Berita Terkini

7 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 7 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 7 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 7 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 8 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Permintaan PPABP Melampaui Batas - Muhammad Sanusi

Semasa Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Aug 2021 4:07PM

Muhammad Sanusi Md Nor - Gambar fail Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

ALOR SETAR - Kerajaan negeri Kedah menganggap permintaan Perbadanan Bekalan Air Pulau Pinang (PBAPP) agar lokasi projek Lapangan Terbang Antarabangsa Kulim (KXP) dipindahkan ke tempat lebih selamat serta jauh dari tebing Sungai Muda, sebagai sesuatu yang tidak munasabah dan melampaui batas.

Menteri Besar, Muhammad Sanusi Md. Nor berkata, bersandarkan laporan Kajian Impak Alam Sekitar (EIA) yang telah dihantar ke Jabatan Alam Sekitar (JAS) di Putrajaya, impak projek tersebut kepada Sungai Muda adalah tidak signifikan serta boleh diabaikan kerana kualiti air akan kekal sama seperti sekarang, apabila semua langkah mitigasi yang disyorkan, dilaksanakan di tapak projek.

Justeru katanya, jika kerajaan Pulau Pinang atau PBAPP terus menyuarakan kebimbangan terhadap isu berkenaan, kebimbangan itu boleh dianggap tidak berasas atau sengaja direka dengan tujuan mencetuskan kacau ganggu bagi memberi persepsi buruk orang awam terhadap KXP.

"Apa yang saya boleh katakan, kerajaan Kedah tahu bagaimana hendak menguruskan tanggungjawab kami manakala di pihak Pulau Pinang, mereka dituntut menunaikan tanggungjawab membayar kepada rakyat Kedah untuk air yang mereka ambil dari sungai dan hutan kami.

"Kenyataan media PBAPP sebelum ini bagi saya tidak berasas kerana mereka seperti sengaja hendak mencetuskan keraguan dan kebimbangan terhadap perkara yang belum berlaku," katanya.

Beliau berkata demikian dalam satu kenyataan 44 perenggan malam tadi, bagi menjawab satu persatu keraguan ditimbulkan PBAPP terhadap projek tersebut, baru-baru ini.

Permintaan memindahkan lokasi KXP serta Kedah Aerotropolis disuarakan PBAPP menerusi satu kenyataan pada 23 Ogos lalu, kerana mereka mendakwa, laporan EIA menyatakan fasa pembinaan dan operasi kedua-dua projek tersebut boleh menyebabkan sungai tersumbat, mencemar serta menurunkan kualiti air.

Muhammad Sanusi menambah, keseluruhan aspek alam sekitar telah dikaji secara teliti dengan penggunaan pelbagai metodologi saintifik untuk memastikan kesemua impak alam sekitar, diambil kira kajian tersebut.

"Bersandarkan impak alam sekitar yang dikenal pasti, langkah mitigasi telah pun dicadangkan mengikut amalan pengurusan terbaik (BMP) supaya sungai dan alam sekitar tidak terjejas.

"Selain itu, kualiti Sungai Muda juga tidak akan terjejas kerana kolam dan pagar kelodak akan dibina di sepanjang kawasan sempadan, meliputi zon penampan dengan Sungai Muda," katanya.

Tambahnya, jarak paling hampir antara zon pembangunan lapangan terbang dengan Sungai Muda adalah sejauh 550 meter, berbanding minimum 50 meter seperti ditetapkan dalam garis panduan.

Muhammad Sanusi memberitahu, projek itu juga dalam masa sama akan menerapkan konsep lapangan terbang hijau dengan mengaplikasikan amalan kitar semula.

"Reka bentuk pengurusan sisa pesawat mematuhi International Civil Aviation Organization (ICAO) Eco Toolkit yang merupakan garis panduan utama untuk pembangunan lapangan terbang.

"Kesemua langkah mitigasi diambil kira serta dilaksanakan dengan tiada sisa cecair atau pepejal akan dilepaskan secara terus ke dalam sistem perparitan, yang kemudiannya mengalir ke sungai," katanya. – Getaran, 30 Ogos 2021

Berita Berkaitan

1

Kisah Kita 14 jam yang lalu

Derita Anak Syurga, Lahir Tanpa Lubang Dubur

2

Semasa 1 hari yang lalu

Kepala Air Punahkan Harapan, Pengusaha Chalet Rayu Tindakan Kerajaan

3

Semasa 2 hari yang lalu

Mayat Mangsa COVID-19 Terbiar Di Hospital P Pinang - Exco

4

Semasa 1 minggu yang lalu

Bayaran Bil Air Golongan Rentan Perlu Dibantu

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Sukan 7 jam yang lalu

Piala Malaysia: Semua Lawan NSFC Dapat Kemenangan Percuma

Semasa 1 hari yang lalu

Trauma Setiap Kali Hujan, Kerajaan Dirayu Bertindak Segera

oleh Rafisqi Radhi

Semasa 14 jam yang lalu

Najib Tangguh Ke Singapura Untuk Bantu PRN Melaka

Politik 1 hari yang lalu

Kuasa Besar Undi 18, Budaya Politik Lama Perlu Dihapuskan

oleh Aiman Sadiq