Berita Terkini

8 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 8 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 8 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 8 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 8 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


AUKU Akan Ditambah Baik - Noraini

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu ยท Diterbitkan pada 06 Oct 2021 5:25PM

Noraini berkata kementeriannya sedang menjalankan libat urus untuk mendapatkan maklumat berhubung penambahbaikan terbabit. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) akan ditambah baik bagi memastikan ia sentiasa relevan dengan perkembangan semasa, sekali gus memperkasa sektor pendidikan tinggi negara.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Dr Noraini Ahmad berkata, ketika ini pihak kementeriannya giat menjalankan libat urus dengan pihak berkepentingan untuk mendapatkan maklumat terperinci berhubung penambahbaikan terbabit.

Menurut beliau, libat urus terakhir diadakan bersama Majlis Perwakilan Pelajar Kebangsaan (MPPK) pada 14 September lalu.

“Satu jawatankuasa kerja penambahbaikan AUKU ditubuhkan September tahun lalu untuk meneliti secara menyeluruh usaha tambah baik yang boleh dilaksanakan.

“Jawatankuasa ini terdiri daripada pakar perlembagaan, pakar sektor pendidikan tinggi, wakil pengurusan tertinggi universiti, wakil persatuan, wakil badan bukan kerajaan (NGO) dan wakil pelajar,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika penggulungan perbahasan Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12) di Dewan Rakyat, hari ini.

Menurut Noraini, apa juga tindakan bakal diambil kementerian adalah berlandaskan hasrat untuk melahirkan mahasiswa dinamik, peka dan prihatin dalam isu kenegaraan.

“Usaha ini bagi mempersiapkan mereka menjadi pemimpin masa depan negara,” katanya.

Selain itu, Noraini berkata, dua pindaan AUKU terdahulu pada 2012 dan 2019 dianggap signifikan ke atas kebebasan pelajar untuk berpolitik sama ada di dalam atau luar kampus.

AUKU 1971 adalah akta yang digubal kerajaan untuk membolehkan peruntukan bagi penubuhan, penyelenggaraan dan pentadbiran universiti serta kolej universiti awam atau perkara berkaitan institusi berkenaan diadakan.

Mengulas mengenai isu pembinaan Kolej Komuniti di setiap Parlimen, Noraini berkata, sebanyak 104 institusi pendidikan itu beroperasi di seluruh negara sehingga Oktober ini.

Jelasnya, walaupun ketika awal penubuhannya, Kolej Komuniti dicadangkan beroperasi di setiap Parlimen, Jemaah Menteri pada 8 September 2004 bagaimanapun menetapkan sebaliknya.

“Penubuhannya hendaklah berasaskan kajian keperluan dan faktor lain, termasuk peruntukan kewangan, dasar perjawatan, kehendak industri dan unjuran tenaga negara.

“Keutamaan penubuhan Kolej Komuniti juga ditumpukan kepada kawasan yang belum mempunyai institusi latihan,” katanya. - Getaran, 6 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

131,907 Peranti Digital Sudah Diagih - Mohd Radzi

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Dewan Rakyat: Lim Guan Eng Dilantik Ahli Jawatankuasa Pemilih

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Dewan Rakyat Tolak Usul Bahas Pendedahan Kertas Pandora

4

Semasa 2 minggu yang lalu

TUDM Kemas Kini Sop Kendalian Senjata - Ikmal Hisham

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Politik 1 hari yang lalu

Kuasa Besar Undi 18, Budaya Politik Lama Perlu Dihapuskan

oleh Aiman Sadiq

Politik 1 hari yang lalu

Cadangan Tian Chua Abai Prinsip Perjuangan PKR

oleh Farhana Farush

Semasa 13 jam yang lalu

Najib Arah Zahid Lanjut Kontrak UKSB - Saksi

Semasa 1 hari yang lalu

Jenazah Allahyarham Mohd Diya, Selamat Dikebumi