Berita Terkini

2 jam yang lalu: Mahkamah Rayuan benar permohonan Najib untuk penangguhan pelaksanaan hukuman sementara menunggu rayuan di Mahkamah Persekutuan 2 jam yang lalu: Pasukan peguam bela Najib akan memohon untuk menangguhkan pelaksanaan hukuman diputuskan Mahkamah Tinggi 2 jam yang lalu: Rayuan Najib untuk mengenepikan kesemua tujuh tuduhan Mahkamah Tinggi ditolak 3 jam yang lalu: Hakim Abdul Karim berkata pemindahan RM42 juta daripada SRC International ke dalam akaun Najib tidak diklasifikasikan sebagai kepentingan negara 5 jam yang lalu: 66 kematian COVID-19 dilaporkan semalam, termasuk 9 BID, jumlah korban 30,718 - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


COVID: KKM Belanja Lebih RM8 Juta Untuk Pengurusan Mayat

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Oct 2021 1:33PM

Sebanyak RM8.128 juta dibelanjakan KKM untuk pengurusan mayat berkaitan COVID-19 di Jabatan Forensik hospital KKM di seluruh negara mulai 2020 hingga 10 September lepas. - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Kesihatan (KKM) telah membelanjakan sebanyak RM8.128 juta untuk perolehan peralatan perubatan khususnya bagi pengurusan mayat berkaitan COVID-19 di Jabatan Forensik hospital KKM di seluruh negara dari 2020 hingga 10 September lepas.

Timbalan Menteri Kesihatan II, Datuk Aaron Ago Dagang berkata daripada jumlah tersebut, RM6.5 juta dibelanjakan bagi urusan penyimpanan mayat di hospital yang meninggal dunia akibat COVID-19.

"Pada 2020 kita belanjakan lebih kurang RM898,000 dan tahun ini RM7.2 juta," katanya dalam sesi soal jawab pada persidangan Dewan Negara di sini hari ini.

Beliau menjawab soalan Senator Datuk Juhanis Abd Aziz mengenai jumlah elaun khas untuk petugas kesihatan yang telah dibelanjakan serta jumlah peruntukan dibelanjakan bagi urusan penyimpanan mayat di hospital yang meninggal dunia akibat COVID-19.

Terdahulu, Aaron berkata kadar pemberian elaun khas COVID-19 kepada petugas barisan hadapan antaranya bagi doktor dan anggota kesihatan daripada pelbagai kategori yang terlibat dalam pengurusan menangani wabak COVID-19 telah pun dinaikkan daripada RM400 kepada RM600 sebulan.

"Secara keseluruhannya hingga 30 September 2021, Kementerian Kesihatan telah membelanjakan sejumlah RM916 juta bagi bayaran elaun khas kepada petugas KKM yang melibatkan kira-kira 1.7 juta tuntutan.

"Pemberian elaun khas ini juga diberi kepada petugas penjawat awam yang terlibat dalam Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) yang kadarnya juga dinaikkan kepada RM600 sebulan," katanya. - Bernama

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Pendidikan 1 hari yang lalu

Keciciran Pelajar Sekolah Semakin Menurun Berbanding 2018 - KPM

oleh Farhana Farush

Politik 1 hari yang lalu

Semua Pemimpin Politik Utama Sarawak Hadapi Pertandingan Pelbagai Penjuru

Semasa 1 hari yang lalu

Kerajaan Perlu Henti Agungkan Bahasa Inggeris 

oleh Aiman Sadiq

Semasa 1 hari yang lalu

Kes Rogol Amah: ADUN Tronoh Diperintah Bela Diri