Berita Terkini

43 minit yang lalu: Mahkamah Persekutuan tolak permohonan Najib untuk kemuka bukti baharu dalam perbicaraan kes SRC International 1 jam yang lalu: Tarif elektrik: Kos ICPT dianggar cecah RM20 bilion - Takiyuddin 1 jam yang lalu: Malaysia sokong gesaan pembebasan segera Suu Kyi - Menteri Luar 1 jam yang lalu: Dewan Negara bahas usul berhubung LCS pada persidangan petang ini - Speaker 2 jam yang lalu: Kekurangan pekerja: Restoran, kedai mamak di Ipoh tidak mampu beroperasi 24 jam

IKUTI KAMI


Ini Sebab Kenapa Rakyat Malaysia Tak Kisah Gaji Rendah

65% pekerja di Malaysia tidak memilih gaji tinggi atau kenaikan pangkat, asalkan mereka menjalani kehidupan yang seimbang.

Refleksi Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 29 Jul 2022 11:00AM

Gambar oleh Syeda Imran

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Dipicu oleh pandemik COVID-19, trend perletakan jawatan secara besar-besaran telah berlaku di Malaysia sejak dua tahun lalu dan dijangka akan meningkat pada tahun 2022.

Terdapat gelombang perletakan jawatan dengan 45% pekerja tidak melanjutkan pekerjaan mereka tidak lebih daripada dua tahun dan 82% pekerja mencari prospek kerjaya yang baharu.

Firma pengambilan pekerja, Michael Page Malaysia (MPM) telah melancarkan satu laporan tentang trend pekerja yang bertajuk The Great X 

Ia menampilkan dapatan pandangan, perspektif dan faktor utama yang mempengaruhi bidang pekerjaan masa kini.

Sementara gaji dan bonus masih menjadi daya penarik untuk seseorang pekerja, laporan menunjukkan perubahan yang ketara ke arah hal-hal yang bukan melibatkan kewangan.

Seramai 65% responden di Malaysia bersedia untuk ‘melepaskan’ kenaikan gaji atau pangkat bagi mencapai keseimbangan antara pekerjaan dengan kehidupan, kesejahteraan dan kegembiraan.

Nic Chambers - Gambar oleh MPM
Nic Chambers - Gambar oleh MPM

Pengarah Urusan MPM, Nic Chambers berkata, “Penggunaan teknologi dan cara bekerja baharu memperlihatkan pentingnya ‘melabur’ untuk pekerja.

“Ia mampu meningkatkan kemahiran mereka agar boleh membantu mengisi jurang kemahiran sedia ada. Sifat kepimpinan yang baik ialah transformasi.

“Membuka ruang kepada pandangan pekerja-pekerja generasi baharu bermakna sesebuah syarikat berjaya menerima budaya kerja yang berbeza,” ujar Nic.

Seiring sektor ekonomi yang bertambah baik juga, syarikat-syarikat tidak seharusnya memandang rendah akan kesan psikologi yang telah dialami pekerja.

Akibat amalan penggabungan antara ‘kerja’ dan ‘peribadi’ yang berlaku sepanjang dua tahun lalu, 66% responden menginginkan susunan kerja hibrid iaitu antara bekerja dari rumah atau pejabat.

Selain  itu, 67% golongan profesional di Malaysia akan mempertimbangkan untuk bertanya tentang dasar kepelbagaian, kesetaraan dan keterangkuman syarikat semasa sesi temu duga.

Gambar hiasan Pexels
Gambar hiasan Pexels

36% pula mengatakan komitmen syarikat yang kurang jelas tentang dasar-dasar kemanusiaan itu hanya akan menghentikan niat mereka untuk terus bekerja. 

Pandemik juga telah mengubah beberapa keutamaan, 76% responden percaya kesihatan mental dan kesejahteraan harus memainkan peranan penting dalam borang penilaian prestasi pekerja. 

Syarikat turut disarankan untuk mewujudkan budaya kerja positif, di mana semua pekerja di semua peringkat organisasi perlu berasa dihargai.

Ini kerana sebilangan besar pekerja didapati tidak merasa disokong di tempat kerja. 55% responden mengatakan beban kerja mereka telah meningkat berbanding sebelum COVID-19.

82% responden percaya syarikat mereka tidak mengambil langkah aktif bagi memastikan kesimbangan antara pekerjaan dan kehidupan. 

Syarikat perlu mengubah beberapa perkara dan cara lama bagi membantu para pekerja bekerja dengan lebih cekap dan efisien. – Getaran, 29 Julai 2022

Sumber: Michael Page Malaysia 

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 jam yang lalu

Malaysia Sokong Gesaan Pembebasan Segera Suu Kyi - Menteri Luar

2

Sukan 6 jam yang lalu

Shaqeem Izwan Raih Emas Dalam Boling Remaja Asia

3

Sukan 8 jam yang lalu

Sejarah Tercipta, Malaysia Juara Kejohanan Hoki Dalam Dewan Piala Asia 2022

4

TARA 2 hari yang lalu

Memperkenalkan Top 24 Mr World Malaysia 2022!

Sorotan

1

Komunikasi Seksual: Kes Safiey Ilias Dipindah Ke Mahkamah Ampang

2

Kertas Putih Sepatutnya Jadi Kenyataan Kolektif Pembaharuan Sistem Kesihatan Negara - Khairy

3

“Tiada Konflik Yang Berlaku” – Penerbit Mat Kilau

Disyorkan untuk anda

Teknovasi 22 jam yang lalu

Vivo Y35: Prestasi Sederhana Baik Dan Masih Berbaloi Untuk Dimiliki

oleh Izwan Ramlan

Gaya 20 jam yang lalu

Acme Society: Busana Mewah Gaya ‘Street Style’

Wardrobe tampilkan definisi baharu dalam penggayaan busana lelaki di Mercedes Benz Fashion Week 2022.

oleh Zaidi Che

Jelajah 8 jam yang lalu

Abang Jo Gesa Penggiat Pelancongan Di Sarawak Tarik Lebih Ramai Pelancong Premium

Selera 23 jam yang lalu

Ketahui 11 Manfaat Jus 'Wheatgrass' Untuk Kesihatan Dan Kecantikan

oleh Rahayu MN