Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 9 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 9 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 9 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 9 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Pembangunan Pinggir Pantai Kuala Nerus Undang Kebimbangan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 21 Sep 2021 1:15PM

Pelan pembangunan pinggiran Pantai Kuala Nerus. - Gambar ihsan Greater Terengganu Development

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Rancangan pembangunan pinggiran Pantai Kuala Nerus, Kuala Terengganu dikhuatiri mengundang bencana besar khususnya terhadap eko-sistem kehidupan sepanjang pantai negeri itu.

Pertubuhan bukan kerajaan (NGO), Persatuan Aktivis Sahabat Alam (KUASA) ketika melahirkan kebimbangan itu berkata, pembangunan pesisir pantai di negeri itu bakal mengundang kesan buruk terhadap landskap Terengganu.

Jurucakap KUASA berkata, pembangunan tidak mampan hanya akan menganggu hidrodinamik ombak di pantai, dan diburukkan oleh Monsun Timur Laut yang saban tahun membadai Terengganu.

“Ia menyebabkan hakisan pantai yang merosakkan landskap bumi Terengganu saban tahun.

“Fenomena Luruan Monsun yang menyebabkan air pasang besar dan obak ganas setinggi empat meter telah menghakis tanah sepanjang 244 kilometer pesisir pantai Terengganu sedikit demi sedikit sejak puluhan tahun lalu,” katanya menerusi satu hantaran di Facebook.

Menurut jurucakap itu, isu hakisan pantai di Terengganu bukan sesuatu yang baharu malah telah membelenggu pesisir pantai negeri berkenaan sejak tahun 1970-an lagi.

“Sebanyak 30 kawasan pantai di negeri berkenaan dikesan terjejas antaranya Pantai Teluk Lipat, Teluk Gadong, Pantai Rhu Rendang, Pantai Rusila, Pantai Rhu Renggeh, Pantai Rhu Dua, Pantai Maras dan Tok Jembal,” katanya.

Katanya lagi, kawasan pesisiran pantai di Semenanjung Malaysia, khususnya di pantai laut terbuka di Pantai Timur kurang sesuai untuk dijalankan penambakan kerana keadaan pantai amat sensitif dengan perubahan guna tanah.

“Nelayan persisir pantai akan terus mengadu apabila kawasan pencarian ikan dan kawasan sekitarnya terjejas akibat daripada penambakan pantai. Selain itu pelbagai pencemaran sampingan akan berlaku,” katanya.

Sementara itu, menurut Greater Terengganu Development, rancangan projek yang dikenali sebagai Sunrise City Project itu bertujuan untuk meningkatkan ekonomi dan mengurangkan persekitaran yang sesak di Kuala Terengganu.

Ia menerusi penyediaan kemudahan kediaman dan komuniti, kemudahan komersial, perhotelan, pelancongan serta perindustrian berhampiran dengan pusat bandar.

“Ia telah dirancang bertujuan untuk membangunkan kawasan ini dengan membina terusan dan kawasan riadah air, membentuk semula pinggiran laut untuk aktiviti sukan serta perayaan meriah bagi menarik masyarakat tempatan dan antarabangsa,” katanya.

Antara kemudahan disediakan adalah trek rekreasi untuk jogging/berbasikal, tempat sukan, kolam renang selain kemudahan seperti terminal pelayaran dan produk pelancongan baharu. - Getaran, 21 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 12 jam yang lalu

Terengganu Akui Lewat Bayar Elaun, Dakwa Ada Isu Teknikal

2

Semasa 1 hari yang lalu

Penarik Beca Tagih Elaun, Kerajaan Terengganu Mungkir Janji?

3

Semasa 2 hari yang lalu

680 Petugas Kesihatan Terengganu Diarah Siap Siaga Hadapi Musim Tengkujuh

4

TARA 5 hari yang lalu

Menenangkan Hati, Inilah Mutiara Tersembunyi Di Phuket

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Semasa 12 jam yang lalu

Jangan Jual Hak Milik Tanah - MB Pahang

oleh Nik Khaleef Fitri

Semasa 22 jam yang lalu

Peka, Bersedia Hadapi Banjir - JPS

Semasa 1 hari yang lalu

Penarik Beca Tagih Elaun, Kerajaan Terengganu Mungkir Janji?

oleh Ana Maria Yusof

Semasa 1 hari yang lalu

MySejahtera Bermasalah Lagi, Sijil Digital Vaksin Papar Maklumat Berbeza

oleh Susan Albert