Berita Terkini

2 jam yang lalu: AirAsia Group Bhd secara rasmi mengumumkan pertukaran nama syarikat pegangan kumpulan kepada Capital A Bhd 2 jam yang lalu: Wan Azizah dipangil ke bukit aman petang ini 4 jam yang lalu: Hampir 50 peratus populasi dewasa terima suntikan dos penggalak 5 jam yang lalu: 10 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 3 BID, jumlah korban 31,940 5 jam yang lalu: Biden berikrar menyokong Ukraine - Rumah Putih

IKUTI KAMI


Yayasan Vinod Sekhar Bantu Luaskan Perpustakaan Mikro, Sasar Kawasan Lembah Pantai

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 11 Jan 2022 6:00PM

Pengerusi Yayasan Vinod Sekhar Datin Dr Winy Sekhar bersama Ahli Parlimen Lembah Pantai Fahmi Fadzil ketika majlis penyerahan buku. - Gambar oleh Sairien Nafis

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penduduk di Parlimen Lembah Pantai bakal menikmati semula kemudahan perpustakaan mikro, yang akan diperluaskan dalam masa terdekat bagi menyemai minat membaca dalam kalangan komuniti setempat.

Ahli Parlimen berkenaan, Fahmi Fadzil berkata, perpustakaan itu akan memberi fokus utama kepada keluarga yang terkesan dengan banjir besar di Lembah Klang baru-baru ini.

Menurut beliau, ia melibatkan kerjasama Yayasan Vinod Sekhar yang menyumbangkan pelbagai genre buku, khususnya untuk bacaan kanak-kanak.

Antara buku yang didermakan oleh Yayasan Vinod Sekhar. - Gambar oleh Sairien Nafis
Antara buku yang didermakan oleh Yayasan Vinod Sekhar. - Gambar oleh Sairien Nafis

“Menerusi perpustakaan mikro ini, setiap keluarga berpeluang membaca pelbagai jenis buku, yang akan diedarkan mengikut giliran.

“Sebelum ini pejabat saya juga ada mengusahakan program literasi atau program membaca secara percuma untuk anak-anak di Lembah Pantai,” katanya ketika ditemui selepas majlis penyerahan buku oleh Yayasan Vinod Sekhar yang diadakan di Pejabat Ahli Parlimen Lembah Pantai hari ini.

Pengerusi Yayasan Vinod Sekhar, Datin Dr Winy Sekhar berkata, pihaknya telah mengumpulkan pelbagai jenis buku untuk diedarkan kepada kanak-kanak dari keluarga B40.

Katanya, yayasan amat berbesar hati untuk menjalinkan kerjasama berkenaan dan ia bukan satu masalah untuk direalisasikan.

Menerusi perpustakaan mikro, setiap keluarga berpeluang membaca pelbagai jenis buku, yang akan diedarkan mengikut giliran. - Gambar oleh Sairien Nafis
Menerusi perpustakaan mikro, setiap keluarga berpeluang membaca pelbagai jenis buku, yang akan diedarkan mengikut giliran. - Gambar oleh Sairien Nafis

“Yayasan berjaya mengumpul lebih 500 buah buku cerita yang akan disumbangkan kepada pusat komuniti dan perpustakaan di kawasan Lembah Pantai.

“Inisiatif ini bukan sahaja boleh memupuk minat membaca tetapi membolehkan mereka berkumpul bersama keluarga,” katanya.

Pendedahan seawal usia jelas Dr Winy, membolehkan kanak-kanak menyemai tabiat membaca, termasuk memilih bahan bacaan digemari.

“Tabiat membaca perlu dipupuk sedari awal dan perluasan operasi perpustakaan mikro ini diyakini mampu merealisasikan hasrat itu,” katanya. - Getaran, 11 Januari 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 bulan yang lalu

Hujan Lebat, Bangsar Dilanda Tanah Runtuh

2

Semasa 4 bulan yang lalu

Jelaskan Tahap Persiapan Buka Sekolah - Fahmi Fadzil

3

Politik 4 bulan yang lalu

Usul Undi Percaya PM Tiada Dalam Aturan Mesyuarat Dewan Rakyat

4

Semasa 6 bulan yang lalu

#PetraKasih, Promosi Percuma Bantu Peniaga Kecil Terkesan COVID-19

Sorotan

1

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh

2

Selepas Fries McD, Ayam Goreng KFC Pula 'Hilang' 

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Semasa 6 jam yang lalu

40 Rumah Di Kampung Kebun Bunga Rosak Akibat Ribut, Hujan Batu

Semasa 20 jam yang lalu

Vaksin COVID-19 Kanak-Kanak Selamat, Berkesan, Program PICKids Bermula 3 Februari

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Penjaja, Pelanggan Bimbang 3 Tiang Pasar Sri Tanjung Retak

oleh Ardyhansah Amat

Semasa 1 hari yang lalu

AirAsia Sambung Semula Penerbangan Ke Phnom Penh