Berita Terkini

4 jam yang lalu: 55 sekolah luar bandar di Kedah dilengkapi kemudahan gentian optik 'Point of Presence' (PoP) 4 jam yang lalu: Lapangan Terbang Antarabangsa Senai terima penerbangan pertama dari China 4 jam yang lalu: Dewan Rakyat lulus Rang Undang-Undang berkaitan kesalahan menghendap 4 jam yang lalu: TPM Ahmad Zahid sahkan Sulaiman Md Ali meletak jawatan sebagai Ketua Menteri Melaka 4 jam yang lalu: Ahmad Zahid akan menghadap TYT Negeri Melaka untuk persembah nama calon Ketua Menteri baharu

IKUTI KAMI


Jawatankuasa Kaji Semula Dasar Pendidikan Tinggi Nasional Ditubuh Segera - Khaled

Pendidikan Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 30 Jan 2023 2:12PM

Mohamed Khaled Nordin menyampaikan amanat pada Majlis Amanat Tahun Baharu Kementerian Pendidikan Tinggi di kementeriannya hari ini - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

PUTRAJAYA - Jawatankuasa Menyemak dan Mengkaji Semula Dasar Pendidikan Tinggi Nasional ditubuhkan segera bagi memastikan pelan serta dasar Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) berpasak pada realiti semasa dan merangkumi kepentingan masa depan lestari, kata Menterinya Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin. 

Berucap pada Majlis Amanat Tahun Baharu 2023 di sini hari ini, Mohamad Khaled berkata jawatankuasa terbabit diberikan masa selama tiga bulan untuk mengemukakan dapatan dan saranan penambahbaikan.

“Beberapa pelarasan dasar harus dilaksanakan. Apatah lagi bila aspirasi nasional bukan sesuatu yang pegun. Ia menuntut perubahan dalam cara bekerja, berfikir dan bertindak.

“Jadi amat penting untuk dasar kita (KPT) juga berubah. Yang lapuk kita tinggalkan, yang baharu kita terokai dan jayakan. Yang silap kita perbaiki, yang salah kita hindari,” katanya.

Menyifatkan dapatan serta saranan daripada jawatankuasa terbabit sebagai sangat ktitikal kepada KPT, beliau berkata ia disebabkan landskap pendidikan nasional ketika ini semakin pelbagai sehingga memerlukan kekemasan kedudukan dan peranan semua pihak.

“Pendidikan tinggi hari ini jauh lebih kompleks, rumit dan mencabar. Kita memerlukan pelan dan strategi yang lebih sofistikated, lestari serta kontemporari yang akan menterjemahkan aspirasi nasional,” katanya sektor pendidikan tinggi tidak lagi terbatas kepada penyediaan graduan berkemahiran demi sebuah pasaran kerja.

Bagi merangka persediaan KPT dalam mengurus pelbagai perubahan dan ledakan teknologi yang mempengaruhi pengajaran dan pembelajaran, beliau mencadangkan penyediaan Kertas Putih mengenai A New Horizon for Science, Technology and Innovation – A Strategy for Malaysia.

Kertas Putih itu bertujuan menilai secara khusus dan mendalam kesan serta strategi KPT dalam menguruskan pelbagai gangguan teknologi masa kini dan masa depan terhadap pengajaran, pembelajaran serta tatakelola institusi pengajian tinggi, katanya.

“Azam saya adalah untuk melihat dan membuat persediaan bagaimana kita harus mengurus pelbagai perubahan dan ledakan teknologi yang sangat memberi kesan kepada rencana dan pelan pendidikan tinggi negara” katanya. 

Berteras kepada konsep Malaysia Madani yang diilhamkan Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim, beliau berkata KPT perlu menjadi sebuah kementerian dan mempunyai sistem paling dipercayai dan beliau memohon kerjasama erat daripada warga KPT bagi memulih dan meningkat kepercayaan rakyat kepada kerajaan.

“Defisit kepercayaan sudah menjadi suatu kenihilan yang lazim dalam pelbagai institusi dan sistem kerajaan, KPT tidak terkecuali. Semuanya menerima tempias kesusutan kepercayaan yang sedang membadai negara,” katanya dan berikrar akan merubah situasi berkenaan.

Terdapat enam tonggak konsep Malaysia Madani yang diperkenal pada 19 Januari lepas iaitu KeMampanan; KesejAhteraan; Daya cipta; HormAt; KeyakiNan dan Ihsan. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 5 hari yang lalu

Peruntukan Belanjawan 11 Kementerian Diluluskan Pada Minggu Keenam Sidang Dewan Rakyat

2

Semasa 1 minggu yang lalu

Dewan Rakyat Lulus Penubuhan 10 Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen

3

Politik 1 minggu yang lalu

Pemilihan UMNO: Jangan Ambil Mudah, Pilihlah Dengan Bijaksana, Berhati-Hati

4

Semasa 2 minggu yang lalu

Malaysia Madani Tekankan Pembangunan Adil, Seimbang Untuk Semua Golongan - PM

Sorotan

1

Ahmad Zahid Sahkan Sulaiman Letak Jawatan Ketua Menteri Melaka

2

Projek Pasar Chow Kit Tidak Pernah Terbengkalai, Dijangka Siap 2025

3

Tubuh Task Force Selaras Agihan Bantuan Dengan YKN Di Setiap Negeri

Disyorkan untuk anda

Semasa 3 jam yang lalu

Cakna Jenis Ikan Buntal Elak Kematian, Pastikan Penjual Berpengetahuan Sebelum Beli

oleh Farhana Farush

Semasa 1 hari yang lalu

PM Cadang Badan Bebas Siasat Aduan, Salah Laku Badan Penguatkuasaan

Semasa 6 jam yang lalu

Sultan Kedah Berkenan Terima Menghadap Menteri Komunukasi Dan Digital

Politik 1 hari yang lalu

Melaka Mungkin Bentuk Kerajaan Perpaduan - Ahmad Zahid