Berita Terkini

20 minit yang lalu: AS lulus ubat baharu tangani diabetes jenis 1 26 minit yang lalu: Ringgit terus meningkat berbanding Dolas AS pada pembukaan 30 minit yang lalu: Niaga hadapan FBM KLCI tinggi dalam dagangan awal 31 minit yang lalu: Lantikan penjawat awam Sarawak berdasarkan merit - Awang Tengah 32 minit yang lalu: MCMC bina menara komunikasi baharu di Padang Serai

IKUTI KAMI


Buletin Refleksi: 3 Berita Baik Untuk Semua

Ada apa dengan Atlas Vending, MR DIY dan Shopee Malaysia minggu ini?

Refleksi Dikemaskini 8 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 04 Mar 2022 8:54AM

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Buletin Refleksi minggu ini dimulakan dengan pelancaran mesin mudah akses oleh Atlas Vending, diikuti dengan kempen DIY untuk golongan kanak-kanak dan dapatan data oleh Shopee Malaysia.

Baca lanjut tiga berita di bawah dengan lebih terperinci!

 #1 Mesin Mudah Akses mesra OKU

Atlas Vending dengan kerjasama OKU Sentral melancarkan mesin mudah akses mesra Orang Kelainan Upaya (OKU) pertama seumpamanya sempena Hari Kerusi Roda Antarabangsa.

Seiring pelancaran itu juga, beberapa mesin mudah akses lain turut ditempatkan di hospital-hospital KPJ terpilih, sekitar Klang dan Pusat Latihan Perindustrian dan Pemulihan Bangi.

Mesin mudah akses ini berukuran rendah untuk kemudahan warga OKU serta dilengkapi dengan bekas syiling yang lebih besar untuk mereka yang mempunyai kawalan pergerakan terhad.

Selain itu, bagi memudahkan lagi proses pembayaran, mesin mudah akses ini juga dilengkapi ciri-ciri pembayaran secara elektronik.

Bercakap di majlis pelancaran, Senator dan pengasas bersama OKU Sentral, Datuk Ras Adiba Radzi berkata, “Kami berbesar hati dengan langkah bernas yang ditunjukkan Atlas Vending.

“Menurut laporan UNICEF, terdapat kira-kira 4.5 juta OKU di Malaysia. Dengan memudahkan kehidupan mereka, mereka turut boleh menjadi penyumbang ekonomi yang lebih cekap.

“Ia mewujudkan kebebasan, integrasi sosial dan membolehkan mereka hidup berdikari dalam masyarakat, selain meningkatkan kualiti hidup mereka,” ucap Ras Adiba.

Dengan pelancaran ini serta mesin layan diri Braille tahun lalu, Atlas Vending menjadikan industri peruncitan lebih mudah untuk masyarakat OKU di Malaysia.

#2 MR DIY beri keriangan kepada kanak-kanak kurang bernasib baik

MR DIY melancarkan kempen ‘Kamu Kongsi, Kami Derma’, menyeru rakyat Malaysia untuk ‘like’ (suka) dan ‘share’ (kongsi) filem web berjudul 'Family' di Facebook rasmi MR DIY.

Filem web berdurasi 3.5 minit itu mengisahkan tentang tiga sekawan yang berlainan bangsa. Mereka berpegang setia kepada nilai-nilai murni yang mereka pelajari di rumah anak yatim.

Kempen ini bertujuan untuk menyalurkan jumlah sumbangan yang sama banyak dengan jumlah perkongsian oleh pengguna, ke beberapa organisasi kebajikan berbeza.

Filem web itu berjaya memperolehi 1,380 perkongsian dan mendapat lebih 11 juta tontonan di Facebook, YouTube dan TikTok.

Sehubungan itu, MR DIY menyalurkan sumbangan berjumlah RM4,140 dalam bentuk baucar tunai, masing-masing bernilai RM1,390 setiap satu ke tiga rumah kebajikan terpilih.

Selain baucar tunai, House of Love, Shelter dan BRDB Rotary Children's Residence turut menerima kit ujian kendiri COVID-19 jenis calitan hidung, air liur dan pelitup muka.

Ketua Pemasaran MR DIY, Alec Goh berkata, “Sebagai jenama kelahiran Malaysia, kami ingin meraikan ciri-ciri unik yang menjadikan kita sebagai satu komuniti.

“Kami berterima kasih kepada rakyat Malaysia kerana menyokong usaha tahunan ini. Dengan komitmen, kami memastikan agar komuniti paling memerlukan tidak ketinggalan,” ujar Goh. 

#3 Shopee: Rakyat Malaysia mengambil penjagaan diri dengan lebih serius 

Data Shopee Malaysia menunjukkan rakyat Malaysia kini lebih menyesuaikan diri untuk merasakan kegembiraan dan penghargaan untuk diri mereka sendiri pasca pandemik.

Lebih ramai rakyat Malaysia mendapatkan keperluan penjagaan diri mereka di dalam talian berdasarkan data tabiat beli-belah oleh Shopee Malaysia.

Sejak pandemik bermula, permintaan produk yang membantu meningkatkan kesejahteraan hidup serta mengurangkan stres telah meningkat enam kali ganda di platform tersebut.

Ketua Pemasaran Shopee Malaysia, Kennet Soh berkata, “Hasil dari data ini memperlihatkan kaedah yang digemari rakyat Malaysia untuk menjaga kesejahteraan mereka. 

Kennet Soh
Kennet Soh

“Ia menandakan peningkatan bagi aspek penjagaan peribadi. Kami berbesar hati dapat menyokong membantu rakyat Malaysia menemui apa yang mereka perlukan,” katanya.

Berbanding sebelum pandemik (2019), rakyat Malaysia meletakkan kesejahteraan fizikal sebagai keutamaan. Mereka menunjukkan minat enam kali ganda untuk barangan kesejahteraan diri.

Barangan-barangan berkaitan pemakanan sihat, senaman, dandanan dan kebersihan diri menjadi pilihan utama rakyat Malaysia pada hari ini.

Mereka juga lebih peka untuk persekitaran yang lebih sihat. Minat dalam barangan berkaitan seperti wangian, lilin aromaterapi dan hiasan meningkat 10 kali ganda. - Getaran, 4 Mac 2022

Semua gambar: Jenama-jenama berkenaan

Berita Berkaitan

1

Refleksi 2 bulan yang lalu

MR DIY Tak Berhenti Berbakti, Beri Bantuan Kepada Masyarakat Terpencil Sabah Dan Kedah

2

Semasa 2 bulan yang lalu

Tambang Percuma Kepada OKU Selama Sebulan - Ka Siong

3

Ekonomi 3 bulan yang lalu

60 Peratus Pengguna Malaysia Membeli Barangan Tempatan Menjelang Hari Merdeka

4

Teknovasi 3 bulan yang lalu

Tak Peduli Diskaun, Ini Sebab Sebenar Kenapa Rakyat Malaysia Lebih Suka ‘Online Shopping’

Sorotan

1

MET Malaysia Jangka Hujan Lebat Berterusan Di 8 Negeri Bermula Esok

2

'Saya Mahu Bermain Muzik Dengan Kalian Sampai Tua' - Pusakata, Payung Teduh Bergabung Kembali

3

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Yayasan Sutra Ramli Ibrahim Buat Persembahan Di Pesta Tarian India

Refleksi 3 jam yang lalu

JAWI Tambah Pusat Pelupusan Al-Quran, Tingkat Produktiviti Harian

Dengan adanya pusat pelupusan baharu tersebut, keupayaan melupuskan naskhah suci boleh dipertingkatkan sebanyak tiga kali ganda berbanding kadar sedia ada.

Teknovasi 1 hari yang lalu

Apple Ancam Keluarkan Twitter Daripada App Store, Kata Elon Musk

Isnin lalu, Musk menyiarkan tinjauan pendapat yang bertanya kepada pengguna Twitter sama ada Apple wajar menyiarkan semua tindakan penapisan yang dilakukannya y...