Berita Terkini

14 minit yang lalu: Import minyak sawit SDP dibenarkan masuk ke AS serta-merta 15 minit yang lalu: Malaysia berpotensi jadi hab automotif di pasaran ASEAN - Tengku Zafrul 15 minit yang lalu: Kedah negeri terbaharu dilanda banjir 16 minit yang lalu: Panel penasihat teknikal BAM dianggotai 7 bekas pemain kebangsaan 17 minit yang lalu: Rundingan damai Thailand: Ketua Fasilitator Malaysia lakukan kunjungan hormat terhadap Ketua Perunding Thailand

IKUTI KAMI


Naz Carpentry Sedia Selesai Proses Mahkamah Secara Mediasi

Semasa Dikemaskini 1 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 06 Sep 2021 7:31PM

Awal Ashaari - Gambar fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Syarikat perabot dan hiasan dalaman, Naz Carpentry bersedia untuk menyelesaikan kes samannya terhadap personaliti televisyen terkenal, Awal Ashaari menerusi proses mediasi.

Pengurus Krisis syarikat, Saiful Ridzuan berkata, pihaknya sentiasa terbuka untuk menyelesaikan kes ini secara baik sekali gus mencapai persetujuan bagi mengatasi masalah dihadapi.

Menurut beliau, objektif utama mereka ketika ini adalah memastikan reputasi jenama Naz Carpentry dapat dipulihkan pada kadar segera.

"Naz Carpentry sentiasa terbuka untuk mencapai persetujuan menang-menang bagi krisis reputasi ini," katanya di sini hari ini.

Awal Ashaari, defendan dalam kes sivil tersebut sebelum ini memohon untuk menyelesaikan kes tersebut secara mediasi tanpa melibatkan perbicaraan di mahkamah.

Awal Julai lalu, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur meluluskan permohonan pihak defendan dan mencadangkan kes saman fitnah ke atas pengacara tersebut dirujuk ke Pusat Mediasi Mahkamah Tinggi untuk penyelesaian.

Permohonan pada 1 Julai itu tidak menerima sebarang bantahan daripada Naz Carpentry.

Peguam mewakili syarikat terbabit, Nurul Hafidzah Hassan dan Wan Azmir Wan Majid berkata, anak guam mereka bersedia menjalani perbicaraan, namun pada masa yang sama berbesar hati untuk menyelesaikan segala konflik secara rundingan.

Pada bulan November tahun lalu, Naz Empire Sdn Bhd memfailkan saman menuntut ganti rugi RM3 juta daripada Awal Ashaari dan dua defendan lain iaitu Nawal Yasmin Mat Noh dan Muhammad Hilmi Zulkifli.

Syarikat tersebut mendakwa, Awal Ashaari membuat pelbagai kenyataan fitnah bermula dari November 2019 hingga ke November 2020, menggunakan Instagram atas nama @awalashaari yang memiliki 4.7 juta pengikut dan aplikasi Youtube dengan nama SchAwal, untuk tontonan 42, 700 pengikut ketika itu.

Hantaran dan kenyataan tersebut turut disiarkan pelbagai pihak ketiga.

Pada April lalu, defendan kedua dan ketiga, Nawal Yasmin Mat Noh dan Muhammad Hilmi Zulkifli yang berniaga atas jenama Something Borrowed by Nawal Enterprise membuat pengakuan bahawa mereka berdua telah memfitnah Naz Carpentry, dan membuat permohonan maaf itu menerusi laman Instagram @houseofsix.my seperti dipersetujui untuk penyelesaian kes berkenaan.

Terdahulu, Naz Carpentry menggugurkan saman fitnah siber terhadap seorang guru tadika dikenali sebagai Mahfuzah Muhamad Muharrimi dari Ampang yang menggunakan identiti @mahfuzah.honey di Instagram dan Mahfuzah Remy di Facebook, setelah wanita terbabit meminta maaf kepada syarikat hiasan dalaman tersebut melalui Instagram TV.

Menurut Nurul Hafidzah, proses mediasi antara anak guamnya dan Awal akan bermula 12 Oktober depan. – Getaran, 6 September 2021

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 hari yang lalu

Dr M, Muhyiddin Disaman Berhubung Penamatan Projek HSR

2

Semasa 5 hari yang lalu

Sri Ram Benar-Benar Faham Tugas Media, Sentiasa Sedia Membantu

3

Semasa 1 minggu yang lalu

Tidak Pernah Pijak Atau Tendang Perut Bella - Siti Bainun

4

Politik 1 minggu yang lalu

Zahid Perlu Direhatkan, Elak Perbicaraan Kes Rasuah Terganggu

Sorotan

1

Tiada Kelulusan Untuk Pembersihan Tanah ERCL Di Hutan Simpan - Amirudin

2

Syor Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi Bukan Keutamaan KPM Ketika Ini - Fadhlina

3

‘Tidak Adil Hanya BERSATU, Elok Siasat Juga PKR, DAP, BN’

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Petaling Street Antara 'Pasaran Terkenal' Dunia Jual Barangan Tiruan, Cetak Rompak

oleh Maithilli Kalaiselvan

Semasa 1 hari yang lalu

Wujudkan Undang-Undang Lebih Tegas Bendung Peningkatan Jenayah Siber

oleh Ian McIntyre

Semasa 9 jam yang lalu

Syor Sesi Persekolahan Bermula 8 Pagi Bukan Keutamaan KPM Ketika Ini - Fadhlina

Politik 1 hari yang lalu

Pemilihan Kuatkan Semula UMNO, Calon Bertanding Perlu Bersih, Bebas Kes Rasuah

oleh Aiman Sadiq