Berita Terkini

5 jam yang lalu: 5,551 kes baharu COVID-19 dilaporkan hari ini - KP Kesihatan 7 jam yang lalu: Perkembangan terbaharu kes Omicron akan diambil kira dalam SOP PRN Sarawak - Khairy 8 jam yang lalu: Pengembara yang tiba di KLIA dari negara berisiko tinggi akan dipakaikan peranti pengesanan sepanjang tempoh kuarantin - Khairy 8 jam yang lalu: Lapan kontak rapat kes Omicron akan menjalani ujian swab PCR hari ini - Khairy 8 jam yang lalu: Kes pertama varian Omicron dikesan di Malaysia pada 2 Disember melibatkan pengembara bukan warganegara dari Afrika Selatan - Khairy

IKUTI KAMI


Isu Plagiat Dalam Dunia Kesusasteraan Harus Dihentikan

Bilik Penyair dan GERAK Malaysia yang terdiri daripada komuniti penulis-penulis muda mengecam tindakan Mohamad Asri Mat Husin (Wacana Minda) yang didakwa telah menciplak karya penulis Indonesia.

Budaya Dikemaskini 2 minggu yang lalu · Diterbitkan pada 18 Nov 2021 8:34PM

Gambar Hiasan, Pexels

oleh

Ellyna Ali

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

Isu plagiat yang berlaku dalam dunia kesusasteraan Melayu semakin lama semakin menjadi parah. Apatah lagi, jika ia dilakukan dalam kalangan penggiat sastera sendiri. 

Atas sebab itu, Bilik Penyair dan GERAK Malaysia yang terdiri daripada komuniti penulis-penulis muda mendesak pihak berwajib untuk mengekang jenayah ciplak harta intelektual yang melibatkan karya-karya bersifat kesusasteraan. 

Pada waktu yang sama, mereka turut mengecam tindakan Mohamad Asri Mat Husin (Wacana Minda) yang didakwa telah menciplak karya penulis Indonesia (Setia Naka Andrian) dalam Dewan Sastera Bil. 12/2021. 

Bahkan Mohamad Asri yang juga Setiausaha Agung PENYAIR Malaysia dan penerima Tokoh Bahasa Melayu Sektor Pendidikan 2020 turut didakwa menciplak tulisan beberapa pengkaji dan penulis lain.

Tulisan-tulisan ini telah diterbitkan dalam Pelita Bahasa serta beberapa laman berita dan akhbar.

Menerusi kenyataan akhbar yang keluarkan bersama, komuniti Bilik Penyair dan GERAK Malaysia memberitahu bahawa perbuatan menciplak merupakan kelakuan jijik yang tidak harus dibudayakan dalam kalangan penulis serta tidak harus dibiar lepas atau dimaafkan.

Mereka juga turut membuat tiga tuntutan iaitu meminta pihak Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) supaya menyiarkan makluman ralat rasmi kepada khalayak pembaca dan permohonan maaf kepada pemilik karya asal, serta menyatakan butiran pesalah dan karya yang diciplaknya.

Tuntutan yang lain adalah meminta DBP menyekat serta-merta kiriman karya daripada penciplak tersebut supaya masalah besar ini tidak lagi berlaku pada masa hadapan serta menyeru para penggiat sastera daripada kalangan persatuan termasuk GAPENA, PENA, PENYAIR untuk bertegas mengeluarkan kenyataan dan menyedarkan masyarakat tentang kesalahan jenayah ciplak dan padahnya.

Tekad dengan pegangan bahawa jenayah ciplak wajib ditentang tanpa tolak ansur, usul dan tuntutan yang dikemukakan komuniti Bilik Penyair dan GERAK Malaysia ini turut mendapat sokongan daripada komuniti, pertubuhan dan persatuan sastera lain seperti Bangsa Buku, Jurnal Sang Pemula, FAGIYU, Maingayong, Kumpulan Sasterawan Kavyan, Buku Jalanan Seremban, Kedai Buku Jilid dan SIUMAN. 

Malah, hampir lebih 100 individu turut menyatakan sokongan terhadap kenyataan dan tuntutan yang dikemukakan. Mereka termasuklah sasterawan Uthaya Sankar SB, penulis Dr Mohd Faizal Musa (Faisal Tehrani), Dr Azhar Ibrahim (Universiti Kebangsaan Singapura), Noor Farhan Elyas (Demi Teratai Abadi) dan wartawan Fazallah Pit dan Al-Abror Mohd Yusuf. - Getaran, 18 November 2021

Berita Berkaitan

1

TARA 5 hari yang lalu

Plagiat: Rompak Karya, Sebuah Tragedi Dalam Sastera Malaysia

2

Budaya 3 bulan yang lalu

Lagu Puisi ‘Alif’ Inspirasi Dari Hamka, Al-Quran

3

Rencana 6 bulan yang lalu

“Segala Yang Peribadi Adalah Politik,”- Karim Mohd. Tubuhkan Bilik Penyair

4

Kolum 6 bulan yang lalu

Di Antara Ayahandaku Dan Baha Zain

Sorotan

1

Yasmin Hani Dan Shahrin Razali Berpisah

2

Jerman Ambil Tindakan Keras Untuk Menangani Kenaikan Kes COVID-19

3

COVID-19: 150 Pelajar SSP, Cyberjaya Jadi Kontak Rapat Dipindah Ke IAB

4

Dari Segambut Ke New York: Grab Rai Penyenaraian Bersejarah

Disyorkan untuk anda

Budaya 1 hari yang lalu

Diari Getaran Minggu Ini

Selebriti 8 jam yang lalu

Nora Selamat Bergelar Isteri Lagi

Penyanyi Nora Ariffin telah pun diijabkabulkan bersama seorang pensyarah universiti yang bernama Dr. Rushdi Ramli dalam suatu majlis tertutup.

oleh Ellyna Ali

Filem & TV 1 hari yang lalu

RM500,000 Serta Trofi Hadiah Buat Filem Terbaik FFM31 

FFM31 turut menyediakan hadiah wang tunai beserta trofi bagi 27 lagi kategori daripada 55 buah filem cereka tempatan yang merangkumi karya Bahasa Malaysia, Mand...

oleh Ellyna Ali

Selebriti 3 jam yang lalu

Alyah Akur Berkongsi Suami, Masa Bersama Terhad

oleh Syarrizuan Abdul Rashid