Berita Terkini

13 minit yang lalu: Pengurusan kes pecah amanah RM6.6 bilion Najib-Irwan Serigar pada 1 Mac 1 jam yang lalu: Kanada akan hantar 400 tentera bantu pasukan di Ukraine 2 jam yang lalu: 203,943 individu dewasa terima dos penggalak semalam 4 jam yang lalu: Tiada plasebo dalam vaksin COVID-19 PICK - KKM 4 jam yang lalu: Banjir: Bidang pertanian, perikanan dan penternakan alami kerugian lebih RM90 juta

IKUTI KAMI


Nilai GMV E-Dagang, Khidmat Penghantaran Makanan Meningkat US$7 Bilion Pada 2021 - Mustapa

Ekonomi Dikemaskini 1 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 13 Jan 2022 1:27PM

Mustapa Mohamed - Gambar Bernama

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

KUALA LUMPUR - Sektor e-dagang dan perkhidmatan penghantaran makanan mencatat pertumbuhan sebanyak US$7 bilion (RM29.28 billion) dari segi nilai dagangan kasar (GMV) pada 2021, kata Menteri Di Jabatan Perdana Menteri (Ekonomi) Datuk Seri Mustapa Mohamed.

Beliau berkata ini juga sejajar dengan impak pandemik COVID-19 yang telah mengubah landskap perniagaan dan mendorong pertumbuhan pendigitalan secara pesat dengan ramai pengusaha mula menerimaguna platform e-dagang dan seterusnya meningkatkan penggunaan digital dalam perniagaan.

“Apa yang jelas, ekonomi gig semakin penting di negara kita dengan kebanyakan mereka yang terbabit adalah perusahaan mikro, kecil dan sederhana (PMKS),” katanya ketika berucap merasmikan program Reboot Now! 2022 di sini, hari ini.

Jabatan Perangkaan Malaysia sebelum ini melaporkan bahawa transaksi e-dagang melonjak sebanyak RM71.7 bilion kepada RM268 bilion pada suku kedua 2021 berbanding RM196 bilion pada suku pertama 2020.

Pada 2021, perkhidmatan penghantaran makanan turut berkembang sebanyak 35 peratus.

Mengulas selanjutnya, Mustapa berkata banyak perusahaan telah berjaya menerimaguna pendigitalan dalam perniagaan masing-masing seperti myBurgerLab, BloomThis, HausBoom, KPJ Healthcare dan Les’ Copaque yang turut membantu meluaskan pasaran mereka.

“Menjelang tahun 2025, sekurang-kurangnya 90 peratus atau lebih 800,000 PMKS dijangka melaksanakan pendigitalan dalam operasi perniagaan mereka,” katanya.

Menurutnya, bagi menggalakkan pendigitalan dalam kalangan PMKS, kerajaan telah memperuntukkan sebanyak RM200 juta di bawah Bajet 2022 menerusi skim geran pendigitalan PMKS untuk membantu usahawan mikro Bumiputera secara khusus.

Selain itu, katanya, sebanyak 1,083 Pusat Ekonomi Digital Keluarga Malaysia (PEDi) yang berperanan menyokong perusahaan khususnya di luar bandar yang mengalami kekangan alat peranti dan sambungan internet, akan turut beroperasi menjelang hujung tahun ini.

Mustapa berkata selaras dengan Rancangan Malaysia Ke-12, PMKS akan lebih menumpukan perhatian terhadap pasaran antarabangsa.

“Kerajaan akan membantu PMKS yang berpotensi tinggi untuk melakukan usaha eksport menerusi pemberian bantuan dalam bentuk khidmat nasihat, tinjauan risikan pasaran antarabangsa, pendaftaran IP (protokol internet) serta pembangunan jenama dan produk,” kata beliau. - Bernama

Berita Berkaitan

1

Semasa 1 bulan yang lalu

Kerajaan Kenal Pasti 50 Lokaliti Kumpulan Miskin Tegar

2

Filem & TV 2 bulan yang lalu

Go Shop Kekal Terajui Perniagaan Beli-Belah Rumah 

3

Semasa 3 bulan yang lalu

131,907 Peranti Digital Sudah Diagih - Mohd Radzi

4

TARA 3 bulan yang lalu

Serba Digital: Generasi Baharu, Gaya Pembelajaran Baharu

Sorotan

1

Tanah Mendap: MBSJ Pasang Cerucuk Besi Elak Runtuhan

2

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

3

Berlakon Watak Ibu Kepada Anak Dewasa, Erra Fazira Bersikap Realistik

Disyorkan untuk anda

Usahawan 1 hari yang lalu

Kerepek Ngaku, Jadi Buruan Ketika Tahun Baharu Cina

Karier 22 jam yang lalu

Bidang Optometri Beri Kepuasan Tersendiri 

Ketahui skop kerjaya optometri, iaitu pengukuran ketajaman penglihatan dan penentuan kaca mata yang sesuai dari segi kuasa untuk memperbaiki penglihatan.

oleh Shah Shamshiri

Karier 1 hari yang lalu

Kasut, Beg Tangan Lusuh Jadi Sumber Rezeki Ibu Muda

Wanita ini meningkatkan kemahiran diri dengan menyertai pelbagai kursus hingga ke luar negara bagi memastikan tahap kemahirannya setanding dengan individu atau...