Berita Terkini

37 minit yang lalu: PM Anwar yakin prospek pertumbuhan jangka sederhana hingga jangka panjang Malaysia akan kekal baik 37 minit yang lalu: Malaysia akan terus bekerjasama dengan China untuk meningkatkan kerjasama sedia ada dalam BRI, memperluas bidang pertumbuhan baharu - PM Anwar 58 minit yang lalu: MOF timbang peruntukan segera RM45.5 juta naik taraf CIQ KSAB atasi kesesakan 59 minit yang lalu: Gangguan Seksual: Sharon sedia beri sokongan emosi, kaunseling 59 minit yang lalu: Projek pembetungan Kuantan dijadual siap September

IKUTI KAMI


J-KOM Didakwa Alat Politik Kerajaan, ‘Itu Fitnah Semata-mata’

Politik Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 23 Feb 2023 8:19PM

Dr Mohammad Agus Yusoff - Gambar Fail

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Dakwaan bahawa Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM) adalah alat parti politik dan ‘sarang’ pegawai lantikan yang tidak layak adalah fitnah semata-mata. 

Ketua Pengarah J-KOM, Datuk Dr Mohammad Agus Yusoff berkata, malah adalah tidak benar apabila ada pihak mendakwa Siti Aishah Syeikh Ismail dilantik Pengarah J-KOM Zon Utara dan Sham Ghaz sebagai pegawai jabatan itu dengan tawaran gaji sehingga RM50,000 sebulan. 

“Saya mengesahkan Siti Aisyah bukanlah pengarah zon utara. Beliau masih belum mempunyai sebarang jawatan di J-KOM, (namun) pengalaman sebagai aktivis sosial dan Senator memainkan peranan untuk mendekatkan agensi dengan rakyat.

“Syam adalah timbalan saya. Gaji dan elaunnya tidak sampai satu pertiga daripada jumlah RM50,000 yang disebutkan. Saya melantiknya kerana yakin beliau boleh memberikan komitmen penuh membantu dalam mengatur program dengan rakyat dan melaksanakan fungsi J-KOM,” katanya. 

Mohammad Agus turut menyakini kedua-dua individu tersebut boleh bekerjasama dalam menjayakan fungsi J-KOM untuk menyampaikan dan menghubungkan dasar kerajaan kepada rakyat.

“Fungsi J-KOM ada tiga yang utama, iaitu membudayakan ilmu, mendigitalisasikan masyarakat dan meningkatkan patriotisme rakyat. Saya yakin mereka berdua boleh melaksanakan fungsi ini dengan baik,” katanya. 

Jelasnya, agensi di bawah pimpinannya adalah untuk menyampaikan wawasan Malaysia Madani digagaskan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim. 

“Jika J-KOM alat parti, tengoklah apa yang kami buat. Tengok Facebook dan media sosial J-KOM. Ada kami berpolitik? Kita hanya menyampaikan dasar kerajaan. 

“Namun, ada yang pro pada parti tertentu menuduh J-KOM sebagai lembab dan tidak berfungsi. Kami jelaskan kita bukan parti politik untuk berfungsi sebagai alat untuk mereka,” katanya. 

Sehubungan itu, Mohammad Agus memberi amaran agar perbuatan fitnah itu dihentikan sebelum pihaknya mengambil tindakan lebih tegas. 

“Setelah pelantikan dibuat yang tentunya mengikut semua peraturan dibenarkan, janganlah lagi kita menyebarkan fitnah. Saya sudah membentuk pasukan yang baik untuk J-KOM serta menggariskan dasar dan visi jelas.

“Kepada mereka yang terus menyebar fitnah mengenai J-KOM, jangan biarkan kami bertindak. Kita jadilah rakyat Malaysia yang saling menghormati dengan mengelakkan diri dari menimbulkan fitnah, di mana kesannya menyakitkan,” katanya. - Getaran, 23 Februari 2023

Berita Berkaitan

1

Politik 1 minggu yang lalu

Kejatuhan Kerajaan PN Harus Diteladani Kerajaan Hari Ini - Anwar

2

Semasa 2 minggu yang lalu

Rayuan Untuk Kembalikan Semula Saman Berhubung Tuntutan Pulau Batu Puteh Didengar Pada 15 November

3

Semasa 2 minggu yang lalu

Pengimport Telur Ayam Tak Terima Subsidi, Dana Kerajaan

4

Politik 2 minggu yang lalu

PRU-15 Kemenangan Tertangguh, PRU-16 Milik Kita: Muhyiddin

Sorotan

1

Tetapkan Garis Masa, Sasaran Selesai Isu Doktor Kontrak Dalam 3 Tahun

2

Pharmaniaga Jamin Bekalan Ubat Tidak Terjejas - Menteri

3

Saya Hormat Kebebasan Media, Tapi Akan Tegur Jika Laporan Menimbulkan Fitnah - Fahmi

Disyorkan untuk anda

Semasa 22 jam yang lalu

Tren Khas Ekspres Lambaian Aidilfitri Ke Pantai Timur Tawar 1,864 Tiket

Semasa 1 hari yang lalu

Warga Emas Mengaku Tidak Bersalah Halang Pegawai MBPJ Bertugas

oleh Qistina Nadia Dzulqarnain

Semasa 4 jam yang lalu

187 Orang Dipindahkan Akibat Banjir Di Nabawan

Semasa 1 hari yang lalu

Hanya Alu-Alukan Jawatan Tetap Tanpa Pencen Jika Diganti Dengan KWSP

oleh Susan Albert