Berita Terkini

8 jam yang lalu: Perdana Menteri ditahan, Sudan isytihar darurat 8 jam yang lalu: SPRM Selangor tahan tiga individu termasuk seorang eksekutif syarikat berkaitan kerajaan (GLC) 8 jam yang lalu: Rexy Mainaky dilantik semula sebagai Timbalan Pengarah Kejurulatihan - BAM 12 jam yang lalu: LKIM Kedah akan mewujudkan stok penimbal ikan sejuk beku (Q-Fish) 13 jam yang lalu: China tunda marathon Beijing susulan peningkatan jangkitan coronavirus

IKUTI KAMI


KMUM Tuntut KPT, UM Penuhi 11 Permintaan

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 09 Sep 2021 3:41PM

Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya berkata pihaknya percaya KPT dan UM berusaha untuk menjamin keselamatan warga kampus. - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) dan Universiti Malaya (UM) perlu memenuhi 11 tuntutan pelajar universiti awam itu bagi memudahkan proses kemasukan ke kampus serta menjamin keselamatan mereka dalam situasi pandemik COVID-19 ketika ini.

Kesatuan Mahasiswa Universiti Malaya (KMUM) 2021, berkata pihaknya percaya KPT dan UM berusaha untuk menjamin keselamatan warga kampus, namun tuntutan ini dibuat bagi melancarkan kemasukan selepas mengambil kira pelbagai aspek, terutama kapasiti kemudahan serta ruang untuk penempatan pelajar berdasarkan prosedur operasi standard (SOP) sedia ada.

“Tuntutan pertama adalah kemasukan mahasiswa hanya dilakukan sekiranya data vaksinasi terkini mahasiswa menunjukkan bahawa sudah ramai melengkapkan vaksinasi bagi memastikan imuniti kelompok dicapai. Data terbabit perlu ditunjukkan secara umum.

“Kami juga mahu status kemasukan mahasiswa diutamakan kepada mereka yang berkeperluan dan sudah divaksinasi sepenuhnya,” katanya hari ini.

KMUM berkata, pihaknya turut menuntut kelonggaran diberikan kepada mahasiswa baharu bukan berkeperluan untuk memohon pengecualian daripada pendaftaran fizikal, sekiranya terdapat kekhuatiran daripada keluarga atau membabitkan situasi tertentu.

Jelasnya, kit ujian calitan COVID-19 juga perlu disediakan kepada setiap mahasiswa yang mendaftar masuk secara fizikal ke kampus untuk menjalani proses pemeriksaan berkenaan.

Selain itu, katanya, pihak terbabit diminta mempercepatkan pembukaan Kolej Kediaman ke-13 bagi meningkatkan kapasiti penginapan untuk menampung jumlah pendaftaran masuk mahasiswa secara fizikal.

“Kami turut menuntut supaya mahasiswa dibenarkan menggunakan klinik universiti atau Pusat Perubatan Universiti Malaya (PPUM) sebagai Pusat Pemberian Vaksin (PPV) bagi mahasiswa Universiti Malaya, selain membenarkan mahasiswa yang sudah menerima dos pertama vaksin di negeri asal mereka untuk melengkapkan suntikan di PPV UM.

“KPT dan UM juga dituntut memberikan subsidi untuk menampung kos wang cagaran rumah sewa kepada mahasiswa yang tidak mendapat tempat di kolej kediaman universiti,” katanya.

Pada masa sama, pihaknya menuntut supaya subsidi kos penerbangan diberikan kepada mahasiswa dari Borneo kerana pengumuman berhubung pendaftaran dan kemasukan dikeluarkan KPT agak lewat, sekali gus menyebabkan mereka gagal mendapatkan tiket perjalanan murah.

Mengulas lanjut KMUM berkata, notis lebih jelas perlu disediakan kepada pelajar antarabangsa mengenai status kemasukan mereka ke kampus kerana mereka memerlukan tempoh masa lebih satu bulan untuk pemprosesan visa, ujian calitan dan menjalani proses kuarantin.

Katanya, pihaknya turut menuntut pelajar antarabangsa dibenarkan menjalani proses kuarantin di kolej kediaman sebagai langkah penjimatan kerana kos kuarantin di hotel mencecah sehingga RM4,000 yang agak membebankan.

“Tuntutan terakhir kami adalah KPT dan UM perlu melibatkan wakil KMUM dalam proses penetapan SOP lebih jelas mengenai kemasukan pelajar ke kampus dan kolej kediaman.

“Justeru, KMUM menegaskan bahawa KPT dan UM perlu merangka strategi kemasukan mahasiswa dengan lebih teliti supaya isu ‘u-turn’ tidak berulang,” katanya. - Getaran, 9 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

15,000 Pelajar UM Bakal Terima Sumbangan Mr D.I.Y

2

Pendidikan 1 bulan yang lalu

MPPK Garis 8 Tuntutan, Jamin Keselamatan Mahasiswa

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Mogok Lapar, Lelaki Kemuka 5 Tuntutan Pada Kerajaan

4

Semasa 5 bulan yang lalu

Tuntut 6 Perkara, Kerajaan Digesa Bertindak Segera

Sorotan

1

Mahkamah Benarkan Permohonan Pasport Shafee Ke New York

2

Laksanakan Semula Program Sarapan Pagi Percuma - Dr Maszlee

3

‘Hari Gelap’: Solskjaer Kesal Selepas Dimalukan Liverpool

4

13 Penyanyi Berkumpulan Wanita Malaysia Dari 80-an Sehingga Kini

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Berbasikal Tapi Pentingkan Diri, Memang Wajar Dikenakan Tindakan

oleh Mastura Malak

Semasa 16 jam yang lalu

Larangan Merokok Di Premis Awam Wajar Dilaksanakan - NGO

oleh Fitri Nizam

Semasa 1 hari yang lalu

Larangan Merokok Di Premis Makanan Wajar Dipantau Berkala - Pakar

oleh Farhana Farush

Semasa 22 jam yang lalu

PRN Melaka: Rakyat Lega, SOP Baharu Kekang Penularan COVID