Berita Terkini

1 jam yang lalu: Najib gagal kemuka bukti baharu, keputusan rayuan kes SRC esok 3 jam yang lalu: 4,817 kes sembuh COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Rizab antarabangsa BNM meningkat kepada US$116.7 bilion pada 30 November 2021 6 jam yang lalu: 41,490 orang miskin tegar di Sabah sehingga 1 Disember 6 jam yang lalu: PRN Sarawak: DAP gesa SPR perjelas perubahan tempat mengundi

IKUTI KAMI


Pelantikan Pengarah Wanita Majukan Kaum Hawa

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Nov 2021 3:07PM

Wan Nuradila Huda Wan Zaidon

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Cadangan kerajaan mewajibkan pelantikan sekurang-kurangnya seorang pengarah wanita dalam Bajet 2022, membuka ruang kepada kaum Hawa sebagai penentu keputusan dan hala tuju syarikat senaraian awam.

Pengarah Operasi Baituljannah, Wan Nuradila Huda Wan Zaidon, berkata, Malaysia antara negara yang mempunyai ramai wanita berpendidikan tinggi selain berpengalaman luas dalam bidang pengurusan, sekali gus membolehkan mereka diketengahkan sebagai pengarah syarikat senaraian awam.

Menurut beliau, McKinsey & Company, sebuah firma perundingan pengurusan sedunia yang menumpukan kepada penyelesaian isu berkaitan pengurusan atasan merumuskan bahawa kesaksamaan ekonomi wanita baik untuk sesebuah organisasi perniagaan.

“Syarikat dapat meraih manfaat besar dalam konteks kecekapan organisasi dengan meningkatkan peluang kepimpinan untuk wanita.

“Dengan adanya tiga atau lebih wanita dalam pengurusan kanan meraih mata lebih tinggi dalam semua ukuran dimensi kecekapan organisasi kerana golongan berkenaan mampu menjalankan tugas dengan lebih baik dalam dalam bidang tersebut,” katanya kepada Getaran.

Wan Nuradila berkata, Sheryl Kara Sandberg, Ketua Pegawai Operasi Meta Platform (dahulu dikenali sebagai Facebook Inc.) ialah antara contoh wanita berjaya dalam pengurusan tertinggi dan kepimpinan organisasi.

“Beliau merupakan penggerak utama dalam mencipta model perniagaan Facebook iaitu enjin Facebook Ads, yang kini digunapakai oleh usahawan hampir di seluruh pelusuk dunia dalam memasarkan jenama dan perniagaan mereka,” katanya.

Wan Nuradila Huda berkata, idea lelaki dan wanita akan saling melengkapi sekali gus boleh menghasilkan pengurusan dan produktiviti yang baik, sesuai dipraktik dan digunapakai oleh semua jantina.

Mekanisme itu katanya, akan membawa keuntungan kepada syarikat sehingga membawa kepada pembangunan ekonomi negara yang berganda.

“Pembangunan sistem yang menitikberatkan perihal wanita, diyakini mampu memainkan peranan dalam syarikat dan menempa kejayaan pasaran.

“Selain daripada itu, pelantikan pengarah wanita di dalam syarikat senaraian awam juga dapat mengelakkan daripada golongan itu terpinggir dan diabaikan di negara,” katanya.

Wan Nuradila menarik perhatian, Malaysia sebenarnya telah bersedia melihat wanita maju ke hadapan dengan penglibatan sebagai pengurusan dan pentadbiran tertinggi di sesebuah organisasi.

“Ini dapat dilihat apabila pentadbiran negara Malaysia sendiri yang pernah mempunyai Timbalan Perdana Menteri wanita pertama di dalam sejarah iaitu Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail,” katanya. – Getaran, 3 November 2021

Berita Berkaitan

1

Filem & TV 41 minit yang lalu

Tidak Pernah Terlintas Jadi Pengarah Filem - Mawi

2

Filem & TV 3 minggu yang lalu

Tiada Pelakon Kanak-Kanak, Penerbit Mohon Kerajaan Beri Kelonggaran

3

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Bajet 2022: Di Manakah Moratorium Buat Rakyat?

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Pekerja Kontrak Terus Berdepan Sistem ‘Perhambaan Moden’ - JPKK

Sorotan

1

Najib Gagal Kemuka Bukti Baharu, Keputusan Rayuan Kes SRC, Esok

2

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

3

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Selat Melaka Ditambak Lagi, Tambah Duka Nelayan Tempatan

oleh Zaidi Azmi

Semasa 1 hari yang lalu

Peratusan Tinggi Jangkitan Sporadik Di Sabah Harus Dilihat Sebagai Amaran

Politik 1 hari yang lalu

Semua Pemimpin Politik Utama Sarawak Hadapi Pertandingan Pelbagai Penjuru

Sukan 1 hari yang lalu

Piala AFF: Kemampuan Malaysia Jadi Tanda Tanya