Berita Terkini

9 jam yang lalu: Perdana Menteri ditahan, Sudan isytihar darurat 9 jam yang lalu: SPRM Selangor tahan tiga individu termasuk seorang eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) 9 jam yang lalu: Rexy Mainaky dilantik semula sebagai Timbalan Pengarah Kejurulatihan - BAM 14 jam yang lalu: LKIM Kedah akan mewujudkan stok penimbal ikan sejuk beku (Q-Fish) 15 jam yang lalu: China tunda marathon Beijing susulan peningkatan jangkitan coronavirus

IKUTI KAMI


Pos Malaysia Nafi Berlaku Penghantaran Tertunggak

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 24 Sep 2021 11:27AM

Terdapat rungutan daripada orang ramai mengenai kelewatan penghantaran surat namun dinafikan oleh Pos Malaysia kerana penghantaran barangan adalah berdasarkan sistem ‘masuk dulu, keluar dulu’ .

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Meskipun terdapat rungutan ramai, Pos Malaysia Bhd menafikan dakwaan ia dibebani penghantaran tertunggak yang menyebabkan barangan tidak dapat dikirim secepat mungkin. 

Menurut jurucakap Pos Malaysia, isu berkenaan tidak timbul kerana semua kiriman dilaksanakan menerusi sistem ‘masuk dulu, keluar dulu’ dan ia juga telah menggajikan lebih ramai pekerja supaya pengiriman barang lebih konsisten.

“Tiada kes penghantaran tertunggak. Jika kami terlalu sibuk akibat peningkatan jumlah barangan kiriman, sepertimana yang terjadi semasa ‘Jualan 9.9’, kami menggunakan sistem ‘masuk dulu, keluar dulu,” jelasnya kepada laman portal, The Vibes.

Penjelasan daripada Pos Malaysia itu adalah susulan rungutan orang ramai yang mendakwa mereka sudah jarang melihat kelibat posmen datang mengirim surat-surat di rumah mereka sejak pandemik COVID-19 bermula tahun lepas.

Ada juga yang bersunggut mengenai prestasi Pos Malaysia kerana masih belum mendapat majalah-majalah yang dilanggan dari luar negara dan naskah-naskah buku yang dibeli serta bil elektrik, air, kad kredit dan internet mengikut masa yang ditetapkan.

Hinggakan, kata mereka, disebabkan kelewatan berkenaan, ia menyebabkan risiko internet mereka telah dipotong tanpa notis.

Terdahulu, Pos Malaysia mengakui kelewatan penghantaran baru-baru ini dan mengaitkan prosedur operasi standard (SOP) sebagai antara sebab kerana ia berlaku.

“Sememangnya pandemik ini telah memberi pelbagai cabaran kepada kami dari segi peningkatan penghantaran yang mendadak sejak 18 bulan lalu dan juga kepada petugas barisan hadapan kami yang setiap hari berkerja demi masyarakat Malaysia.

“Bagaimanapun, jumlah penghantaran sudah semakin boleh diurus dan kadar penggunaan perkhidmatan kami sudah hampir kembali ke tahap sebelum pandemik berlaku,” kata Pos Malaysia dalam kenyataan tersebut. – The Vibes.

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Operasi Cegah Maksiat, Pasangan Kekasih Bercuti Di Pulau Kapas Dicekup

oleh Ana Maria Yusof

Semasa 16 jam yang lalu

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

Semasa 1 hari yang lalu

RM10 Hapus Kasih Anak, Tanggang Moden Belasah Ayah Hingga Cedera

oleh Siti Norhidayatidayu Razali

Sukan 16 minit yang lalu

Muthu Dakwa Masih Presiden POS