Berita Terkini

1 jam yang lalu: Sekatan terhadap kebebasan bersuara semasa pandemik semakin melarat - Amnesty 1 jam yang lalu: Korea Utara lancar senjata yang tidak dikenali - Tentera Korea Selatan 1 jam yang lalu: Sultan Selangor seru kembalikan penghayatan kehidupan Rasulullah SAW 1 jam yang lalu: 94 peratus populasi dewasa Malaysia kini lengkap divaksin 1 jam yang lalu: 72 kematian COVID-19 dilaporkan semalam termasuk 9 BID, jumlah korban 27,993

IKUTI KAMI


Remaja 12 Tahun Dibenar Ambil Sinovac

Semasa Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 01 Oct 2021 1:14PM

Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Remaja berusia 12 tahun ke atas dibenarkan mengambil vaksin jenis Sinovac selepas mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan (KKM), kata Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Menurut beliau, vaksin COVID-19 itu adalah yang kedua diluluskan untuk penggunaan bagi golongan remaja Pfizer, keluaran PfizerBioNTech pada bulan Jun 2021.

“KKM ingin memaklumkan bahawa Mesyuarat Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) kali ke-364 telah bersidang pada hari ini, 1 Oktober 2021.

“Mesyuarat telah bersetuju memberikan kelulusan bersyarat bagi penggunaan vaksin CoronaVac keluaran Sinovac Life Sciences Co. Ltd, China dan Pharmaniaga Lifesciences Sdn Bhd, Malaysia, kepada golongan yang berumur 12 tahun dan ke atas," katanya di sini.

Dr. Noor Hisham Abdullah
Dr. Noor Hisham Abdullah

Dr Noor Hisham berkata, CoronaVac sebelum ini telah diluluskan secara bersyarat bagi penggunaan dalam kalangan individu berumur 18 tahun dan ke atas.

"Pihak Berkuasa Kawalan Dadah (PBKD) menyarankan agar penggunaan vaksin itu buat masa ini diutamakan kepada remaja tanpa komorbiditi dan mempunyai masalah alahan atau tidak sesuai menerima vaksin Pfizer.

“Penilaian bagi penggunaan Sinovac dalam kalangan remaja dengan komorbiditi akan diteruskan sebaik sahaja data yang dikemukakan mencukupi," katanya.

Kelulusan berkenaan jelas beliau lagi,  dibuat selepas mesyuarat PBKD kali ke-354 yang bersidang hari ini.

Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK) Remaja dimulakan secara rasmi pada 20 Sept dengan sasaran 3.2 juta golongan remaja berusia 12 (mengikut tarikh lahir) hingga 17 tahun. - Getaran, 1 Oktober 2021.

Sorotan

1

Penantian 18 Tahun Miliki Rumah Sendiri Berakhir, Nelayan Bersyukur Dapat PPRT

2

Pendaftaran Larian Maya Maraton Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang Dibuka 22 Oktober

3

Sultan Selangor Seru Kembalikan Penghayatan Kehidupan Rasulullah SAW

4

Muzz Amer Teruja ‘Prebet Sapu’ Ditayangkan Di Panggung

Disyorkan untuk anda

Sukan 16 jam yang lalu

SEAGF Putuskan Sukan SEA Ke-31 Dianjur Pada Mei Tahun Depan

Semasa 4 jam yang lalu

SOP PRN Melaka Perlu Lebih Ketat, Selamat Untuk Rakyat

oleh Aiman Sadiq

Semasa 14 jam yang lalu

COVID: Kes Harian Kekal Trend Penurunan

Semasa 15 jam yang lalu

Tanya Muhyiddin, Hamzah Kenapa Enggan Wujud Semula Skuad Elit PDRM

oleh Farhana Farush