Berita Terkini

50 minit yang lalu: Tenaga kerja pakar asing untuk kerja kritikal, kecemasan boleh masuk ke negara ini guna Pas Lawatan Sosial - KP Imigresen 1 jam yang lalu: Aplikasi MySejahtera akan dijadikan alat pengurusan kesihatan awam negara - Khairy 1 jam yang lalu: Angka kematian letupan bunuh diri Afghanistan meningkat 53: UNAMA 1 jam yang lalu: 12 peratus anak muda suarakan isu politik berkaitan kestabilan, prestasi kerajaan serta kualiti dan kematangan pemimpin menerusi Idea Bina Negara - PM 1 jam yang lalu: Platform digital Idea Bina Negara terima lebih daripada 12,000 idea anak muda seluruh negara - PM

IKUTI KAMI


Demi Masa Depan Negara, Pelajar Sekolah Dididik Tentang Kepentingan Kitar Semula

Bagi menangani pencemaran alam sekitar yang semakin berleluasa di negara ini, Etika dan Hiroyuki bekerjasama dengan KPDNHEP untuk kempen ‘Let’s Rescue PET Bottles’ dalam kalangan pelajar sekolah. 

Refleksi Dikemaskini 4 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 05 Sep 2022 6:27PM

Kempen ini mendapat sokongan dan dianjurkan bersama KPDNHEP di pasar raya MyTown, Kuala Lumpur. - Gambar ihsan Etika Holdings

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Pencemaran plastik telah menjadi salah satu isu utama yang memberi kesan terhadap alam sekitar. Sehubungan itu, banyak syarikat mengambil langkah hijau seperti kempen kitar semula.

Demi membina masa hadapan Malaysia yang cerah, syarikat pengeluar minuman halal tempatan, Etika Group of Companies (Etika) dan pengeluar poliester terkemuka, Hiroyuki Industries (Hiroyuki) telah berganding bahu melancarkan kempen Let's Rescue PET Bottles (LRPB).

Kempen kitar semula ini mendapat sokongan dan dianjurkan bersama Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP) di pasar raya MyTown, Kuala Lumpur.

Dilancarkan secara rasmi Menteri KPDNHEP, Datuk Seri Alexander Nanta Linggi, LRPB akan berlangsung selama setahun untuk mewujudkan budaya sihat dalam mengumpul dan mengitar semula botol minuman plastik dan poliester dalam kalangan masyarakat.

“Di bawah Matlamat Pembangunan Mampan, kempen ini menekankan peranan pengguna dalam usaha pengurusan sisa pepejal dan kepentingan proses kitar semula terhadap alam semula jadi.

“Kerjasama antara KPDNHEP dengan entiti korporat seperti Etika dan Hiroyuki ini selaras dengan semangat ‘kolaborasi kerajaan’ dalam usaha memupuk kesedaran pengguna Malaysia.

“Kempen ini turut melibatkan kelab-kelab pengguna di sekolah-sekolah dan Gerakan Pengguna Siswa di institusi pengajian tinggi di seluruh negara, terutamanya di Lembah Klang,” ucapnya.

Alexander Nanta Linggi - Gambar fail
Alexander Nanta Linggi - Gambar fail

Untuk terus menggalakkan aktiviti kitar semula dan memberi impak positif kepada alam sekitar, Etika dan Hiroyuki juga telah bekerjasama dengan 270 sekolah di sekitar Lembah Klang.

Para pelajar di sekolah ini diundang untuk mengambil bahagian dan menyertai pertandingan yang dijalankan, selain mengumpul botol minuman terpakai sebanyak yang mungkin.

Mereka yang mengambil bahagian juga dikehendaki mencipta poster digital bertemakan kempen LRPB dan menerangkan kepentingan menjaga alam sekitar.

Menariknya, sekolah-sekolah yang mengambil bahagian juga akan menerima 50 sen bagi setiap kilogram plastik dan poliester yang dikumpulkan pada setiap bulan.

Di akhir pertandingan, tiga sekolah dengan koleksi botol terpakai terbanyak akan memenangi RM5,000 untuk tempat pertama, RM3,000 untuk tempat kedua dan RM2,000 untuk tempat ketiga.

Selain itu, lima sekolah terbaik juga berpeluang melawat kilang Hiroyuki di Johor Bahru untuk mempelajari dan memahami dengan lebih mendalam tentang kepentingan kitar semula.

Mereka juga akan dapat melihat bagaimana syarikat itu menghasilkan produk-produknya secara langsung. Pemenang-pemenang ini akan diumumkan pada September 2023.

Bagi sekolah dan institusi pengajian tinggi yang berminat untuk mengambil bahagian, bolehlah mendaftar di Lets Rescue PET Bottles. - Getaran, 5 September 2022

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 minggu yang lalu

KPDNHEP, Platform e-Dagang Perkasa Kerjasama Banteras Penjualan Minyak Masak Atas Talian

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Banjir: Pengeluar, Pemborong Dan Peruncit Dibenar Simpan 30 Peratus Stok Tambahan - Rosol

3

Semasa 1 bulan yang lalu

10 Ditahan Seleweng Diesel Bersubsidi Bernilai RM97,200

4

Semasa 1 bulan yang lalu

Generasi Muda Perlu Pelihara Perpaduan, Kepelbagaian Negara - Merdeka Kuartet

Sorotan

1

Wai Ching Cipta Rekod Baharu Di Space Needle, Seattle

2

‘Saya Akan Sekolahkan Kamu, Harap Guan Eng Tak Kecut’ - Saravanan

3

Syarikat Permainan Malaysia Catat Jualan Eksport RM124.67 Juta Di Tokyo Game Show

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Pengecualian Visa, Yen Lemah Akan Lonjak Pelancongan, Beli-Belah Di Jepun

Selera 18 jam yang lalu

'Lengkong Kering' Kembali Popular, Jana Pendapatan Suri Rumah

Jelajah 1 hari yang lalu

Turkish Airlines Tambah Penerbangan Ke Kuala Lumpur