Berita Terkini

3 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 4 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 4 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 6 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


Belia Orang Asli Hidup Serba Kekurangan, JAKOA Perlu Dahulukan Permohonan Awal

Semasa Dikemaskini 3 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 17 Nov 2021 7:41PM

Rumah-rumah kayu yang dibina oleh segelintir penduduk Kg Orang Asli Air Dusun Tebong yang masih tidak mempunyai rumah batu. - Gambar oleh Mustaffa Kamal

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

BANDAR HILIR - Golongan belia di Kampung Orang Asli Air Dusun Tebong, Machap Jaya, terpaksa terus hidup serba kekurangan disebabkan Jabatan Kemajuan Orang Asli (JAKOA) perlu mendahulukan permohonan lain.

Menurut jurucakap jabatan yang menjaga kebajikan dan kepentingan masyarakat Orang Asli itu, mereka perlu memberi perhatian kepada permohonan awal disebabkan rumah asal pemohon terdahulu juga amat daif dan memerlukan tindakan segera.

“Sehingga kini, jumlah keseluruhan permohonan Bina Baharu di Melaka adalah sebanyak 75 pemohon dan Baik Pulih rumah pula sebanyak 138 permohonan.

“Data ini adalah dari tahun 2014 sehingga 2021,” katanya ketika memberi maklum balas kepada Getaran berhubung laporan berita ‘PRN Melaka, Komuniti Orang Asli Serik Janji Manis Calon YB’.

Berdasarkan maklum balas JAKOA itu, kuota Bina Baharu rumah untuk Orang Asli di Melaka cuma satu manakala Baik Pulih sebanyak sembilan unit.

Sebelum ini, Getaran melaporkan isu yang membelenggu masyarakat Orang Asli di kampung terbabit iaitu masalah perparitan dan ketiadaan rumah bagi golongan muda, sehingga memaksa mereka menumpang berteduh di kediaman kecil ahli keluarga lain.

Selain itu, ada juga penduduk Orang Asli di kampung berkenaan terpaksa membina pondok kayu seluas sekangkang kera beratapkan zink untuk diduduki bersama dua anak kecilnya.

Menurut JAKOA lagi, berdasarkan rekod, Jamil Baloi dan Fazira Ahmad sememangnya ada membuat permohonan bantuan rumah yang telah dimasukkan dalam data jabatan.

Berdasarkan rekod JAKOA, sejak tahun 2012 hanya enam unit rumah baharu dibina di perkampungan Orang Asli terbabit, manakala tiada sebarang pembinaan dibuat namun sejak tahun 2017.

Jurucakap itu mendakwa, JAKOA tidak pernah menerima sebarang aduan berhubung isu perparitan di kampung Orang Asli terbabit.

“Isu ini tidak pernah dibangkitkan oleh Tok Batin dan penduduk kampung kepada pihak JAKOA sebelum ini.

“Berdasarkan rekod JAKOA Daerah Alor Gajah dan Jasin, tiada sebarang permohonan berkaitan yang dibuat oleh mereka,” katanya. - Getaran, 17 November 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Kes SRC: Najib Gagal Hadir, Mahkamah Beri Kata Dua

2

TARA 1 minggu yang lalu

5 Hotel Jimat Di Melaka Untuk Dijadikan Pilihan

3

Politik 2 minggu yang lalu

PRN Melaka: BN Menang Besar

4

Semasa 3 minggu yang lalu

Tambak Laut Bukan Perkara Baharu, Saya Cuma Tambah Baik - Sulaiman

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 7 jam yang lalu

Hanya Kit Ujian Air Liur Dibenarkan Di Sekolah

oleh Susan Albert

Semasa 3 jam yang lalu

11 Loji Eksport Ayam Di Thailand, China Diiktiraf JAKIM

oleh Susan Albert

Semasa 3 minit yang lalu

Pembangunan Kampung Baru Bukan Sekadar Urus Niaga Suka Sama Suka

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Selangor Laksana Pemberian 157,000 Dos Penggalak Secara Percuma Mulai Esok