Berita Terkini

24 minit yang lalu: 5 individu nyaris maut pokok tumbang hempap kenderaan 25 minit yang lalu: Agong nasihat umat Islam elak bazir makanan di bulan ramadan 25 minit yang lalu: MBA gesa kerajaan percepat program biodiesel B20 di seluruh negara 26 minit yang lalu: Cadangan MRSM berbayar, kos haji tumpuan Dewan Rakyat hari ini 26 minit yang lalu: Malaysia sedia bekerjasama dengan Afghanistan - PM

IKUTI KAMI


Kerajaan Cadang Wujud Ambulans Udara Menjelang Akhir Tahun Ini

Semasa Dikemaskini 6 hari yang lalu · Diterbitkan pada 16 Mar 2023 9:49PM

Kor Ming berkata inisiatif tersebut akan menjimatkan perbelajaan kerajaan sekurang-kurangnya RM15 juta setahun. - Gambar Jabatan Penerangan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pembangunan Kerajaan Tempatan (KPKT) dengan kerjasama Kementerian Kesihatan (KKM) akan mewujudkan perkhidmatan ambulans udara dengan menggunakan helikopter milik Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM).

Menteri Pembangunan Kerajaan Tempatan, Nga Kor Ming, berkata inisiatif tersebut sekiranya dapat direalisasikan menjelang akhir tahun ini akan menjimatkan perbelajaan kerajaan sekurang-kurangnya RM15 juta setahun.

Perkhidmatan ambulans udara, antara lain, adalah bagi usaha menyelamat mangsa di kawasan pendalaman dan kes kemalangan jalan raya di lebuh raya.

“Satu penggal, lima tahun kita boleh jimat RM75 juta kerana amalan kerajaan dahulu, dia outsource (sumber luar) kepada sektor swasta, kosnya RM20 juta setahun.

“Apabila JBPM ambil alih, setahun boleh jimat RM15 juta dan ini adalah satu lagi inisiatif menuju ke arah Malaysia MADANI,” katanya ketika menggulung perbahasan Rang Undang-Undang Perbekalan 2023 peringkat Jawatankuasa bagi kementerian itu di Dewan Rakyat, hari ini.

Sementara itu, Kor Ming memaklumkan jumlah tunggakan bayaran perkhidmatan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (PSP&PA) oleh beberapa Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) kepada Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan Awam (SWCorp) kini berjumlah RM538.26 juta.

Beliau berkata pada tahun lalu sahaja, perbelanjaan PSP&PA bagi tujuh negeri yang diuruskan SWCorp mencecah hampir RM2 bilion dengan RM1.32 bilion adalah daripada Kerajaan Persekutuan dan RM680 juta daripada PBT.

“Bagaimanapun, kerajaan menyediakan RM10 juta bagi PBT yang tidak berkemampuan iaitu hasil tahunan kurang RM10 juta setahun,” katanya.

Nga berkata jumlah kos pengurusan sisa pepejal PBT adalah berbeza mengikut saiz dan berdasarkan rekod kementerian, jumlah perbelanjaan pengurusan sisa pepejal adalah 30 hingga 80 peratus daripada hasil PBT.

Beliau berkata kementerian bersedia mengkaji semula kaedah pengurusan sisa tersebut dan semakan semula perjanjian konsesi hanya boleh dibuat seawal 2025 dengan perjanjian itu akan berakhir pada 2033.

Dewan Rakyat kemudian meluluskan peruntukan berjumlah RM1.7 bilion bagi kementerian berkenaan dalam Belanjawan 2023 peringkat jawatankuasa melalui undian suara majoriti. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

KKM Kemuka Senarai Fasiliti Kesihatan Daif Kepada MOF Dalam Masa Terdekat

2

Semasa 1 hari yang lalu

Dewan Rakyat Lulus Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

3

Semasa 1 hari yang lalu

Cagaran Wang Caruman KWSP Untuk Buat Pinjaman Bank Tidak Bercanggah Akta KWSP - PM

4

Semasa 1 hari yang lalu

60 Syarikat Gergasi, Multinasional Diminta Tampung Pembiayaan TVET - Anwar

Sorotan

1

Batal Pengecualian Cukai: Dakwa Muhyiddin Berniat Jahat, Guan Eng Lapor Polis

2

Anwar Tiba Di Arab Saudi Untuk Lawatan Rasmi 3 Hari

3

Pemuda UMNO Lapor Polis Pembukaan Kelab Pamer Thai Hot Guy, ‘Cukup-Cukuplah’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Stesen Komuter Mesti Dilengkapi Lif, Fasa Pertama Fokus Stesen Besar

Semasa 1 hari yang lalu

Dewan Rakyat Lulus Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 1 hari yang lalu

Cadangan Cagar Wang Caruman KWSP Tumpuan Dewan Rakyat Hari Ini

Semasa 1 hari yang lalu

60 Syarikat Gergasi, Multinasional Diminta Tampung Pembiayaan TVET - Anwar