Berita Terkini

14 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 17 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 17 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 17 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 17 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Larangan Merokok Di Premis Makanan Wajar Dipantau Berkala - Pakar

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Oct 2021 12:50PM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Laporan media baru-baru ini mendedahkan lebih 27,000 penduduk di Malaysia terbunuh akibat penggunaan produk berasaskan tembakau setiap tahun.

Peratusan pengguna produk tembakau pada 2015 ialah 38.8 untuk lelaki dewasa berumur 15 tahun ke atas dan 1.1 peratus wanita dalam lingkungan umur sama.

Manakala, sejumlah 3.06 peratus kanak-kanak lelaki dan 0.42 peratus kanak-kanak perempuan berumur 15 tahun ke bawah menggunakan tembakau.

Rentetan perkembangan membimbangkan itu, kerajaan sebelum ini melancarkan kempen ‘Tak Nak Merokok’ beberapa tahun lalu, disusuli larangan merokok di premis makanan ketika Kementerian Kesihatan diterajui Datuk Seri Dr Dzulkefly Ahmad.

Namun, kempen tersebut seperti dilupakan dan seolah-olah bersifat sementara apabila tabiat merokok di premis makanan kembali berleluasa tanpa perokok menunjukkan sebarang rasa bersalah.

Ini terbukti apabila timbul beberapa kes perokok bertindak ganas dengan memaki hamun atau bergaduh dengan pemilik serta pekerja premis dan pengunjung yang menegur perbuatan mereka.

Disebabkan itu, arahan dikeluarkan Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin, baru-baru ini supaya larangan merokok di premis makanan dipertingkatkan menerima maklum balas positif daripada pelbagai pihak, termasuk masyarakat umum dan pakar kesihatan awam.

Menerusi ciapan di Twitter pada 21 Oktober lalu, Khairy mengatakan bahawa beliau sudah mengeluarkan arahan itu sehari sebelumnya kepada pihak penguatkuasaan selaras Peraturan-Peraturan Kawalan Hasil Tembakau (PPKHT) 2004 (Pindaan 2018).

Sebelum ini, penguatkuasaan penuh Peraturan 11(1)(d) PPKHT 2004 (Pindaan 2018), iaitu larangan merokok di semua premis makanan, termasuk di premis terbuka sudah bermula pada 1 Januari 2020.

Menurut Khairy, beliau bersetuju dengan pandangan dikemukakan seorang individu menggunakan nama Hafidz DZ, supaya pematuhan larangan merokok di kedai makan dipertingkatkan.

“Mohon @Khairykj sebagai Menteri Kesihatan, kembali tingkatkan pematuhan larangan merokok di kedai makan. Makin ramai pulak hisap rokok dalam kedai macam larangan dah dihapuskan,” ciap Hafidz.

“Setuju. Ini dasar yang bagus dari zaman @DrDzul (Dr Dzulkefly Ahmad). Semalam saya telah minta penguatkuasaan terhadap larangan merokok ini ditingkatkan lagi. Sambil memantau pematuhan prosedur operasi standard (SOP) pandemik, boleh denda perokok yang langgar larangan tersebut. Sekali harung,” balas Khairy.

Kenyataan Ahli Parlimen Rembau itu turut menerima komen daripada pelayar Twitter lain termasuk dari @Askrough yang menyentuh mengenai kelemahan aspek penguatkuasaan, walaupun peraturan khusus berhubung perkara terbabit sudah diwujudkan sekian lama.

Mengulas perkara itu, Pakar Perubatan Kesihatan Awam, Profesor Madya Dr Halimatus Sakdiah Minhat berkata, tindakan Khairy bagi menggalakkan kempen supaya rakyat tidak merokok secara terbuka, terutama di premis makanan wajar disokong.

Katanya, kempen tidak merokok pernah dilaksanakan, termasuk Tak Nak Merokok yang sarat dengan objektif positif tetapi  kurang memberi kesan terhadap masyarakat, khususnya perokok.

“Saya secara peribadi melihat inisiatif dijalankan Khairy bagi meningkatkan penguatkuasaan ini satu langkah bagus. Ini kerana usaha secara halus dan lembut dilaksanakan kerajaan sebelum ini, seperti Tak Nak Merokok tak berapa berjaya.

“Pendapat saya di Malaysia ini bila usaha dijalankan untuk mendidik komuniti menerusi cara sangat halus dan lembut akan jadi tak berapa efektif,” katanya ketika dihubungi Getaran.

Dr Halimatus Sakdiah Minhat
Dr Halimatus Sakdiah Minhat

Dr Halimatus Sakdiah bagaimanapun berkata, adalah amat penting untuk inisiatif penguatkuasaan itu dipantau secara berkala dan kerap untuk menilai tahap keberkesanannya.

Katanya, penilaian tersebut membolehkan Kementerian Kesihatan (KKM) menentukan atau mengambil kira apakah penambahbaikan yang boleh dilakukan terhadap penguatkuasaan atau kempen sedia ada bagi menjayakan sasaran ditetapkan.

“Kita kena tetapkan satu jangkamasa, maksudnya kita nak tengok benda ini dijalankan berapa lama dan melihat keberkesanannya, itu yang penting.

“Sebab saya rasa kebanyakan program yang dilaksanakan tanpa penilaian sewajarnya tidak menunjukkan keberkesanan yang tinggi,” katanya. - Getaran, 24 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

KKM Nafi Varian Omicron Dikesan Di Perak

2

Selera 1 minggu yang lalu

Gordon Ramsay Bakal Buka Restoran Di Malaysia

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Langgar SOP PRN Melaka: Ahmad Zahid, Ab Rauf Dikompaun RM10,000

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Rokok Elektronik, Vape Nikotin Bukan Alternatif Kurangkan Tembakau

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

65 Pelajar SBP Seri Puteri Positif COVID-19

oleh Aiman Sadiq

Semasa 21 jam yang lalu

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

Politik 15 jam yang lalu

Undi 18 Beri Ruang Belia Menilai Dan Memilih - ARUS

oleh Rubini Nagarajah

Singapura 1 hari yang lalu

Auntie Anne’s Di Singapura Kini Berstatus Halal