Facebook Sultan Ibrahim Sultan Iskandar

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR – Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar menggesa kerajaan Persekutuan memberikan peruntukan lebih kepada negeri itu memandangkan hampir RM13 bilion hasil Johor dikutip setiap tahun.

Malah, baginda memberi amaran jangan sampai sikap kerajaan yang seolah-olah ‘menganaktirikan’ Johor dalam soal pengagihan peruntukan itu akan membuatkan rakyat negeri berkenaan mendesak untuk keluar Malaysia.

“Saya rasa seolah-olah Johor ini dianaktirikan, walhal Johor adalah antara penyumbang utama ekonomi negara,” titah baginda menerusi hantaran di Facebook hari ini.

Menurut Sultan Ibrahim, baginda amat sedih dengan keadaan bangunan Persekutuan yang tidak diselenggara dengan baik, seperti Hospital Sultanah Aminah (HSA), Hospital Sultan Ismail (HSI) serta Kompleks Imigresen, Kastam dan Kuarantin (CIQ) Bangunan Sultan Iskandar (BSI).

Jelas baginda, kemudahan Pusat Transformasi Bandar (UTC) juga perlu ditingkatkan dengan sistem penyampaian cekap dan keadaan lebih selesa.

“Saya menyeru kerajaan Persekutuan supaya segera tunaikan janji untuk menaik taraf Lebuhraya Utara-Selatan (PLUS) kepada enam lorong dan Lebuhraya Senai-Desaru (SDE) kepada empat lorong.

“Jangan sampai rakyat Johor mendesak untuk keluar Malaysia, mungkin Johor akan lebih maju jika berdiri atas kaki sendiri,” titah baginda.

Dalam perkembangan lain, baginda turut menitahkan supaya segala projek kerajaan di negeri itu disebut sebagai projek kerajaan Johor, bukannya projek Barisan Nasional (BN) atau Perikatan Nasional (PN).

“Saya mahu kerajaan negeri bergerak tanpa kepentingan politik. Oleh itu, segala projek kerajaan hendaklah disebut sebagai Projek Kerajaan Johor, bukannya Projek Kerajaan Barisan, Perikatan atau lain-lain.

“Bantuan oleh kerajaan juga hendaklah dibuat melalui jabatan kerajaan, pejabat daerah, penghulu dan ketua kampung supaya ia tidak ‘berbau’ politik,” titah Sultan Johor.

Sultan Ibrahim turut bertitah, pelantikan ketua kampung tidak perlu dikaitkan dengan mana-mana parti politik.

Titahnya, pelantikan ahli majlis tempatan juga perlu dibuat secara teliti dengan mengambil kira taraf pendidikan, kepakaran dan pengalaman kerja, bukan mengikut jawatan parti politik.

“Tugas mereka adalah untuk memberikan pandangan sahaja, bukan untuk mengaut kontrak kerja,” titah baginda. – Getaran, 16 Jun 2022.

Sorotan

1

Polis Yakin Tumpas Kumpulan ‘Tiger’ Susulan Rampasan Koleksi Senapang Dalam Reban

2

Adakah Kerajaan Takut Dengan Video TikTok, Rasa Kedudukan Terancam?

3

Digelar ‘Hawkeye Malaysia’, Lakonan Fattah Amin Sebagai Awang Dipuji Netizen

Disyorkan untuk anda

Sukan 1 hari yang lalu

Sivasangari Stabil, Ambil Masa 3 Bulan Untuk Pulih - Ahmad Faizal

Semasa 1 jam yang lalu

Keluarga Asnaf Dibantu Ebit Lew Diuji Pula Dengan Kebakaran Kediaman

oleh Rafisqi Radhi

Sukan 1 hari yang lalu

Dion Cools Nyatakan Minat Untuk Bersama JDT

Semasa 13 jam yang lalu

5 Sekeluarga Termasuk Bayi Maut Kemalangan Dengan Treler