Berita Terkini

6 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 7 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 8 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 9 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


Caruman Baharu Pengeluar i-Sinar, i-Citra KWSP Dikredit Sepenuhnya Ke Akaun 1

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 24 Nov 2021 5:36PM

Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Caruman baharu ahli Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) yang mengeluarkan simpanan mereka menerusi kemudahan pengeluaran seperti i-Citra dan i-Sinar akan dikreditkan sepenuhnya ke dalam Akaun 1 untuk membina semula simpanan yang telah dikeluarkan.

Timbalan Menteri Kewangan I, Mohd Shahar Abdullah berkata, pendekatan berkenaan membolehkan pecahan caruman akan kembali kepada 70 peratus untuk Akaun 1 dan 30 peratus untuk Akaun 2.

Menurutnya, berdasarkan statistik KWSP, selepas mengambil kira pengeluaran i-Sinar dan i-Citra, hanya 27 peratus daripada ahli aktif yang berusia 18 hingga 55 tahun didapati mempunyai simpanan asas iaitu RM240,000.

“Angka itu menunjukkan penurunan berbanding 30 peratus pada 31 Disember 2020 sebelum kemudahan pengeluaran tersebut dilaksanakan. Sudah pasti perkara ini membimbangkan kerana majoriti ahli dijangka tidak mempunyai simpanan mencukupi bagi menampung keperluan asas kelak.

"Justeru, dalam usaha menambah baik simpanan ahli yang mengeluarkan i-Sinar dan i-Citra, kerajaan telah menetapkan caruman baharu yang diterima ahli terlibat akan dikreditkan ke dalam Akaun 1 sepenuhnya sehingga keseluruhan jumlah pengeluaran Akaun 1 diganti semula," katanya di Dewan Rakyat, di sini, hari ini.

Beliau berkata demikian ketika menjawab soalan tambahan Ahli Parlimen PAS Tumpat, Datuk Che Abdullah Mat Nawi mengenai langkah kerajaan dalam memastikan simpanan di Akaun 1 KWSP ditingkat semula.

Sementara itu ketika menjawab soalan asal mengenai pelan strategi kerajaan untuk menyokong keselamatan persaraan rakyat yang semakin mengecil, Mohd Shahar berkata kerajaan sentiasa melakukan penambahbaikan berterusan ke atas Skim KWSP sedia ada.

“Antaranya, pengeluaran umur 55 tahun dan pengeluaran umur 60 tahun yang lebih fleksibel, tempoh tanggungan mencarum iaitu ahli dan majikan sehingga usia 75 tahun sekiranya ahli masih bekerja, menggalakkan ahli terus kekal aktif bekerja dan majikan mengambil pekerja berumur 60 tahun dan ke atas serta memperkenalkan i-Saraan selain i-Suri.

“Selain itu, KWSP juga akan memperkenalkan pengeluaran baharu pada tahun ini untuk membolehkan ahli membeli produk insurans atau takaful, menyediakan khidmat nasihat secara percuma dan menerusi program Belanjawanku,”katanya.

Sementara itu, Mohd Shahar menegaskan pengeluaran KWSP berjumlah RM101 bilion melalui skim i-Sinar, i-Lestari dan i-Citra tidak akan menjejaskan pasaran kewangan domestik berikutan kedudukannya sebagai antara pemain terbesar dalam pasaran Sekuriti Kerajaan Malaysia (MGS).

“Pengeluaran terbabit juga tidak memberi impak negatif ke atas pelaburan MGS, malah, langkah seperti kaedah Alokasi Aset Strategik (SAA) sedang dilakukan bagi menampung segala pengeluaran yang dibuat sepanjang tempoh terbabit.

"Kerajaan juga akan terus meneliti kaedah-kaedah lain untuk memastikan Jaringan Keselamatan Sosial persaraan rakyat ini dapat kembali ke tahap yang sepatutnya," katanya. – Getaran, 24 November 2021.

Berita Berkaitan

1

Ekonomi 2 minggu yang lalu

KWSP Akan Lancarkan ‘I-Sayang’ Untuk Tingkatkan Kesejahteraan Rakyat

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Kerajaan Mesti Ganti KWSP Dikeluarkan Pencarum B40, M40 - NUBE

3

Semasa 3 minggu yang lalu

Jaringan Sosial Warga Emas Harus Dibaikpulih, Elak Tanggung Beban

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerajaan Dicadang Benar Pengeluaran KWSP ‘Kali Akhir Pandemik’

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 4 jam yang lalu

Perang Mulut MB Pahang-Pembangkang Isu Musang King

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 14 jam yang lalu

Rapatkan Saf Di Masjid, Surau Tidak Akan Wujudkan Kluster Baharu - Pakar Kesihatan

oleh Aiman Sadiq

Semasa 5 jam yang lalu

Kampung Baru: Tekan Dan Usir Penduduk Tindakan Zalim

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Semua Dos Penggalak Di Bawah PICK Diberi Percuma

oleh Susan Albert