Berita Terkini

4 minit yang lalu: Mesyuarat Jawatankuasa Khas Kabinet Mengenai Anti-Rasuah secara dasar setuju cadangan gubal Rang Undang-Undang Sumbangan Politik - PM 4 minit yang lalu: Pusat Pencegahan Jenayah Kewangan Nasional akan jadi agensi berpusat urus harta disita dan dilucut hak - PM 5 minit yang lalu: Kajian mendalam akan dilakukan bagi asingkan kuasa Pendakwa Raya dan Peguam Negara - PM 5 minit yang lalu: Kerajaan akan perkenal Pelan Tadbir Urus Baik Nasional (MyGovernance) perkukuh keupayaan penyampaian perkhidmatan awam serta tangani isu kelemahan tadbir urus - PM 2 jam yang lalu: Khairy ucap tahniah kepada rakyat Malaysia daripada segi tingkah laku yang baik pada fasa peralihan ke endemik

IKUTI KAMI


Parlimen Lulus Pindaan Akta Naikkan Cuti Paterniti Kepada 7 Hari

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Mar 2022 9:05PM

Datuk Awang Hashim - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dewan Rakyat hari ini meluluskan pindaan Akta Kerja 1955 (Akta 265), yang antara lain mencadangkan agar cuti paterniti dinaikkan daripada tiga kepada tujuh hari, selepas mendapat sokongan suara terbanyak.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim ketika membentangkan Rang Undang-Undang Kerja (Pindaan) 2021 untuk bacaan kali kedua berkata ia bertujuan memberi ruang kepada pekerja lelaki yang isterinya bersalin supaya dapat menguruskan kelahiran anak dalam tempoh mencukupi.

“Cadangan ini juga selaras dengan Pekeliling Perkhidmatan Sumber Manusia Ceraian SR.5.4.2 yang menekankan konsep mengutamakan keluarga. Melalui pindaan ini, pekerja lelaki sektor swasta akan turut menikmati faedah yang sama seperti penjawat awam,” katanya.

Seramai 19 Ahli Parlimen daripada blok kerajaan dan pembangkang mengambil bahagian membahaskan rang undang-undang itu dengan kebanyakannya menyentuh isu cuti paterniti, cuti bersalin, gaji minimum serta buruh paksa.

Ahmad ketika menggulung rang undang-undang itu berkata kelayakan cuti paterniti terhad kepada lima kali kelahiran tanpa mengira bilangan isteri dan cuti bermula pada hari isteri bersalin manakala pekerja lelaki, antara lain, perlu bekerja sekurang-kurangnya 12 bulan dengan majikan sama.

Beliau berkata pindaan itu juga melibatkan pertambahan cuti bersalin dari 60 hari kepada 98 hari selaras Konvensyen Pertubuhan Buruh Antarabangsa (ILO).

Persidangan Dewan Rakyat hari ini turut meluluskan Rang Undang-Undang Kawalan Bekalan (Pindaan) 2021 bagi meminda Akta Kawalan Bekalan 1961 (Akta 122).

Rang undang-undang itu, yang dibentangkan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Datuk Rosol Wahid, diluluskan dengan lebih suara bersetuju selepas dibahas 14 Ahli Parlimen.

Antara lain, rang undang-undang itu bertujuan memberi kuasa kepada pengawal, pegawai bekalan, pegawai polis berpangkat tidak rendah daripada inspektor atau pegawai kastam untuk menahan tanpa waran orang yang dipercayai melakukan atau cuba melakukan kesalahan di bawah Akta 122.

Persidangan Dewan Rakyat bersambung esok. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Polis Panggil Penganjur Himpunan Bantah IPCC, RUU Anti Lompat Parti

2

Politik 1 bulan yang lalu

Bukan Salah PH SOSMA Ditolak, Tanya UMNO Kenapa Ramai Tak Hadir

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Rang Undang-Undang Anti Lompat Parti Dibentang 11 April

4

Semasa 1 bulan yang lalu

KKM Lulus CanSino Sebagai Dos Penggalak

Sorotan

1

FINAS Bantu Penggiat Industri Kreatif Tingkat Kualiti Filem Negara Menerusi MyLAB

2

Mengubah Negara Menjadi Gergasi Sukan Komersial Dengan L‘Etape M‘sia

3

COVID-19, Kes Harian, Kematian Kembali Meningkat

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Yasin Mula Rawatan Bipolar Di Hospital Semalam

Semasa 1 hari yang lalu

4 Emas Diraih, Malaysia Gagal Perbaiki Kedudukan Keenam

Semasa 4 jam yang lalu

Memandu Secara Berbahaya, Pemandu BMW Dicari

oleh Wartawan Getaran

Semasa 1 hari yang lalu

Elak Diberkas Polis, Lelaki Maut Jatuh Bangunan

oleh Ardyhansah Amat