Berita Terkini

9 jam yang lalu: Lelaki maut, dua lagi cedera parah dalam letupan bom di Narathiwat 9 jam yang lalu: Dhabitah, Ker Ying mara ke final 3m papan anjal 9 jam yang lalu: Polis nafi berlaku pergaduhan kaum di Sungai Petani 9 jam yang lalu: JBPM, Jabatan Perpaduan Negara dan Integrasi Nasional tubuh Pasukan Bomba Uniti di KRT 9 jam yang lalu: KPN, MAFI meterai nota kerjasama bagi Projek Kebuniti Keluarga Malaysia

IKUTI KAMI


Penganalisis Ramal OPR Boleh Cecah 3.0 Peratus Pada 2023

Ekonomi Dikemaskini 1 bulan yang lalu · Diterbitkan pada 07 Jul 2022 11:36AM

Gambar hiasan

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Penganalisis percaya Bank Negara Malaysia (BNM) akan menormalkan lagi kadar dasarnya pada masa hadapan dan secara berperingkat menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) kepada 3.00 peratus menjelang tahun depan.

Majoriti daripada mereka juga berpendapat kenaikan kadar akan berterusan untuk baki tahun ini di tengah-tengah peningkatan inflasi dan BNM akan meneruskan lagi pengetatan dasarnya pada mesyuarat Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) yang akan datang.

Dalam satu nota penyelidikan, Kenanga Investment Bank Bhd berkata kenaikan kadar selanjutnya dijangka sebahagian besarnya disebabkan oleh tekanan menaik terhadap inflasi berikutan peningkatan harga makanan dan pemulihan yang berterusan dalam permintaan domestik seperti yang ditunjukkan oleh penunjuk frekuensi tinggi terkini seperti kadar pengangguran, jualan runcit dan import.

Ini juga selari dengan kitaran pengetatan dasar monetari bank pusat global terutamanya untuk memerangi kenaikan inflasi, katanya.

“Namun begitu, tidak mungkin BNM akan memulakan kitaran pengetatan yang agresif seperti kenaikan 50 mata asas (bps) melainkan kadar inflasi melebihi julat sasarannya didorong oleh permintaan domestik yang lebih kukuh daripada jangkaan.

“Begitu juga kami mengekalkan unjuran kami yang BNM akan menaikkan OPR secara beransur-ansur sebanyak 25 mata asas setiap satu dalam mesyuarat MPC September dan November, dengan kenaikan terakhir pada suku pertama 2023. Oleh itu, kadar dasar dijangka berakhir pada 2.75 peratus menjelang akhir tahun ini dan 3.00 peratus untuk 2023,” katanya.

Sementara itu, CGS-CIMB Securities Sdn Bhd berkata BNM dijangka memantau perkembangan ekonomi pada masa hadapan, terutamanya jika pertumbuhan permintaan domestik kukuh dan tidak terkawal di tengah-tengah subsidi yang besar.

“Dilihat pada keadaan itu, kenaikan kadar ketiga tahun ini mungkin akan berlaku. Tahun depan, kami mengunjurkan 50 mata asas lagi dalam kenaikan kadar, menjadikan OPR akhir 2023 ialah pada 3.00 peratus,” katanya.

AmBank Research pula menjangkakan BNM mengambil pendirian yang lebih agresif dalam usaha meredakan inflasi dan membantu menyokong nilai ringgit bukan sahaja berbanding dolar AS tetapi juga pada kadar silang.

“Kami berpendapat kenaikan 50 mata asas sekali gus tidak mungkin. Kami berpandangan bahawa OPR akan berakhir antara 2.50 peratus-2.75 peratus pada 2022, mencadangkan satu hingga dua lagi kenaikan kadar, dengan dua lagi kenaikan pada 2023 kepada 3.00 peratus-3.25 peratus,” tambah firma penyelidikan itu. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 3 minggu yang lalu

Penipuan Kewangan Digital: Suara Seolah Diketepikan, PKR Tubuh Kumpulan Bela Mangsa

2

Semasa 3 minggu yang lalu

Sektor Ladang Paling Terjejas Susulan Langkah Indonesia Beku Kemasukan Pekerja

3

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Kerajaan Tidak Campur Tangan Kenaikan OPR, Keputusan Bersifat Bebas

4

Ekonomi 1 bulan yang lalu

Public Bank Naikkan Kadar Asas Sebanyak 0.25 Peratus Mulai Jumaat

Sorotan

1

Haaland Buka Akaunnya Untuk City, United Tumpas Di Laman Sendiri

2

Elak Sorok, Catut Minyak Masak - Annuar Musa

3

Mengaku Potong Usus Untuk Kurus, Aishah Sudah Boleh Pakai Baju Lama Zaman The Fan Club

Disyorkan untuk anda

Ekonomi 14 jam yang lalu

Pakar Ekonomi: Had Kredit, Kadar Faedah Antara Isu Perlu Diperketat Dalam Rangka Kerja BNPL