Berita Terkini

53 minit yang lalu: Persekutuan Sukan SEA mengesahkan Sukan SEA Ke-31 di Hanoi, Vietnam akan berlangsung pada Mei 2022 1 jam yang lalu: Kerajaan sedang perinci satu SOP dan 9 garis panduan COVID-19 bagi peralihan ke fasa endemik - Hishammuddin 2 jam yang lalu: Mitsubishi Motors Malaysia (MMM) lantik Shinya Ikeda sebagai CEO yang baharu berkuat kuasa 11 Oktober 2021 3 jam yang lalu: Bursa Malaysia dan anak syarikatnya akan ditutup esok sempena cuti umum sambutan Maulidur Rasul 2021 4 jam yang lalu: 5,434 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan

IKUTI KAMI


COVID-19: 392 Kes Melibatkan VOC Dikesan Setakat Semalam - KP Kesihatan

Semasa Dikemaskini 1 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 07 Oct 2021 12:03PM

Dr Noor Hisham berkata daripada jumlah itu, sebanyak 384 kes adalah daripada varian Delta (B.1.617.2) dan lapan lagi membabitkan varian Beta (B.1.351). - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sebanyak 392 kes positif COVID-19 melibatkan varian yang membimbangkan (VOC) dikesan di dalam negara bagi tempoh 25 September lepas hingga semalam, kata Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Beliau berkata daripada jumlah itu, sebanyak 384 kes adalah daripada varian Delta (B.1.617.2) dan lapan lagi membabitkan varian Beta (B.1.351).

Dr Noor Hisham berkata kajian mutasi ‘Spike Protein COVID-19’ di Malaysia itu dijalankan enam konsortium iaitu Institut Biologi Molekul Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (UMBI-UKM), Fakulti Perubatan Universiti Malaya (UM) dan Integrative Pharmacogenomics Institute (iPROMISE) Universiti Teknologi Mara.

Turut terlibat ialah Pusat Penyelidikan dan Pendidikan Penyakit Berjangkit Tropika UM (TIDREC-UM), Institut Genom Malaysia dan Institut Penyelidikan Perubatan (IMR).

Dr Noor Hisham berkata perkembangan terbaharu itu menjadikan jumlah kumulatif kes yang dikategorikan sebagai VOC dan varian bawah pemerhatian (VUM) adalah sebanyak 2,252 kes.

Dr Noor Hisham berkata daripada 2,252 kes yang dikesan, sebanyak 2,232 kes adalah VOC manakala 20 kes adalah varian mempunyai kepentingan (VOI).

“Secara keseluruhan, sehingga kini terdapat 1,996 kes varian Delta, 222 kes varian Beta dan 14 kes varian Alpha berada dalam kategori VOC,” katanya.

VUM terdiri daripada Theta, Kappa dan Eta selepas Pertubuhan Kesihatan Sedunia pada 30 Sept lepas meletakkannya dalam varian itu. Sebelum ini, ketiga-tiganya dikategorikan sebagai VOI.

Kini, hanya Lamba (C.37) dan Mu (B.1.621) dikategorikan sebagai VOI. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Sukan 3 minit yang lalu

SEAGF Putuskan Sukan SEA Ke-31 Dianjur Pada Mei Tahun Depan

2

Semasa 3 jam yang lalu

Tak Kisah Digelar Dajjal, Khairy Ulang Pendirian Untuk Bertegas

3

Semasa 3 jam yang lalu

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

4

Brunei 22 jam yang lalu

Luanloko Komited Libatkan Diri Dalam Seni Dan Peniagaan

Sorotan

1

KJ Perlu Henti Buli Rakyat - NUBE

2

Bahan Kisar Siap Sedia Mudahkan Tugas Suri Rumah

3

3 Pelajar Antara 18 Ditahan Terlibat Parti Liar Di Melaka

4

Idea Baharu: Transformasi La Juiceria Kepada 'Superfood' Dipacu Grab

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Awasi Iklan Palsu Kementerian Perpaduan Negara

oleh Mastura Malak

Semasa 23 jam yang lalu

6,145 Kes Baharu Hari Ini, Terendah Sejak 4 Julai

oleh Susan Albert

Semasa 1 hari yang lalu

Ops Patuh DBKL, 41 Premis Perniagaan Ditutup

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 1 hari yang lalu

COVID-19: Peratusan Kes Sporadik Di Sabah Semakin Meningkat - Masidi