Berita Terkini

3 jam yang lalu: PM wajar dapatkan pandangan jemaah menteri - hamzah 3 jam yang lalu: Mahdzir yakin GPS menang besar pada PRU-15 4 jam yang lalu: Polis Johor kutip RM1.38 juta bayaran saman dalam masa tiga hari 4 jam yang lalu: Menara telekomunikasi akan dibina di Pulau Sipadan - Mohammad

IKUTI KAMI


MOTAC Kenal Pasti Santubong Sebagai Produk Pelancongan Mesra Muslim

Jelajah Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 15 Sep 2022 4:00PM

Santubong dikenal pasti sebagai antara produk pelancongan yang boleh diketengahkan sebagai satu daripada skop sektor pelancongan dan hospitaliti mesra Muslim. - Gambar fail AFP

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUCHING - Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) mengenal pasti kawasan Santubong sebagai antara produk pelancongan yang boleh diketengahkan sebagai satu daripada skop sektor pelancongan dan hospitaliti mesra Muslim.

Menterinya, Datuk Seri Nancy Shukri berkata ini kerana Santubong merupakan tapak negeri Melayu kedua tertua dunia dengan terdapat makam Sultan Tengah Sarawak yang merupakan satu-satunya sultan bagi kerajaan kurun ke-17 yang masih terjaga rapi untuk dilawati pengunjung.

"(Santubong) juga menarik dengan tapak-tapak arkeologinya. Tanah perkuburan prasejarah di Tanjong Kubor, aktiviti manusia awal menubuhkan industri besi di Sungai Jaong dan ukiran batu dari tamadun terdahulu yang semua ini boleh dijadikan penceritaan menarik bagi pelancong Muslim," katanya pada majlis perasmian Seminar Keusahawanan dan Kepimpinan Pelancongan Islam (ITELS) di sini hari ini.

Nancy berkata dalam usaha membangunkan sektor pelancongan dan hospitaliti mesra Muslim, MOTAC kini mempermudah urusan pendaftaran pengusaha inap desa bagi membolehkan pengusaha mendapat manfaat di bawah Program Pengalaman Homestay Malaysia.

"Ini merupakan satu daripada usaha keajaan untuk meningkatkan penjanaan pendapatan masyarakat setempat menerusi pelancongan berasaskan komuniti di luar bandar.

"Sebagai contoh, masjid-masjid di serata negeri ini dengan sejarah dan silang budayanya boleh mempamerkan cara hidup seni dan budayanya yang tidak dialami di tempat lain. Begitu juga aktiviti inap desa yang menyerlahkan warisan tersendiri kaum etnik yang terdapat di negeri ini," katanya.

Pada sidang media selepas itu, Nancy berkata kementeriannya juga telah mengenal pasti beberapa rumah panjang di Sarawak untuk dijadikan sebagai inap desa mesra Muslim.

"Kita hendak tunjukkan di rumah panjang ini ada yang Muslim dan bukan Muslim namun tetap tinggal di bawah satu bumbung. 

"Pelancong Muslim sebenarnya tertarik dengan sejarah rumah panjang, adat dan ekopelancongan yang ada di kawasan itu. Jika proses ini berjaya (inap desa rumah panjang mesra Muslim) saya pasti ramai yang berminat untuk berkunjung ke rumah panjang untuk menikmati sendiri pengalamannya," katanya. - Bernama

Sorotan

1

Indonesia Siasat Tragedi 129 Orang Terkorban Dalam Rusuhan Bola Sepak, Liga Digantung Seminggu

2

‘Air Mata Deras Mengalir Lihat Hammad Hembus Nafas Terakhir’ - Zulkifli

3

Rakyat Kecewa PRU-15 Ketika Banjir: Tanda Pagar #UndiBanjir, #UndiRabu Sohor Di Twitter

Disyorkan untuk anda

Jelajah 3 jam yang lalu

Pengecualian Visa, Yen Lemah Akan Lonjak Pelancongan, Beli-Belah Di Jepun

Jelajah 4 jam yang lalu

Turkish Airlines Tambah Penerbangan Ke Kuala Lumpur