Berita Terkini

44 minit yang lalu: 40 mayat migran dijumpai dalam treler di Texas - Lapor Sputnik 1 jam yang lalu: 10 maut, 251 cedera akibat kebocoran gas kimia di Pelabuhan Jordan 3 jam yang lalu: Kejohanan Dunia: Pandelela rangkul gangsa di Budapest 3 jam yang lalu: Mohamaddin kekal Ahli Parlimen dan ADUN menyokong kerajaan Persekutuan dan Sabah masa ini 3 jam yang lalu: Ahli Parlimen Lahad Datu, Mohammadin juga ADUN Segama umum keluar BERSATU yang disertainya setelah tinggalkan WARISAN

IKUTI KAMI


Warnakan Rambut Boleh Dengan Izin Suami

Selain kulit berkedut, satu lagi ‘ketakutan’ golongan wanita ialah rambut yang mula bertukar putih. Ini bermakna hilang salah satu tarikan yang ada untuk dipertontonkan kepada suami.

Refleksi Dikemaskini 7 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 19 Nov 2021 8:29AM

Gambar: Unsplash

oleh

Rahayu MN

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Wanita punya banyak kebimbangan apabila melibatkan hal-hal kecantikan. Dari awal pagi sehinggalah ke penghujung hari, seorang wanita tidak boleh lari daripada rutin kecantikan.

Sebab apa? Sebab fitrah seorang wanita sentiasa ingin tampil menawan. 

Selain daripada kulit berkedut, satu lagi ‘ketakutan’ golongan wanita ialah rambut yang mula bertukar putih. Ini bermakna hilang salah satu tarikan yang ada untuk dipertontonkan kepada suami.

Ketika berhadapan dengan situasi ini, ramai yang mula berfikir atau memilih untuk mewarnakan rambut. Namun, masih ramai sebenarnya ragu-ragu sama ada mewarnakan rambut dibenarkan dalam Islam atau sebaliknya. 

Benar, isu ini sudah banyak kali dibahaskan dan sudah ramai juga agamawan yang memberi penjelasan, tetapi kekeliruan masih berlaku.

Lebih-lebih lagi ‘dunia tanpa sempadan’ mengundang ramai ustazah dan ustaz jadian yang kredibilitinya boleh dipertikaikan.

Tidak cukup dengan itu, wujud juga golongan yang suka menjatuhkan hukum tanpa ilmu di dada. Jadi apakah hukum mewarnakan rambut?

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia dalam satu entri di lawan sesawangnya ada menghuraikan tentang hukum mewarnakan rambut dengan menterjemahkan fatwa Dr. Yusof al-Qardhawi mengenainya (Al-halal Wal haram Fil Islam, Dr. Yusof al-Qardhawi, hal 89-09).

Mewarnakan rambut adalah sebahagian daripada perkara yang tergolong di dalam masalah perhiasan.

Jelas entri terbabit, telah datang satu riwayat yang menjelaskan bahawa orang-orang Yahudi dan Nasrani enggan mewarna rambut dan mengubahnya dengan beranggapan, antaranya ialah berhias dan memperelok diri itu dapat menghindarkan erti peribadatan dan beragama. Sebagaimana yang dilakukan oleh para rahib dan ahli-ahli zuhud yang bersikap berlebih-lebihan.

Bagaimanapun, Rasulullah SAW. melarang mengikut (taqlid) kepada suatu kaum dan mengikuti jejak langkah mereka, supaya umat Islam sentiasa mempunyai keperibadian yang berbeza, zahir dan batin.

Diriwayatkan oleh Abu Hurairah, bahawa Rasulullah SAW. bersabda:

Sesungguhnya orang-orang Yahudi tidak mahu mewarnakan rambut, oleh itu berbezalah kamu dengan mereka. (HR Bukhari).

Sabda Nabi SAW lagi: "Warnakanlah rambut kamu semua dengan inai. Sesungguhnya perbuatan itu akan menyebabkan kamu semua kelihatan lebih muda dan bergaya ketika hendak melangsungkan perkahwinan." (Riwayat al-Bukhari)

Berdasarkan sabda-sabda di atas, ini bermakna sama ada wanita mahupun lelaki, adalah dibolehkan mewarnakan rambut. Namun ada syarat yang perlu dipatuhi.

1) Wanita perlu mendapat keizinan suami. Bagi wanita yang belum berkahwin, keizinan mereka tertakluk kepada keizinan ibu bapa.

2) Pewarna rambut selain inai mestilah disahkan status halalnya terlebih dahulu. Ini kerana terdapat sesetengah pewarna rambut mengandungi bahan terlarang dan diharamkan oleh Islam. Lebih membimbangkan jika pewarna rambut berkenaan akan mengakibatkan air wuduk tidak sampai kepada rambut sedangkan ia rukun dalam wuduk.

3) Wanita juga tidak boleh mempertontonkan rambut yang telah diwarnakan itu kepada lelaki yang bukan mahram kerana ia adalah aurat yang wajib ditutup.

4) Menghindari pemilihan warna hitam atau warna-warna pelik-pelik seperti biru, hijau, atau ungu yang sudah pasti menyalahi warna asal rambut. (mengikut mazhab al-Syafie yang merupakan mazhab yang diamalkan di Malaysia)

5) Tidak memudaratkan kesihatan tubuh badan. Jadi periksa dahulu kandungan pewarna rambut, bimbang nanti boleh mendatangkan impak negatif.

Perlu diingatkan, walaupun mewarnakan rambut dibolehkan, namun golongan wanita tidak boleh mempertontonkan rambut yang telah diwarnakan itu kepada lelaki bukan mahram kerana hukum jelas mengatakan rambut wanita adalah aurat dan ia mesti terlindung daripada pandangan mata lelaki bukan mahram.

Rujukan: www.yadim.com.my dan www.muftiwp.gov.my

Gambar : unsplash / pexel

Berita Berkaitan

1

Gaya 1 minggu yang lalu

Menjaga Kecantikan Sambil Memulihara Alam Sekitar!

2

Gaya 1 bulan yang lalu

Alami Sensasi 3 Produk Kecantikan Jepun

3

TARA 1 bulan yang lalu

6 Masker Dari Korea Untuk Wajah Yang Berseri!

4

Gaya 1 bulan yang lalu

Tampil Anggun Dan Berseri Sepanjang Lebaran Dengan 5 Produk Ini

Sorotan

1

“Saya Tak Pernah Rasa Paling Popular Dalam K-Clique, Tapi...” MK

2

Sivasangari Terlibat Kemalangan, Impian Ke Komanwel Birmingham Musnah

3

Lengahkan Permohonan Kerakyatan Anak Lahir Luar Negara, JPN Ingkar Perintah Mahkamah?

Disyorkan untuk anda

Selera 22 jam yang lalu

Produk Makanan Berasaskan Tumbuhan Untuk Pilihan Sihat

oleh Rahayu MN

Teknovasi 1 hari yang lalu

Jelajah Pameran Dunia Galaksi Ke Terengganu

Program Singgah Sains yang diperkenalkan Pusat Sains Negara (PSN) pada tahun 2014 kini meneruskan jelajahnya ke Terengganu, dengan bahan pameran bertemakan 'Dun...

Jelajah 4 jam yang lalu

Balik Pulau Kini Miliki Studio Seramik

Sila Studio yang dibuka sejak September 2014 diambil daripada perkataan ‘sila’ yang membawa maksud selamat datang selain lebih ‘mesra’ didengar dan diingati.

Gaya 4 jam yang lalu

RM100,000 Menanti Pemenang Pertandingan Lukisan POY 2022!

oleh Zaidi Che