Berita Terkini

2 jam yang lalu: Polis tahan dua lelaki, rampas pelbagai minuman keras bernilai lebih RM200,000 2 jam yang lalu: Banjir: Lebih 500 mangsa berada di PPS dua negeri 2 jam yang lalu: JKNT rampas ubatan, kosmetik tidak berdaftar bernilai hampir RM1 juta 2 jam yang lalu: MAIM peruntuk RM13.1 juta bantu mualaf tahun ini 2 jam yang lalu: KPDN keluarkan 60 notis untuk analisis, siasat kenaikan harga sayur

IKUTI KAMI


Riyadh Tarik 24 `Gergasi Korporat ' Ke Arab Saudi

Berita Dikemaskini 2 tahun yang lalu · Diterbitkan pada 01 Feb 2021 12:00PM

Riyadh bakal jadi pusat ekonomi dengan 24 pelabutan syarikat multinasional - Gambar arabnews.com

Kongsi Artikel Ini

Langgani saluran Telegram kami untuk berita terkini dan paparan gaya hidup pelengkap hari anda.

DUBAI – Daya tarikan Riyadh sebagai sebuah pusat ekonomi, kewangan dan pelaburan semakin terserlah selepas 24 buah syarikat multinasional mengambil keputusan untuk bertapak di ibu negeri Arab Saudi itu.

Syarikat-syarikat tersebut termasuk gergasi seperti PepsiCo, Sclumberger, Bechtel dan Boston Scientific serta sebuah rangkaian restoran makanan segera yang terbesar di Kanada, Tim Hortons.

Perkembangan ini selari dengan pengumuman Putera Mahkota Arab Saudi, Mohammed Bin Salman, yang mahu melonjakkan pembangunan Riyadh untuk menjadi antara 10 bandar ekonomi di dunia serta meningkatkan populasinya sebanyak dua kali ganda menjelang 2030.

“Fokus utama adalah memudahkan syarikat global menjalankan perniagaan di Arab Saudi. Pembinaan zon ekonomi istimewa dan Pusat Kewangan Sultan Abdullah telah membuka pintu serta peluang kepada syarikat multinasional untuk berhijrah ke Riyadh,'' kata presiden Suruhanjaya Diraja Bandar Riyadh, Fahd Al-Rasheed seperti yang dilapor oleh Arab News.

Menurutnya, syarikat-syarikat itu juga mempunyai kelebihan sebagai penggerak utama yang membolehkan mereka mengawal pasaran yang terbesar di wilayah Semenanjung Arab.

“Kami juga berancang untuk menjadikan Riyadh lebih selesa untuk didiami. Ia bakal mempunyai ruang hijau yang luas, kemudahan bersukan dan rekreasi serta kesenian dan budaya.

“Kalau kita boleh berikan kemudahan seperti ini, mereka akan datang,” kata Fahd.

Dalam pada itu, Menteri Pelaburan Arab Saudi, Khalid Al-Falih berkata, beberapa penstrukturan semula yang membabitkan pengelolaan zon ekonomi istimewa dan undang-undang buruh serta pendidikan akan diperkenalkan pada pertengahan pertama tahun ini.

Syarikat yang beroperasi di zon-zon ekonomi istimewa di Riyadh akan menikmati pelbagai pengecualian cukai, insentif dan pengecualian dari undang-undang buruh selama sepuluh tahun serta proses perlesanan komersial yang cepat dan mudah.

Menurut Fahd, kerajaan Arab Saudi membelanjakan kira-kira RM897 bilion untuk projek-projek pelaburan dan pembangunan sekitar Riyadh. Pelan pembangunan terperinci bandar tersebut akan siap pada suku kedua tahun ini. - Getaran, 1 Februari 2021

Sorotan

1

Monsun, Kadar Pertukaran Punca Kenaikan Harga Mendadak Sayur – Kementerian

2

Halalkan Mercun: ‘Adakah Kerajaan Ingin Jadikan Bahan Mudarat Sebagai Punca Kewangan’?

3

Selepas 2 Tahun Suram, Thaipusam Tahun Ini Disambut Meriah

Disyorkan untuk anda

Semasa 1 hari yang lalu

Op Palu: Beberapa Lokasi Sekitar Lembah Klang Ditutup, Dilencong

oleh Wartawan Getaran

Semasa 15 jam yang lalu

Kumpulan Buat Tuntutan Dalam Pertikaian Sulu Bukan Waris Sah - Dakwa Datu Omar Ali

Politik 1 hari yang lalu

147 Ketua Wanita UMNO Bahagian Sokong Shahrizat Kembali, ‘Beliau Seperti Mutiara…’

oleh Wartawan Getaran

Semasa 17 jam yang lalu

30 Guru, Pelajar Terselamat Bas Dinaiki Terbalik

oleh Fitri Nizam