Berita Terkini

10 jam yang lalu: HDC Sarawak lulus RM2.3 juta di bawah skim bantuan deposit perumahan 10 jam yang lalu: Kematian 20 kucing bukan diracun, sebaliknya kena jangkitan 'Parvovirus' - JPV Terengganu 10 jam yang lalu: Rotan anak: Bekas suami Ziana Zain didenda, hukuman penjara diketepikan 10 jam yang lalu: Sebuah bas persiaran terbakar 90 peratus dalam kejadian di Kilometer 27.93 Lebuhraya Utara Selatan (PLUS) arah utara 10 jam yang lalu: Beberapa kawasan di Bidor dilanda banjir kilat susulan hujan lebat

IKUTI KAMI


Malaysia Tangga Kedua Dunia Bagi Kepakaran Prostetik Dan Ortotik

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 28 Mar 2022 7:22PM

Prof Ir Dr Noor Azuan menerima Anugerah Kategori Inovasi dan Pengkomersialan daripada Perdana Menteri Ismail Sabri.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Malaysia menduduki tangga kedua dunia di belakang Amerika Syarikat dalam bidang penyelidikan Prostetik dan Ortotik (P&O), hasil usaha anak tempatan, Profesor Ir Dr Noor Azuan Abu Osman.

Lebih membanggakan, hasil dan impak penyelidikan ini menguasai lebih 21 peratus daripada hasil penyelidikan berkaitan P&O di peringkat global.

Noor Azuan merupakan penerima Anugerah Akademik Negara (AAN) ke-14 bagi kategori Inovasi dan Pengkomersialan Produk, Fakulti Kejuruteraan Universiti Malaya (UM).

Beliau berkata, anugerah tersebut adalah kemuncak serta pengiktirafan terbesar atas segala sumbangan dan komitmen diberikan selama ini.

Prof Azuan bersama rakan penyelidik di Fakulti Kejuruteraan UM.
Prof Azuan bersama rakan penyelidik di Fakulti Kejuruteraan UM.

“Terima kasih khas buat UM yang telah membawa saya ke tahap ini, semestinya saya berbangga dan berbesar hati kerana dapat mengharumkan nama universiti di peringkat nasional dengan pengiktirafan yang diberikan.

“Anugerah yang diterima ini sangat besar maknanya dalam kerjaya saya sebagai ahli akademik serta penyelidik dan juga kepada keluarga. Tentunya komitmen serta jerih perih diusahakan selama ini akhirnya membuahkan hasil dan impak,” katanya di sini.

Sebagai pakar penyelidik P&O, Noor Azuan komited untuk memainkan peranan penting bagi melahirkan ciptaan berasaskan inovasi dalam bidang tersebut, bukan sahaja untuk Malaysia, malah di persada dunia.

“Bagi membolehkan manfaat dan impak yang lebih besar disumbangkan dalam bidang P&O, saya telah menubuhkan Centre for Applied Biomechanics pada tahun 2008.

“Ia merupakan medan utama dalam mendorong saya menghasilkan penerbitan dan penciptaan berasaskan hasil penyelidikan dalam bidang ini,” katanya.

Berkongsi rahsia kejayaan, Noor Azuan berkata, ia memerlukan  disiplin, menjaga masa, komitmen, usaha teguh serta fokus yang strategik atau bersasar.

Encik Azman Yeob Akhi memakai peralatan P&O.
Encik Azman Yeob Akhi memakai peralatan P&O.

Jelasnya, ia perlu dilakukan dalam memastikan segala perancangan dan impian yang dipasang dapat digariskan melalui perencanaan yang komprehensif.

“Keupayaan untuk merangka pelan jangka masa panjang yang teratur serta kapasiti untuk memperoleh kerjasama, bakat dan kepakaran rakan penyelidik biomekanik serta pelajar PhD berkualiti menjadi tonggak penting dalam menentukan kejayaan ini. 

“Sekalung penghargaan dan terima kasih khas buat semua pihak yang sentiasa bersama-sama saya dalam membangunkan usaha ini terutamanya sahabat, penyelidik dan pensyarah di Centre for Applied Biomechanics dan BioApps Sdn Bhd serta Fakulti Kejuruteraan yang sentiasa memberi sokongan dan bantuan,” katanya. - Getaran, 28 Mac 2022.

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 1 hari yang lalu

Tumbal Musyrik: Filem Pertama Maxstream Masuk Malaysia

2

Filem & TV 5 hari yang lalu

Banyak Perkara Boleh Ditawarkan Malaysia Kepada Syarikat Penerbitan Luar - Penerbit

3

Semasa 6 hari yang lalu

Penghapusan AP Makanan Penyelesaian Jangka Pendek, Tak Mampu Kekal Lama - Pakar

4

Muzik 6 hari yang lalu

Isaac Voo Kumpulan IN2IT Kembali Berkarya Di Malaysia

Sorotan

1

'Saya Maafkan Awak' Kata Warga Emas Mangsa ‘Samseng Jalan Raya’

2

Wang Dalam Akaun Saya Cukup Bayar Kad Kredit - Zahid

3

Ewe Hock kesal Dengan Senario Badminton Malaysia Yang 'Terkebelakang'

4

Ada Apa Dengan Melayu

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Kenyataan MAFI Akui Kerajaan Gagal Urus Isu Ayam - Steven

oleh Sofian Baharom

Semasa 19 jam yang lalu

Kes Harian COVID-19 Naik Sedikit, 2 Kematian

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perlu Bantu Ibu Bapa Pesakit HFMD, Beri Cuti Khas

oleh Sofian Baharom

Semasa 16 jam yang lalu

Dakwaan Penyelewengan Perolehan COVID-19, Adham Baba Sedia Beri Kerjasama Pada SPRM