Berita Terkini

3 jam yang lalu: 9,231 kes sembuh dilaporkan hari ini, 2,279,520 kes kumulatif - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: COVID-19: 6,145 kes baharu dilaporkan hari ini, kumulatif kes kini 2,390,687 - KP Kesihatan 8 jam yang lalu: Vaksinasi populasi dewasa negara capai 91.5 peratus 11 jam yang lalu: Warga pendidik diminta segera mendapatkan vaksin COVID-19 demi perlindungan diri dan pelajar- Ismail Sabri 13 jam yang lalu: Institusi pendidikan di Kedah dan Kelantan mula beroperasi 31 Okt, manakala Pulau Pinang, Perak dan Sabah, 1 Nov ini- KPM

IKUTI KAMI


Sampah Jana Pendapatan, Bantu Lestari Alam Sekitar

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 03 Oct 2021 5:41PM

Sharudin (dua dari kanan) melihat antara barangan sisa pepejal kitar semula yang dihantar orang awam ke pusat pembelian semula (BBC) Taman Gelora, dekat sini, pagi tadi.

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUANTAN - Jika sebelum ini anda berdepan masalah untuk melupuskan sampah boleh dikitar semula, anggaplah krisis itu sudah selesai dengan pembukaan pusat pembelian semula (BBC) hasil inisiatif Perbadanan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) dan Alam Flora.

Pengenalan BBC yang dilancarkan secara rasmi di bandar raya ini Jumaat, bukan sahaja dapat menyelesaikan lambakan sisa pepejal yang boleh dikitar semula, tapi ia turut memberi peluang kepada orang ramai mencipta pendapatan sampingan melalui sampah mereka.

Pengarah SWCorp Pahang, Sharudin Hamid berkata, pusat pengumpulan itu adalah lanjutan daripada program #ThrashToCash yang dilancarkan pihaknya sejak tahun lalu.

“Sebelum ini orang ramai perlu menunggu lori kami yang mengumpul sampah kitar semula di kawasan perumahan masing-masing, tapi dengan adanya BBC, mereka boleh datang sendiri membawa sampah untuk ditukarkan dengan wang tunai.

“Buat masa ini, kita mempunyai dua pusat BBC iaitu berhampiran Stadium Darul Makmur dan satu lagi beroperasi di Taman Gelora.

“Setiap pusat pengumpulan ini beroperasi mengikut jadual ditetapkan, macam di BBC Kuantan (Stadium Darul Makmur), ia beroperasi pada hari Isnin, Rabu dan Jumaat, manakala BBC Taman Gelora pula dibuka pada hari Selasa, Khamis dan Sabtu dan orang ramai boleh mengunjungi BBC itu bermula jam 9 pagi hingga 4 petang,” katanya ketika ditemui di sini.

Sharudin berkata, objektif utama pihaknya mewujudkan pusat BBC adalah bagi menimbulkan kesedaran dalam kalangan masyarakat mengenai kepentingan menjaga kebersihan dan kelestarian alam sekitar.

Di samping dapat menjaga kebersihan, dalam pada masa yang sama, mereka juga boleh menjana pendapatan sambilan.

“Dalam tempoh lapan bulan pertama tahun ini, SWCorp dengan kerjasama Alam Flora sudah berjaya mengumpul kira-kira 45,000 tan sampah kitar semula bernilai RM22,000 dan tahun lalu, manakala sejumlah 143,000 tan sampah kitar semula bernilai RM60,000 berjaya kita kumpul melalui program membabitkan kerjasama orang ramai.

“Ini menunjukkan melalui sampah juga orang ramai mampu memperoleh pendapatan yang agak lumayan dan paling penting ialah kesedaran kita dalam menjaga alam sekitar itu sendiri,” katanya.

Mengulas mengenai perancangan masa depan pusat BBC berkenaan, beliau berkata pihaknya dalam proses penilaian untuk membuka operasi kutipan sampah kitar semula setiap hari tidak lama lagi.

Katanya, pembukaan pusat BBC juga akan diperluaskan ke daerah lain secara berperingkat memandangkan tahap kesedaran orang ramai terhadap kepentingan kitar semula menunjukkan peningkatan.

Sharudin berkata, antara barangan atau sisa kitar semula yang boleh dihantar ke pusat BBC ialah kertas, kotak, minyak masak terpakai dan barangan elektrik. - Getaran, 3 Oktober 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 2 minggu yang lalu

Terima 6 Suapan, Penolong Pegawai Tanah Mengaku Tak Bersalah

2

Semasa 2 minggu yang lalu

18 ‘Ah Long’ Dituduh Terbabit Pinjaman Wang Tidak Berlesen

3

Kisah Kita 2 minggu yang lalu

Dr Foodpanda Gigih Berusaha, Tak Kisah Berlelah Demi Keluarga

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Ismail Sabri Menghadap Agong Di Kuantan

Sorotan

1

Didakwa Pakai Tangkal, Khairy Sinis Bidas Anti Vaksin

2

Search - Kembali Kepada Asal, Pulangkan Kepada Yang Berhak

3

United Tersungkur Di Leicester, Liverpool Benam Watford

4

Piala Thomas: China Jumpa Indonesia Di Final

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Hanya Wakil Bukan Politik Dari Myanmar Dibenar Sertai Sidang Kemuncak ASEAN

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 1 hari yang lalu

Ratusan Lubang, Terowong Melombong Emas Haram Ditemui

oleh Mira Adilah Azmi

Semasa 1 hari yang lalu

112 Pengunjung Putih Mata, Terima Kompaun Langgar SOP

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

2 Kertas Siasatan Pandora Papers Dibuka - Bukit Aman 

oleh Fitri Nizam