Berita Terkini

3 jam yang lalu: Kerajaan Perak tunggu laporan siasatan pesawat terhempas di Ipoh 3 jam yang lalu: 4,053 pegawai kontrak ke jawatan tetap tahun ini - Khairy 3 jam yang lalu: Israel mengaku bunuh 5 kanak-kanak Palestin dalam serangan baru-baru ini - Agensi Anadolu 3 jam yang lalu: MAHB rekod 7.8 juta pergerakan penumpang pada Julai 2022 5 jam yang lalu: Cadangan tubuh suruhanjaya siasatan diraja bagi siasat isu LCS dibawa ke Kabinet esok - Hishammuddin

IKUTI KAMI


Sabah Perlu Telus Aspek Data Vaksin Rakyat Asing - Ewon Benedick

Semasa Dikemaskini 10 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Sep 2021 9:39PM

Ewon Benedick

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KOTA KINABALU - Kerajaan Sabah digesa bersikap lebih telus mengenai data pemberian vaksin ke atas pendatang asing di negeri ini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kadamaian, Datuk Ewon Benedick berkata, jawapan lisan Timbalan Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Ismail Mohamed Said, di Parlimen baru-baru ini menimbulkan kebimbangan, kemarahan dan kekeliruan di kalangan rakyat Sabah.

“Saya menghargai jawapan lisan Ketua Menteri (Datuk Seri Hajiji Noor) di sidang DUN hari ini bahawa kerajaan tidak bercadang memberikan kad pengenalan dan kerakyatan kepada pendatang asing atau bukan warganegara, tetapi hanya kepada penduduk asal yang belum mempunyai identiti diri.

“Saya mahu kerajaan negeri bertegas dan harus lebih telus mengenai perkara ini kerana khuatir ia akan membuka ruang kepada manipulasi serta salah guna dalam proses pemberian kad pengenalan tersebut,” katanya kepada media.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas jawapan lisan diberikan Hajiji sebelum itu.

Menurut Ewon, wakil kerajaan negeri bagaimanapun gagal menjawab soalan tambahan berhubung jumlah rakyat asing yang telah diberikan suntikan vaksin COVID-19 di Sabah setakat ini.

“Begitu juga dengan tindakan yang akan diambil kerajaan negeri, gagal dijawab, hanya Ketua Menteri berdiri (untuk) membantu  menjawab dan menyatakan pendirian berkaitan kenyataan Timbalan Menteri tersebut.

"Bagaimanapun, ia (pendirian) tidak mencukupi sebagai jaminan ke arah kesejahteraan Sabah," katanya.

Kerajaan Sabah tegas beliau, tidak boleh membiarkan masalah kebanjiran pendatang asing dan bukan warganegara di Sabah terlepas begitu sahaja.

“Pemberian kad pengenalan kepada pendatang asing telah dibuktikan di dalam Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) Mengenai Pendatang Asing Di Sabah, juga melalui petisyen pilihanraya DUN Likas pada tahun 1999 dan turut direkodkan melalui pengakuan orang yang terlibat semasa pendengaran Jawatankuasa Pilihan Khas Dewan Rakyat Mengenai Integriti. 

"Ia akan terus menghantui rakyat Sabah apatah lagi dengan kenyataan terbaru daripada Timbalan Menteri Dalam Negeri itu,” katanya. – Getaran, 23 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 hari yang lalu

Jangkitan Harian COVID-19 Kembali Menurun, 5 Kematian

2

Semasa 2 hari yang lalu

COVID-19: Kes Harian Baharu Kembali Meningkat, Catat 4,334 Kes, 10 Kematian

3

Semasa 3 hari yang lalu

Tahun 2022 Tapi Masih Ada Pelajar ‘Gadai Nyawa’ Naik Sampan Ke Sekolah

4

Semasa 3 hari yang lalu

COVID-19: Kes Baharu Menurun, Catat 3,943 Kes, 4 Kematian Semalam

Sorotan

1

LCS: Cadangan Tubuh RCI Dibawa Ke Kabinet Esok - Hishammuddin

2

Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Siber Terhadap PU Faiz 

3

Tumbuk, Toreh Muka Rakan Selepas Enggan Bayar Kos Baiki Kereta

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 jam yang lalu

Tiada Lagi Pembekuan, Permohonan 400,000 Pekerja Asing Diteruskan - Saravanan

Semasa 17 jam yang lalu

Pengurangan Tempoh Bekerja: Majikan, Pekerja Perlu ‘Duduk Semeja’…

oleh Fitri Nizam

Sukan 1 hari yang lalu

Budaya Kecam Atlet Makin Membimbangkan, Perlu Ada Peraturan Khusus

oleh Rubini Nagarajah

Semasa 15 jam yang lalu

Teruskan Projek MARA Digital - Ismail Sabri