Berita Terkini

9 jam yang lalu: COVID: Hanya 1.5 peratus daripada 6,630 kes baharu kategori 3, 4 dan 5 9 jam yang lalu: Presiden, pengarah dan ketua pegawai eksekutif CIMB Niaga letak jawatan 9 jam yang lalu: TUDM adakan FTX Eksesais Paradise 8/2021 di beberapa pangkalan udara di Semenanjung Malaysia mulai hari ini hingga 2 November depan 9 jam yang lalu: Piala Malaysia: 3 pasukan Kumpulan C dapat kemenangan percuma selepas NSFC tidak meneruskan baki saingan Piala Malaysia 2021 akibat COVID-19 10 jam yang lalu: Permohonan kerajaan sekat guna dana US$340 juta dikaitkan dengan 1MDB didengar 6 Disember

IKUTI KAMI


Insiden Emas Ziyad: Warganet Kita Melampau?

Rentetan kontroversi pembatalan emas Ziyad Zolkefli yang membawa kepada pengecaman atlet Ukraine, Maksym Koval di sosial media.

Refleksi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Sep 2021 9:14AM

Gambar Fail Bernama

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tanggal 31 Ogos 2021 ketika negara menyambut Hari Merdeka ke-64, kontijen paralimpik negara mengukir sejarah baharu apabila atlet olahraga para, Muhammad Ziyad Zolkefli berjaya melakar rekod dunia 17.94m dalam acara lontar peluru di Stadium Olimpik Tokyo.

Namun atas bantahan dan protes dari kem Ukraine, keputusan akhir lontar peluru F20 pada temasya Sukan Paralimpik 2020 itu dibatalkan oleh Badan Olahraga Para Dunia berdasarkan Peraturan 5.5 iaitu ‘Gagal melaporkan diri ke bilik panggilan’.

Ziyad dikatakan lewat untuk sampai ke bilik panggilan bersama atlet Ecuador dan Australia. Keputusan ini menyebabkan rekod dunia yang dilakukan Ziyad tersebut terbatal serta merta dan pingat emas diberikan kepada atlet Ukraine, Maksym Koval dengan catatan 17.35m lontaran. 

Rentetan kontroversi ini membawa kepada pengecaman kem paralimpik Ukraine oleh warganet Malaysia, sehingga ada antara mereka yang melampaui batas, menghina Maksym Koval iaitu orang kelainan upaya (OKU) yang mewakili negaranya dalam acara lontar peluru F20 tersebut.

Tangkapan layar dari Instagram @Maksym.Koval_official
Tangkapan layar dari Instagram @Maksym.Koval_official

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dalam ciapannya berpesan, Islam merupakan agama yang mengajar pengikutnya menjaga akhlak dan tingkah laku yang baik. Seorang Muslim tidak sepatutnya berkelakuan kurang sopan, apatah lagi menyakiti OKU.

Sabda Rasulullah SAW:

ملعون من كمه أعمى عن الطريق

Maksudnya: "Adalah dilaknat orang yang memesongkan orang buta dari jalan laluannya"

Hadis ini menjadi pedoman buat umat Islam supaya membantu OKU agar boleh menjalani kehidupan seperti orang lain dari segi emosi dan fizikal.

Maka seorang Muslim tidak seharusnya menyakiti golongan ini melalui kata-kata atau perbuatan yang boleh menyakitkan mereka.

 (Lihat al-Tanwir Syarah al-Jami' al-Saghir: 9/569)

Maksym (tengah) merangkul emas bersama Oleksandr (kiri) dari Ukraine untuk perak dan Efstratios (kanan) dari Greece untuk gangsa. - Gambar: Instagram @Maksym.Koval_official
Maksym (tengah) merangkul emas bersama Oleksandr (kiri) dari Ukraine untuk perak dan Efstratios (kanan) dari Greece untuk gangsa. - Gambar: Instagram @Maksym.Koval_official

 

KESIMPULAN

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menasihatkan kepada warganet yang menyakiti orang kelainan upaya, jagalah akhlak dan tingkah laku kita semua daripada perkara keji. 

Sekalipun kecewa dan marah, tidak sepatutnya kita menghamburkan kata-kata kesat. Ingatlah, setiap perbuatan dan tulisan kita akan dihitung oleh Allah SWT.

Semoga kita semua menjadi contoh teladan buat keluarga, masyarakat dan negara. Wallahua’lam. - Getaran, 3 September 2021

Berita Berkaitan

1

Refleksi 22 jam yang lalu

Jaga Adab, Disiplin Ilmu Ketika Sampaikan Dakwah Di Media Sosial - JAKIM

2

Kolum 1 minggu yang lalu

Kehidupan Selepas Pandemik Ibarat Peluang Kedua

3

Sukan 1 bulan yang lalu

Atlet Paralimpik Terima Mata Ganjaran, Penghantaran Makanan Dari Grab Malaysia

4

Sukan 1 bulan yang lalu

Sikap Membuli Peminat Sukan

Sorotan

1

Tindakan Tatatertib Kepada Penjawat Awam Enggan Terima Vaksin - KSN

2

Belajarlah Dari Korea! Bagaimana BTS, 'Squid Game' Takluk Dunia

3

Ronaldo Pakai Salah Jersi, Madame Tussauds Akan Buat Pertukaran

Disyorkan untuk anda

Jelajah 1 hari yang lalu

Kedamaian Rimba Buat Warga Kota

Refleksi 22 jam yang lalu

Jaga Adab, Disiplin Ilmu Ketika Sampaikan Dakwah Di Media Sosial - JAKIM

Meskipun berdakwah merupakan suatu amalan yang mulia, namun semua pihak diingatkan untuk mematuhi syarat-syarat dan peraturan yang ditetapkan demi kebaikan semu...

Refleksi 16 jam yang lalu

5 Kepentingan Organisasi Rukun Tetangga (KRT)

Kami berkongsi kepentingan penubuhan Komuniti Rukun Tetangga (KRT) di kawasan kejiranan dan perumahan.

oleh Izwan Ramlan

Jelajah 1 hari yang lalu

Rebut Baucar Pelancongan RM1 Juta Di Shopee!

oleh Zaidi Che