Berita Terkini

6 jam yang lalu: Harga RON97 turun tiga sen kepada RM2.99 seliter, harga RON95 dan diesel kekal bagi tempoh 9 Dis - 15 Dis - Kementerian Kewangan 7 jam yang lalu: PDRM menawarkan diskaun kompaun saman terpilih sehingga 80 peratus bermula esok sehingga Ahad ini sempena 100 hari Aspirasi Keluarga Malaysia 8 jam yang lalu: 5G: DNB akan diminta adakan perbincangan mengenai model sistem rangkaian borong tunggal bersama Ahli-ahli Parlimen pembangkang – Annuar Musa 9 jam yang lalu: 5,020 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 10 jam yang lalu: Indonesia dijangka hantar 5,000 hingga 10,000 rakyatnya untuk bekerja di negara ini, bulan depan - M. Saravanan

IKUTI KAMI


Kerajaan Perlu Tegas, Perjelas Sikap Isu Arak Timah - Mujahid

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Oct 2021 5:24PM

Dr Mujahid Yusof Rawa - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Isu penjualan arak jenama Timah keluaran tempatan terus mendapat tentangan pelbagai pihak kerana dianggap menghina agama Islam.

Terbaru, Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Seri Dr Mujahid Yusof Rawa yang juga bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama) turut mengecam penjualan arak tersebut.

Menurut beliau, kerajaan perlu bersikap tegas dalam menangani isu arak selepas timbulnya isu penjualan arak berjenama Timah bagi memelihara kedudukan dan nama baik Islam di Malaysia.

Kabinet juga katanya, perlu menjelaskan sikap mereka mengenai isu tersebut supaya nama baik Islam di Malaysia tidak dicemari tanpa menidakkan hak bukan Muslim dalam keperluan mereka.

“Dari sudut industri yang mempromosikan jenama arak Timah sebagai produk Malaysia, ia adalah sesuatu yang memburukkan imej Islam sebagai agama Persekutuan dan telah menimbulkan kemarahan di kalangan penganut agama berkenaan.

“Kelulusan jenama arak Timah tidak akan berlaku dan ditolak sejak awal lagi bagi memelihara kedudukan Islam sebagai agama rasmi Persekutuan sekiranya dasar pemerintahan berkaitan arak diteliti,” katanya hari ini.

Pada masa sama, beliau yang juga Naib Presiden Parti Amanah Negara (AMANAH) turut mencadangkan kerajaan mewujudkan satu garis panduan berkaitan arak, agar isu itu tidak lagi dipolitikkan sehingga menimbulkan polemik berterusan yang tidak berkesudahan.

Kata beliau lagi, dasar berkaitan arak perlu bermula dengan melarang umat Islam daripada terlibat dalam semua aktiviti pemprosesan, jual beli, pengangkutan, hidangan dan yang berkaitan.

“Sebarang promosi arak dan kaitannya dilarang sama sekali bagi menghormati Islam sebagai agama Persekutuan.

“Sensitiviti umat Islam juga perlu dipelihara dalam semua aktiviti arak di kalangan bukan Islam termasuk penganjuran majlis, pemilihan jenama dan simbol yang boleh menimbulkan kemarahan kepada umat Islam. Isu hak bukan Islam dalam soal arak dan kaitannya perlu dijauhi dari eksploitasi politik bagi meraih sokongan dan menimbulkan kebencian,” katanya.

Mujahid berkata, penguatkuasaan undang-undang sama ada di peringkat kerajaan tempatan atau Persekutuan perlu diperketatkan dan dibaiki, supaya gejala kesan arak dapat dikawal dan ditangani dengan berkesan.

“Berkenaan cukai arak (sin tax), dicadangkan supaya peruntukan besar perlu dibuat di bawah program ‘Berhenti Minum Arak’ bagi menimbulkan kesedaran kepada orang ramai tentang bahaya arak dan ancamannya kepada kesejahteraan dan keselamatan masyarakat.

“Program ini adalah rentas kaum dan agama untuk menunjukkan solidariti rakyat Malaysia menentang bahaya arak dalam masyarakat, bagi memelihara kesihatan dan kesejahteraan rumahtangga serta keselamatan masyarakat,” katanya. - Getaran, 19 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Kolum 1 bulan yang lalu

Teori Minum Timah Ibarat Minum Wanita Melayu

2

Semasa 1 bulan yang lalu

Arak Timah ‘Signal’ Orang Islam Harus Bersatu - PPIM

3

Semasa 1 bulan yang lalu

Tukar Segera Jenama Arak - Mufti Pulau Pinang

Sorotan

1

Sindiket Rokok Seludup Tumpas, 2 Lelaki Ditahan

2

Atletico Mara, Liverpool Kekal Sempurna

3

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

4

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Najib Masih Dibebaskan Dengan Bersyarat - Mahkamah

oleh Aiman Sadiq

Semasa 7 jam yang lalu

Tindakan Najib Memalukan Negara - Hakim

oleh Aiman Sadiq

Sukan 1 hari yang lalu

Kejohanan Muay Thai Dunia, Malaysia Tak Letak Sasaran Pingat

Semasa 1 hari yang lalu

Najib Gagal Kemuka Bukti Baharu, Keputusan Rayuan Kes SRC, Esok