Berita Terkini

1 jam yang lalu: Najib gagal kemuka bukti baharu, keputusan rayuan kes SRC esok 4 jam yang lalu: 4,817 kes sembuh COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 6 jam yang lalu: Rizab antarabangsa BNM meningkat kepada US$116.7 bilion pada 30 November 2021 7 jam yang lalu: 41,490 orang miskin tegar di Sabah sehingga 1 Disember 7 jam yang lalu: PRN Sarawak: DAP gesa SPR perjelas perubahan tempat mengundi

IKUTI KAMI


Warnakan Rambut Boleh Dengan Izin Suami

Selain kulit berkedut, satu lagi ‘ketakutan’ golongan wanita ialah rambut yang mula bertukar putih. Ini bermakna hilang salah satu tarikan yang ada untuk dipertontonkan kepada suami.

Refleksi Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 19 Nov 2021 8:29AM

Gambar: Unsplash

oleh

Rahayu MN

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Wanita punya banyak kebimbangan apabila melibatkan hal-hal kecantikan. Dari awal pagi sehinggalah ke penghujung hari, seorang wanita tidak boleh lari daripada rutin kecantikan.

Sebab apa? Sebab fitrah seorang wanita sentiasa ingin tampil menawan. 

Selain daripada kulit berkedut, satu lagi ‘ketakutan’ golongan wanita ialah rambut yang mula bertukar putih. Ini bermakna hilang salah satu tarikan yang ada untuk dipertontonkan kepada suami.

Ketika berhadapan dengan situasi ini, ramai yang mula berfikir atau memilih untuk mewarnakan rambut. Namun, masih ramai sebenarnya ragu-ragu sama ada mewarnakan rambut dibenarkan dalam Islam atau sebaliknya. 

Benar, isu ini sudah banyak kali dibahaskan dan sudah ramai juga agamawan yang memberi penjelasan, tetapi kekeliruan masih berlaku.

Lebih-lebih lagi ‘dunia tanpa sempadan’ mengundang ramai ustazah dan ustaz jadian yang kredibilitinya boleh dipertikaikan.

Tidak cukup dengan itu, wujud juga golongan yang suka menjatuhkan hukum tanpa ilmu di dada. Jadi apakah hukum mewarnakan rambut?

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia dalam satu entri di lawan sesawangnya ada menghuraikan tentang hukum mewarnakan rambut dengan menterjemahkan fatwa Dr. Yusof al-Qardhawi mengenainya (Al-halal Wal haram Fil Islam, Dr. Yusof al-Qardhawi, hal 89-09).

Mewarnakan rambut adalah sebahagian daripada perkara yang tergolong di dalam masalah perhiasan.

Jelas entri terbabit, telah datang satu riwayat yang menjelaskan bahawa orang-orang Yahudi dan Nasrani enggan mewarna rambut dan mengubahnya dengan beranggapan, antaranya ialah berhias dan memperelok diri itu dapat menghindarkan erti peribadatan dan beragama. Sebagaimana yang dilakukan oleh para rahib dan ahli-ahli zuhud yang bersikap berlebih-lebihan.

Bagaimanapun, Rasulullah SAW. melarang mengikut (taqlid) kepada suatu kaum dan mengikuti jejak langkah mereka, supaya umat Islam sentiasa mempunyai keperibadian yang berbeza, zahir dan batin.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW. bersabda:

Sesungguhnya orang-orang Yahudi tidak mahu mewarnakan rambut, oleh itu berbezalah kamu dengan mereka. (HR Bukhari).

Sabda Nabi SAW lagi: "Warnakanlah rambut kamu semua dengan inai. Sesungguhnya perbuatan itu akan menyebabkan kamu semua kelihatan lebih muda dan bergaya ketika hendak melangsungkan perkahwinan." (Riwayat al-Bukhari)

Berdasarkan sabda-sabda di atas, ini bermakna sama ada wanita mahupun lelaki, adalah dibolehkan mewarnakan rambut. Namun ada syarat yang perlu dipatuhi.

1) Wanita perlu mendapat keizinan suami. Bagi wanita yang belum berkahwin, keizinan mereka tertakluk kepada keizinan ibu bapa.

2) Pewarna rambut selain inai mestilah disahkan status halalnya terlebih dahulu. Ini kerana terdapat sesetengah pewarna rambut mengandungi bahan terlarang dan diharamkan oleh Islam. Lebih membimbangkan jika pewarna rambut berkenaan akan mengakibatkan air wuduk tidak sampai kepada rambut sedangkan ia rukun dalam wuduk.

3) Wanita juga tidak boleh mempertontonkan rambut yang telah diwarnakan itu kepada lelaki yang bukan mahram kerana ia adalah aurat yang wajib ditutup.

4) Menghindari pemilihan warna hitam atau warna-warna pelik-pelik seperti biru, hijau, atau ungu yang sudah pasti menyalahi warna asal rambut. (mengikut mazhab al-Syafie yang merupakan mazhab yang diamalkan di Malaysia)

5) Tidak memudaratkan kesihatan tubuh badan. Jadi periksa dahulu kandungan pewarna rambut, bimbang nanti boleh mendatangkan impak negatif.

Perlu diingatkan, walaupun mewarnakan rambut dibolehkan, namun golongan wanita tidak boleh mempertontonkan rambut yang telah diwarnakan itu kepada lelaki bukan mahram kerana hukum jelas mengatakan rambut wanita adalah aurat dan ia mesti terlindung daripada pandangan mata lelaki bukan mahram.

Rujukan: www.yadim.com.my dan www.muftiwp.gov.my

Gambar : unsplash / pexel

Berita Berkaitan

1

TARA 1 minggu yang lalu

Rawatan Anti Penuaan Tanpa Surgeri

2

Gaya 2 minggu yang lalu

Serum Atau 'Essence'? Ketahui Perbezaannya

3

Semasa 2 bulan yang lalu

Mahu Berkulit Putih, Wanita Merana Diperdaya Perawat Kecantikan Palsu

4

Refleksi 4 bulan yang lalu

Suntik ‘Filler’ Pada Wajah Agar Berbentuk Tirus, Apakah Hukumnya?

Sorotan

1

Najib Gagal Kemuka Bukti Baharu, Keputusan Rayuan Kes SRC, Esok

2

'Red Notice' Filem Paling Banyak Ditonton Di Netflix

3

Singapura Sahkan 2 Kes Import Positif Varian Omicron

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Rumbia Bak 'Jongkong' Emas Etnik Melanau

Selera 6 jam yang lalu

Kuih Ubi Getuk Laris di Kelantan Ketika Musim Tengkujuh 

Kuih ubi getuk menggunakan ubi kayu yang direbus dan ditumbuk, kemudian digaul kelapa parut, gula dan sedikit garam serta dibentuk menjadi bulat sebelum dicelup...

Gaya 11 jam yang lalu

Jenama Fesyen Tempatan Bersinar Di CollabStore

Kunjungi sebuah lagi ruang khas peruncitan jenama pereka fesyen tempatan di ibu kota Kuala Lumpur.

oleh Shah Shamshiri

Selera 1 hari yang lalu

Ambil Protein Untuk Kuatkan Sistem Pertahanan Badan

oleh Rahayu MN