Berita Terkini

5 jam yang lalu: Tiga Senator cadang bahas isu LCS di Dewan Negara 5 jam yang lalu: Larangan Bertukar Parti: PM akan maklum kerajaan negeri pinda Perlembagaan Negeri 5 jam yang lalu: JBPM bakal wujudkan Mocsar di Gunung Stong dan Gunung Tahan 7 jam yang lalu: Projek ternakan ayam skala besar di Rompin beroperasi Disember 7 jam yang lalu: Pemilik tanah diminta beri keizinan untuk lancarkan pembinaan menara telekomunikasi

IKUTI KAMI


Insiden Emas Ziyad: Warganet Kita Melampau?

Rentetan kontroversi pembatalan emas Ziyad Zolkefli yang membawa kepada pengecaman atlet Ukraine, Maksym Koval di sosial media.

Refleksi Dikemaskini 11 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 03 Sep 2021 9:14AM

Gambar Fail Bernama

oleh

Zaidi Che

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Tanggal 31 Ogos 2021 ketika negara menyambut Hari Merdeka ke-64, kontijen paralimpik negara mengukir sejarah baharu apabila atlet olahraga para, Muhammad Ziyad Zolkefli berjaya melakar rekod dunia 17.94m dalam acara lontar peluru di Stadium Olimpik Tokyo.

Namun atas bantahan dan protes dari kem Ukraine, keputusan akhir lontar peluru F20 pada temasya Sukan Paralimpik 2020 itu dibatalkan oleh Badan Olahraga Para Dunia berdasarkan Peraturan 5.5 iaitu ‘Gagal melaporkan diri ke bilik panggilan’.

Ziyad dikatakan lewat untuk sampai ke bilik panggilan bersama atlet Ecuador dan Australia. Keputusan ini menyebabkan rekod dunia yang dilakukan Ziyad tersebut terbatal serta merta dan pingat emas diberikan kepada atlet Ukraine, Maksym Koval dengan catatan 17.35m lontaran. 

Rentetan kontroversi ini membawa kepada pengecaman kem paralimpik Ukraine oleh warganet Malaysia, sehingga ada antara mereka yang melampaui batas, menghina Maksym Koval iaitu orang kelainan upaya (OKU) yang mewakili negaranya dalam acara lontar peluru F20 tersebut.

Tangkapan layar dari Instagram @Maksym.Koval_official
Tangkapan layar dari Instagram @Maksym.Koval_official

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan dalam ciapannya berpesan, Islam merupakan agama yang mengajar pengikutnya menjaga akhlak dan tingkah laku yang baik. Seorang Muslim tidak sepatutnya berkelakuan kurang sopan, apatah lagi menyakiti OKU.

Sabda Rasulullah SAW:

ملعون من كمه أعمى عن الطريق

Maksudnya: "Adalah dilaknat orang yang memesongkan orang buta dari jalan laluannya"

Hadis ini menjadi pedoman buat umat Islam supaya membantu OKU agar boleh menjalani kehidupan seperti orang lain dari segi emosi dan fizikal.

Maka seorang Muslim tidak seharusnya menyakiti golongan ini melalui kata-kata atau perbuatan yang boleh menyakitkan mereka.

 (Lihat al-Tanwir Syarah al-Jami' al-Saghir: 9/569)

Maksym (tengah) merangkul emas bersama Oleksandr (kiri) dari Ukraine untuk perak dan Efstratios (kanan) dari Greece untuk gangsa. - Gambar: Instagram @Maksym.Koval_official
Maksym (tengah) merangkul emas bersama Oleksandr (kiri) dari Ukraine untuk perak dan Efstratios (kanan) dari Greece untuk gangsa. - Gambar: Instagram @Maksym.Koval_official

 

KESIMPULAN

Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan menasihatkan kepada warganet yang menyakiti orang kelainan upaya, jagalah akhlak dan tingkah laku kita semua daripada perkara keji. 

Sekalipun kecewa dan marah, tidak sepatutnya kita menghamburkan kata-kata kesat. Ingatlah, setiap perbuatan dan tulisan kita akan dihitung oleh Allah SWT.

Semoga kita semua menjadi contoh teladan buat keluarga, masyarakat dan negara. Wallahua’lam. - Getaran, 3 September 2021

Berita Berkaitan

1

Refleksi 1 minggu yang lalu

Ini Sebab Kenapa Rakyat Malaysia Tak Kisah Gaji Rendah

2

Refleksi 2 minggu yang lalu

Hukum Jual Beli Secara Pratempah Melalui Platform Dalam Talian

3

Refleksi 1 bulan yang lalu

Hukum Menanam Tanaman Atas Tanah Orang Lain

4

Refleksi 2 bulan yang lalu

4 Kesan Perbuatan Fitnah

Sorotan

1

“Biar Gambar Berbicara” – Ibu Shuib Muatnaik Foto Bersama Wan Sharmila, Netizen Beri Restu

2

Tiada Rekod Ekspatriat Gagal Bayar Cukai

3

Kes Terowong Dasar Laut: 'Saya Minta Balik RM19 Juta' - Saksi

Disyorkan untuk anda

Gaya 8 jam yang lalu

Bergaya Di Awan Biru Dengan Enrich x Kapten Batik

oleh Zaidi Che

Refleksi 1 hari yang lalu

OKU Tanpa Tangan Buktikan Mampu Jadi Tukang Jahit Berjaya

Kekurangan diri bukan penghalang bagi Nik Suriyati Zakaria, 38, memilih untuk menjadi tukang jahit pakaian di Felda Chiku 5, Gua Musang, Kelantan.

Jelajah 1 hari yang lalu

Lebih 20,000 Pokok Digunakan Di Laman Florikultur MAHA 2022

Pembinaan landskap itu juga turut menampilkan elemen fauna termasuk penggunaan kira-kira 300 ekor rama-rama serta alunan pancuran air.

Gaya 16 jam yang lalu

Batik Rekaan Permaisuri Agong Dipamer Di Pameran Synthesis