Berita Terkini

1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap dengan kelajuan sehingga 30 Mbps bantu rakyat jimat RM480 sepanjang 24 bulan tempoh kontrak - Fahmi Fadzil 1 jam yang lalu: Pakej Perpaduan Jalur Lebar Tetap tawar perkhidmatan data tanpa had untuk B40, veteran, OKU & warga emas berharga RM69 sebulan mulai Mac - Fahmi Fadzil 2 jam yang lalu: PRN: Negeri Sembilan cadang bubar DUN 1 Jun ini 2 jam yang lalu: Perkeso terima 60,000 laporan kes kemalangan di tempat kerja setahun 2 jam yang lalu: Konsep Malaysia Madani boleh diperluaskan ke Peringkat ASEAN - Fahmi Fadzil

IKUTI KAMI


Menelaah Cinta Dalam Lagu Terbaru MonoloQue!

'Lagu Cinta' memberitahu pendengar yang hidup perlukan keseimbangan. Dalam kesulitan, pasti ada kesenangan.

Selebriti Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 16 Dec 2022 6:00PM

Lagu Cinta akan ke udara menerusi dalam talian, bermula hari ini. - Gambar ihsan MonoloQue

oleh

Wafa Aula

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Sudah bermacam-macam lagu cinta wujud di atas dunia, namun ia tetap istimewa dan menjadi yang masih digilai. MonoloQue seorang penyanyi yang rajin bereksperimentasi dengan alat muzik dan bunyi hadir dengan buah tangan terbaru menerusi ‘Lagu Cinta’. 

MonoloQue menceritakan bagaimana manusia memerlukan cinta dalam kehidupan. Ketika waktu susah dan perih, cinta adalah penguat. Ketika waktu senang dan tenang, cinta adalah penyeri. Situasi ini diceritakan bukan sahaja menerusi lirik, tetapi turut digambarkan menerusi gubahan lagu. 

LoQue
LoQue

“Jika diperhalusi, chorus dan verse 'Lagu Cinta' dimainkan dalam irama minor bagi menggambarkan kegelapan, kesedihan, kesusahan. Tetapi waktu bahagian bridge, lagu bertukar kepada major, sesuatu yang bertentangan. 

“Secara tidak langsung 'Lagu Cinta' memberitahu pendengar yang hidup perlukan keseimbangan. Dalam kesulitan, pasti ada kesenangan,” kata Loque dalam siaran media.

Tidak seperti lagu-lagu monoloQue dari album keduanya, Jangan Puja Sampai Kecewa dilihat agak berat dan secara jujurnya, sukar diterima oleh masyarakat sejagat.

'Lagu Cinta' lebih mesra rakyat dan LoQue dilihat seperti ingin kembali kepada asas penciptaan lagu iaitu meraikan “irama” atau “melodi”

Gubahan dan lirik 'Lagu Cinta' merupakan hasil ciptaan LoQue yang dirakamkan di Makmal Kampung Batu dan di Kilang Menjahit Bunyi ( studio-studio milik LoQue ). 

Selain itu ia dikawal selia oleh jurutera rakaman Ammar “Lautan”, Parameswara, Lut, dan LoQue sendiri. Turut terlibat adalah juruteknik Eri Ambia, Pengiran PG,  Mujahid, dan juga Lut. Disempurnakan menerusi berpuluh-puluh adunan oleh LoQue sendiri dan kemudian disempurnakan (mastering) oleh Felix Voon.

'Lagu Cinta' akan ke udara, ke dalam talian, di segenap landasan digital pada hari ini (16 Disember). - Getaran, 16 Disember 2022

Berita Berkaitan

1

Kolum 2 minggu yang lalu

Kaleidoskop Sebuah Poligami Dan Cinta Tidak Kesampaian – Kisah Kahwin Syamsul Yusof Dan Lagu Poligami 

2

TARA 7 bulan yang lalu

Konsert U.K’s Reunion 25 Tahun Mengimbau Nostalgia Zaman Bercinta

3

Muzik 1 tahun yang lalu

Loque Ambil Lebih 10 Tahun Untuk Evolusikan Gamelan Melayu 

4

TARA 1 tahun yang lalu

MonoloQue Dan No-To-Scale Keluarkan NFT 'Chinta Versi Biola'

Sorotan

1

Tumpahan Diesel, Hidraulik Berjaya Dikawal Elak Masuk Sungai

2

Bella Astillah Akhirnya Dedah Mesej Perbualan Bersama Sophia AlBarakbah

3

Kami Bukan Persoal Integriti Parti, Tetapi Tindakan Ahmad Zahid - Tun Faisal

Disyorkan untuk anda

Muzik 2 jam yang lalu

NewJeans - Kumpulan K-Pop Terpantas Lakar Lagu Di Carta Billboard Hot 100+, Tewaskan Blackpink, BTS 

oleh Wartawan Hiburan Getaran

Filem & TV 1 hari yang lalu

‘Bukan Lelaki Terhebat’ Bawa Kisah Sebuah Pertemuan Tanpa Ada Yang Meminta

Diarahkan oleh Eoon Shuhaini dan penghasilan skrip oleh Zarihah Hassan, drama ini menampilkan barisan pelakon yang hebat seperti Adam Lee, Sweet Qismina, Halim...

oleh Rubini Nagarajah

Selebriti 8 jam yang lalu

Masih Dipersalahkan Netizen Atas Kontroversi Yang Berlaku, Ini Respons Aliff Aziz

Netizen dilihat tetap menyalahkan Aliff Aziz atas kontroversi yang melanda dirinya bersama Sophia AlBarakbah dan kembali mengungkit sejarah silamnya.

oleh Helmi Anuar

Muzik 1 hari yang lalu

Konsert Exists Di Kuching Bakal Adunkan Nostalgia Dan Keunikan Muzik Sarawak