Berita Terkini

8 jam yang lalu: Sukan SEA: Andre Anura Anuar muncul juara acara lompat kijang lelaki, sasaran lima emas sukan olahraga tercapai 12 jam yang lalu: Peningkatan kes COVID-19 ketika adalah dalam jangkaan KKM - Khairy 12 jam yang lalu: Ubat antiviral Paxlovid berkesan merawat COVID-19 - Khairy 12 jam yang lalu: Maybank perkenal pengeluaran tunai ATM tanpa sentuh 12 jam yang lalu: Polis Kelantan tahan warga Thailand, rampas pil Yaba bernilai RM480,000

IKUTI KAMI


Basikal Lajak: Mahkamah Rayuan Akan Mendengar Kes Prima Facie Terhadap Ke Ting

Semasa Dikemaskini 6 hari yang lalu · Diterbitkan pada 11 May 2022 3:44PM

Sam Ke Ting - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Hujah mengenai penemuan prima facie awal oleh Mahkamah Tinggi Johor Baru terhadap kerani Sam Ke Ting yang didakwa atas kematian lapan remaja “basikal lajak” adalah antara perkara yang akan dibicarakan di hadapan Mahkamah Rayuan.

Salah seorang daripada peguam Ke Ting, Harvinderjit Singh memberitahu The Vibes bahawa ini adalah antara perkara yang dicari dalam rayuannya untuk mencabar sabitan dan hukumannya atas dakwaan memandu secara melulu yang berlaku lima tahun lalu.

“Mahkamah juga dimaklumkan bahawa rekod rayuan, nota prosiding dan penghujahan bagi rayuan terdahulu di Mahkamah Tinggi Johor Baru sepatutnya menjadi sebahagian daripada rekod kerana isu kes prima facie juga akan ditentukan oleh Mahkamah Rayuan.

“Mahkamah mengarahkan supaya surat ditulis kepada Mahkamah Tinggi Johor Baru untuk meminta perkara yang sama.”

Tambahnya, peguam Muhammad Faizal Mokhtar akan menulis surat kepada mahkamah Johor Baru untuk mendapatkan dokumen yang diperlukan.

Harvinderjit berkata prosiding maya hari ini di hadapan pendaftar Mohd Khairi Haron juga melihat pihak pendakwa raya, diwakili oleh timbalan pendakwa raya Ng Siew Wee, mengesahkan bahawa mereka menerima notis rayuan Ke Ting.

Pengurusan kes ditetapkan pada 28 Jun.

Secara berasingan, Harvinderjit mengesahkan bahawa Datuk Seri Gopal Sri Ram akan hadir sebagai peguam utama Ke Ting, dengan dirinya bertindak sebagai peguam bersama.

“Ya, saya memaklumkan kepada mahkamah bahawa Sri Ram adalah peguam utama dan saya akan membantunya,” katanya sambil menambah Sri Ram tidak menghadiri prosiding hari ini.

Ini berlaku selepas Ke Ting diberikan kebenaran untuk membuat rayuan terhadap denda RM6,000 dan hukuman penjara enam tahun yang dijatuhkan oleh hakim Mahkamah Tinggi Johor Baru Datuk Abu Bakar Katar.

Sabit kesalahannya berpunca daripada insiden pada 18 Februari 2017 yang berlaku di sepanjang Jalan Lingkaran Dalam di Johor Baru di mana dia merempuh sekumpulan penunggang “basikal lajak”, dan menyebabkan lapan remaja terbunuh. - The Vibes, 11 Mei 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Kes Basikal Lajak, Hukum Juga Ibu Bapa Mangsa

2

Semasa 7 bulan yang lalu

Kes Basikal Lajak, Pendakwa Fail Rayuan Kali Kedua

3

Semasa 1 tahun yang lalu

Basikal Lajak, Siapa Betul, Siapa Salah?

Sorotan

1

Awal Ashaari Didakwa Khianat Rosak Palang Pagar Sebuah Perumahan

2

Bijak Bermain Kata, Sajak Teo Wei Sing Tembusi Dunia

3

Bastianini Catat Kemenangan MotoGP Ketiga Di GP Perancis

Disyorkan untuk anda

Semasa 16 jam yang lalu

Kes Harian COVID-19 Menurun Bawah 2,000, 5 Kematian 

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Guna Alat Telekomunikasi Ketika Memandu, Anggota Polis Disaman

oleh Fitri Nizam

Semasa 9 jam yang lalu

Pemandu Treler Didakwa Memandu Secara Berbahaya, Sebabkan Kematian 5 Pelajar USAS

Semasa 16 jam yang lalu

Banjir: 3 PPS Dibuka Di Kedah, Negeri Sembilan Tempatkan 138 Mangsa